# #

12 Ιαν 2011

Οι φόβοι της πΓΔΜ επαληθεύονται: Αποχωρεί το ΝΑΤΟ από τα Σκόπια


Εκτύπωση
Στις 28 Δεκέμβρη 2010, ο ταξίαρχος David Humar, Επικεφαλής της Αποστολής του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του τον επόμενο μήνα (6-12 μήνες νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματίσει). Το Νατοϊκό στρατόπεδο Able, το οποίο είναι υπεύθυνο για την επιμελητειακή υποστήριξη της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο έχει μεταφερθεί στο ARM (μονάδα στρατού της πΓΔΜ με βάση κοντά στο αεροδρόμιο των Σκοπίων "Μέγας Αλέξανδρος") και όλο το προσωπικό της είναι έτοιμο να εγκαταλείψει την πΓΔΜ. Το προσωπικό του αρχηγείου θα μειωθεί σταδιακά από 180 σε 30 άτομα. Επίσης, το αρχηγείο θα κλείσει εντελώς και όλο το υπόλοιπο προσωπικό θα μεταφερθεί στο Υπουργείο Άμυνας των Σκοπίων. Ο νέος αρχηγός της αποστολής του ΝΑΤΟ  θα φέρει μόνο το βαθμό του συνταγματάρχη - σε αντίθεση με τον σημερινό ...
Αρχηγό της Αποστολής, Humar, που φέρει τον βαθμό του  Ταξίαρχου.
Ουσιαστικά δηλαδή, το ΝΑΤΟ τα μαζεύει και φεύγει. Ο Humar εξέφρασε την ελπίδα του ότι τα Σκόπια θα καταφέρουν να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας και θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μέσα στο 2011.
Λαμβάνοντας υπόψην την ατέρμονη διαφωνία για την ονομασία, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να εγκαταλείψει εντελώς την πΓΔΜ και να αποσύρει σχεδόν όλο το προσωπικό του από τη χώρα, μεταφέροντας διοίκηση, και στρατιωτικό εξοπλισμό στις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Αλβανία και Σερβία). Αυτό αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα για την πΓΔΜ, καθώς η ύπαρξη της ως χώρα εξαρτάται άμεσα από την ηρεμία μεταξύ των εθνοτήτων που απαρτίζουν τον πληθυσμό, καθώς και από την επίσημη συμμετοχή της στη Συμμαχία. (Ως γνωστόν η πΓΔΜ συμμετέχει ανεπίσημα στις αποστολές του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια, και έχει παράσχει πολύτιμη υποστήριξη ως οικοδεσπότης στα στρατεύματα της Δύναμης του Κοσσυφοπεδίου (KFOR) που διέρχονται τη χώρα. Η πΓΔΜ συμβάλλει επίσης στη Διεθνή Δύναμη Βοήθειας για Ασφάλεια (International Security Assistance Force - ISAF) στο Αφγανιστάν).
Σκοπιανά στραβοπατήματα
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανησυχεί πολύ για τα ανοίγματα των Σκοπιανών προς ανούσια καθεστώτα - μερικά από τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται στην Λίστα παρακολούθησης της Τρομοκρατίας ή θεωρούνται εχθροί και αντίπαλοι των ΗΠΑ: Συρία, Ιράν, Λιβύη, Κούβα, Κίνα, Λευκορωσία και Ρωσία μεταξύ άλλων. Δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από τους διαδρόμους της Ουάσινγκτον οι υψηλού επιπέδου επισκέψεις αρχηγών κρατών, οι οικονομικές και πολιτιστικές ανταλλαγές, καθώς και άλλες χειρονομίες καλής θέλησης και φιλίας ανάμεσα στον Γκρουέφσκι και τους ηγέτες των χωρών αυτών που, ως παρίες, αγωνίζονται για παγκόσμια δύναμη.
Η Δύση πιστεύει ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων επέλεξε ένα αντι-δυτικό προσανατολισμό σε έναν πολυπολικό κόσμο, απογοητευμένη από την απροθυμία της ΕΕ και των ΗΠΑ να πιέσουν την Ελλάδα να συμβιβαστεί (με τις εξωφρενικές απαιτήσεις τους θα προσθέταμε), ενώ "αυθόρμητες" απεργίες πείνας, κατά τις οποίες οι απεργοί ζητούν από την κυβέρνηση Γκρουέφσκι να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις, πιστεύεται ότι είναι ενορχηστρωμένες από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE.
