# #

27 Απρ 2010

Δεν ερχεται στην Αθηνα ο Γκρουεφσκι..


Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι δεν θα συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist, το οποίο θα διεξαχθεί στις 28-30 Απριλίου στην Αθήνα, όπως ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του το βράδυ της Δευτέρας.

Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν τηλεφωνική συνομιλία και, σύμφωνα με επίσημες πηγές, συνομίλησαν για την τρέχουσα κατάσταση στις δύο χώρες και τις προκλήσεις με τις οποίες αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες. Εξετάσθηκε ακόμη η κατάσταση στην περιοχή και το μέλλον της καθώς και θέματα περιφερειακής συνεργασίας.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε στον Σκοπιανό ομόλογό του την κατανόηση για τη μη συμμετοχή του Νίκολα Γκρούεφσκι στο συνέδριο.

Οι δύο πρωθυπουργοί ανέφεραν ότι είναι ανοιχτοί για την όσο το δυνατό συντομότερη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ενώ σημειώθηκε η ετοιμότητα των δύο πλευρών για την πραγματοποίηση απευθείας συναντήσεων και επαφών στο μέλλον.

Την ίδια ώρα, ο Νίκολα Γκρούεφσκι βρίσκεται αντιμέτωπος με πληθώρα αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας του λόγω δηλώσεών του, σύμφωνα με τις οποίες αν υπάρξει επισήμως πρόταση για ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για όλες τις χρήσεις, τότε η κυβέρνησή του θα θέση την πρόταση αυτή σε δημοψήφισμα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο ίδιος διαφωνεί με τη συγκεκριμένη ονομασία.

Υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Γκρούεφσκι, ανέφεραν ότι για το κόμμα το προτιμότερο θα ήταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για πρόταση, με την οποία θα συμφωνούσαν τόσο η ΠΓΔΜ όσο και η Ελλάδα. Ωστόσο, τα ίδια στελέχη δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, εξαιτίας των ισχυρών διεθνών πιέσεων για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να προτείνει διεξαγωγή δημοψηφίσματος ακόμη και για πρόταση που θα μπορούσε να κατατεθεί και με την οποία δεν θα συμφωνούσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Στην περίπτωση αυτή, όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα το καθόριζε η Βουλή.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα δημοψήφισμα, την έκβαση του οποίου ο κ. Γκρούεφσκι προαναγγέλλει εκ των προτέρων. Ο αντιπρόεδρος του SDSM Γκόρνταν Γκεοργκίεφ πρόσθεσε ότι «ένα τέτοιο δημοψήφισμα έχει ως στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, θα πλήξει το κύρος της χώρας και θα αποτελέσει ταφόπλακα της ευρωατλαντικής προοπτικής της». «Γι’ αυτούς τους λόγους, ο κ. Γκρούεφσκι ας πάει μόνος του στο δημοψήφισμα και ας αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη για τις συνέπειες μίας τέτοιας ενέργειας», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του SDSM.
http://www.ant1online.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.