# #

28 Απρ 2010

Προσφυγή για το «ψαλίδι» στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων


Προσφυγή για το «ψαλίδι» στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων

28-04-2010


Υπάλληλος ζητεί να κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές

Μετά την έναρξη προσφυγών κατά του «παγώματος» των προσλήψεων, άνοιξε πλέον και ο χορός των προσφυγών κατά των περικοπών στα επιδόματα των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που επιβλήθηκαν με τον νόμο 3833/10 για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.

Η πρώτη προσφυγή κατά της μείωσης των αποδοχών κατατέθηκε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας από υπάλληλο του Δήμου Γλυφάδας (επόπτη καθαριότητας) που ζητεί να κριθεί αντισυνταγματικός ο ν. 3833 και η περικοπή που υπέστη στα έξοδα κίνησης ΟΤΑ κατά ποσοστό 12%, στο επίδομα ειδικής απασχόλησης ΟΤΑ (επίσης 12%) και στο επίδομα εορτών Πάσχα κατά 30%, με την προοπτική αντίστοιχης περικοπής (30%) και στα επιδόματα άδειας και Χριστουγέννων.

Στην προσφυγή υποστηρίζεται ότι ο νόμος προσβάλλει το Σύνταγμα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο μέτρο που κατοχυρώνει την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων (στο 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο).

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι στη νομοθεσία προβλέπονται αναιτιολόγητες εξαιρέσεις, με συνέπεια να παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας και κατηγορίες εργαζομένων να αισθάνονται ότι αδικούνται σε σχέση με άλλους, όπως συμβαίνει με το επίδομα ειδικής απασχόλησης που δεν περικόπτεται από όλους, αλλά από ορισμένους στον τομέα καθαριότητας κ.λπ.

Παράλληλα παραβιάζεται η συνταγματική αρχή για ισότητα αμοιβής για την παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας, αφού προκαλείται διακριτική μεταχείριση. Σύμφωνα με την προσφυγή, προσβάλλεται κατάφωρα η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας αφού με το επαχθές μέτρο τίθεται σε κίνδυνο ο βιοπορισμός του υπαλλήλου, που αδυνατεί να καλύψει τις οικογενειακές ανάγκες του, αφού στερείται ένα σημαντικό ποσό, χωρίς να ερευνώνται οι συνέπειες των δυσβάστακτων μέτρων.

Ο υπάλληλος γνωστοποιεί ότι εκτός από την περικοπή κατά 30% του επιδόματος εορτών Πάσχα, το επίδομα ειδικής απασχόλησης μειώθηκε σε 132 από 150 ευρώ, ενώ τα έξοδα κίνησης σε 321 από 365 ευρώ. Με επίκληση σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τονίζεται ότι ο περιορισμός ατομικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να φθάσει μέχρι την κατάλυση του σκληρού πυρήνα του δικαιώματος.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.