Το όλο σχέδιο περί διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει όλο και αυξανόμενη αμφιβολία καθώς η ΕΕ βρίσκεται στη δίνη μιας απειλητικής για την επιβίωση της κρίση. Ακόμη και αν η ΕΕ βγει αλώβητη από αυτήν την δυσάρεστη κατάσταση, οι αξιωματούχοι της εξακολουθούν να θεωρούν τα Δυτικά Βαλκάνια ως βόθρο, ένα οθωμανικό-βυζαντινό-μουσουλμανικό μολυσμένο λείψανο στην καρδιά της κατά τα άλλα πολιτισμένης, ευγενούς, και Χριστιανικής Ευρώπης. Τα πιο φανατικά κράτη-μέλη της ΕΕ θα επιμηκύνουν τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και τους όμοιούς τους, όπως κάνουν δεκαετίες τώρα με την Τουρκία.
Ο.. βόθρος των Δυτικών Βαλκανίων
Η πΓΔΜ απολαμβάνει σήμερα όλα τα οφέλη της ένταξης στην ΕΕ χωρίς να της επιβάλεται το κόστος της ένταξης αυτής: ελεύθερο εμπόριο, ταξίδια χωρίς βίζα, καθώς και πρόσβαση στα περιφερειακά ταμεία αναπτυξιακής βοήθειας και προσφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κόστος της ένταξης βέβαια θα είναι εξοντωτικό: η προστατευμένη και αναποτελεσματική βιομηχανία της πΓΔΜ θα καταρρεύσει μπροστά στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Η δικαστική και η νομοθετική εξουσία της θα θαφτεί κάτω από τις 84.000 σελίδες του Κοινοτικού Κεκτημένου. Οι κανόνες για το περιβάλλον, την υγιεινή, και την εργασία θα καταστήσουν τον ήδη προβληματικό ιδιωτικό τομέα, δυσλειτουργικό και αφερέγγυο. Όχι, η πΓΔΜ δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ. Προς το παρόν, είναι καλύτερα εκεί που βρίσκεται.
Μακροπρόθεσμα βέβαια η ένταξη στην ΕΕ θα φέρει αρκετά μεγάλο όφελος όσον αφορά τη μετάδοση τεχνολογικών γνώσεων και δεξιοτήτων διαχείρισης, καθώς και την ενθάρρυνση για άμεσες ξένες επενδύσεις. Ωστόσο, αυτές οι "παρενέργειες". τα υποπροϊόντα της ένταξης στην ΕΕ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από μια ολική εσωτερική μεταμόρφωση. Οι Σκοπιανοί δεν έχουν ούτε τις δεξιότητες, ούτε τη γνώση, ούτε την συναισθηματική ωριμότητα, αλλά ούτε και το πολιτισμικό υπόβαθρο για να έχουν δικό τους κράτος, πόσο μάλλον ένα δημοκρατικό κράτος. Έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους μέχρι να αναπτύξουν την αίσθηση ότι εντάσσονται σε μια συνεκτική ομάδα, μέχρι να απενδυθούν τον κακοήθη, αχαλίνωτο ατομικισμό τους.
Γιατί λοιπόν οι Σκοπιανοί θέλουν τόσο πολύ την ένταξη στην ΕΕ;
Μερικοί απ' αυτούς ελπίζουν στο γρήγορο κέρδος, καθώς οι τιμές μετοχών, ακινήτων κλπ, αντιδρούν στα καλά νέα. Άλλοι πάλι δεν βλέπουν την ώρα να εγκαταλείψουν το πλοίο και να ενταχθούν στα πλήθη  οικονομικών μεταναστών από τη Βουλγαρία και την Πολωνία. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η νεολαία, σε ποσοστό σχεδόν 50% θα μετανάστευε με την πρώτη ευκαιρία. Τα Σκόπια αδυνατούν να αντιληφθούν πλήρως τις επιπτώσεις της ένταξης στην ΕΕ και κανείς τους δε δίνει δεκάρα. Αντιλαμβάνονται την ΕΕ ως μέσο που απλώς θα τους επιτρέψει να γίνουν γρήγορα πλούσιοι.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.