# #

26 Απρ 2010

Η καταχρηση των αγγλικων δανειων.. απο τους "ημετερους" της επαναστασης ..


Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ

ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ»

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΄21



Η Ρωμιοσύνη στη διαχρονικότητά της:

Υφαρπαγές χρημάτων και οικονομικές ατασθαλίες -

καταστάσεις αντίστοιχες με τις σημερινές.



«Προσέξατε», συνιστούσε με επιστολές του απ΄ το Λονδίνο στους συγγενείς του καραβοκυραίους ένας απ΄ τους διαπραγματευτές των ληστρικών όρων του δανείου, ο Ορλάνδος, «να μην αφήσετε τα πράγματα από τας χείρας σας· ο ένας (ο Γ. Κουντουριώτης) εις την Διοίκησιν, ο άλλος (ο Λάζαρος Κουντουριώτης) εις την Ύδραν· τώρα μάλιστα που έχει πολλά μέσα η Διοίκησις (τις λίρες του δανείου). Προσέξατε διά τον Θεόν, να μην αφήσετε το σκήπτρον από το χέρι [...]. Αν δεν κυτάξωμεν να ωφεληθώμεν, να λάβωμεν την δύναμιν και την εξουσίαν εις τας χείρας μας, αύριον μιαν ησυχία, addio περίστασις, πετά και φεύγει».
«Εκλαμπρότατε, να με θυμηθής όταν έλθη το δάνειον, ότι τας
ελπίδας μου, μετά
τον Θεόν, εις την
Εκλαμπρότητα σου
την έχω και μη με
αφήσης περίλυπον. Παρακαλώ να
με αγαπάς όπως και πρότερον».
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ (Απόσπασμα επιστολής
του προς τον Κουντουριώτη, από τα Αρχεία Κουντου- ριώτου, τ. Ζ΄, σελ. 546). Από τις 2.800.000 λίρες των δυο αγγλικών δανείων που χρεώθηκαν οι καταπιεσμένοι του «ελλαδικού χώρου», οι ηγετικές του ομάδες θα λάβουν, θα κατασπαταλήσουν και θα καρπωθούν, αφαιρουμένων των τόκων, προμηθειών κ.λπ., μόνο 933.887.

Οι Κουντουριώτηδες αυξάνουν την κεφαλαιουχική περιουσία τους από 10.000.000 χρ. δρχ. (1820) σε 28.000.000 χρ. δρχ. (1830). Οι Σισίνηδες γαιοκτήμονες της Ηλείας με περιουσία 3.000.000 χρ. δρχ. στα 1820 βρίσκονται με 7.000.000 χρ. δρχ.. Στρατιωτικοί προ της επανάστασης -απλοί κλεφτοκαπεταναίοι, μετά την επανάσταση βρίσκονται κτηματίες με χιλιάδες στρέμματα εύφορης γης...




Διαβάστε περισσότερα http://freeinquiry.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.