# #

15 Ιουν 2014

Ραγδαίες εξελίξεις σε Ιράκ και Συρία..........


Την ώρα που ο εσωτερικός πόλεμος εντείνεται στην Συρία φαίνεται ότι η διεθνής κοινή γνώμη πάει να ξεχάσει όσα σημαντικά διαδραματίζονται στην γενικότερη περιοχή. 
Ούτε σε μονόστηλα στα διεθνή ΜΜΕ δεν συναντάμε τα όσα συμβαίνουν εκεί.

Αυτό που προέκυψε σήμερα αλλάζει όλα τα δεδομένα σε Ιράκ και Συρία. Συγκεκριμένα η οργάνωση ISIS (Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και την Ανατολή) καταλαμβάνει με τις... στρατιωτικές της δυνάμεις την στρατηγικής σημασίας περιοχή Μουσούντ (Μουσούλη). Να υπενθυμίσουμε ότι αυτή η περιοχή διαθέτει τα πιο πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιράκ  Σημειωτέον ότι λόγω γεωπολιτικής θέσης η συγκεκριμένη περιοχή είναι το μήλο της έριδας για Αμερικανούς,  Κούρδους και του κράτους Ιράκ. Η κατάληψη τώρα απ’ τους θανατικούς ισλαμιστές τροφοδοτεί καινούργιες εξελίξεις.

Αρχικά να δούμε ποιο είναι το ιδεολογικό και πρακτικό υπόβαθρο της οργάνωσης ISIS. Βασικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή η οργάνωση αποτελεί παρακλάδι της Αλ Κάιντα που διαθέτει σημαντική κοινωνική βάση στην περιοχή σαν απόρροια της ολόπλευρης βοήθειας που έχει πάρει σε όλους τους τομείς από την οργάνωση «φίλοι της  Συρίας». (Πρόκειται για ένα κατασκεύασμα του Λευκού Οίκου στο οποίο συμμετέχουν Κατάρ, Τουρκία, Σαουδική Αραβία κλπ).

Μητρική οργάνωση του ISIS είναι ο «Ελεύθερος  Στρατός της Συρίας», που προήλθε και γιγαντώθηκε από την συμβολή της Αμερικής και των συμμάχων της για να χρησιμοποιηθεί ενάντια στο καθεστώς Ασαντ. Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι αυτή η δραστηριότητα του Κογκρέσου δημιούργησε αντιδράσεις και μέσα στην ίδια την Αμερική, με δεδομένο ότι έχει στενές σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Στα βήματα του «Ελεύθερου στρατού της Συρίας» και η οργάνωση  ISIS αποτελείται κύρια από μισθοφόρους και συντηρείται χρηματικά και με στρατιωτική βοήθεια από τις κυβερνήσεις του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας καθώς έχοντας και την στρατιωτική αρωγή από την Τουρκική κυβέρνηση. Μάλιστα πέρσι στην πόλη Αντακία εντοπίστηκε καραβάνι από φορτηγά τα οποία μετέφεραν στρατιωτικό εξοπλισμό με αποδέκτη την οργάνωση ISIS, Αποδείχτηκε ότι αποστολέας του οπλισμού ήταν η Τουρκική ΚΥΠ κάτι που παραδέχτηκε και η κυβέρνηση Ερντογκάν. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιβλήθηκαν ποινές σε όσους αποκάλυψαν αυτή την δραστηριότητα των κρατικών τουρκικών μηχανισμών ενώ παράλληλη συνέπεια υπήρξε στο να αλλάξει η σχετική νομοθεσία και η τουρκική ΚΥΠ να υπαχτεί κατευθείαν στον έλεγχο του τούρκου πρωθυπουργού.
Αυτό εξηγείται αν λάβουμε υπόψιν μας τι έχε προηγηθεί στην περιοχή. Συγκεκριμένα Κούρδοι της Συρίας είχαν προχωρήσει στην αυτονόμηση τους στην περιοχή Ροζάβα. Ηταν μια κίνηση με την οποία είχε ενοχληθεί και προβληματιστεί η Τούρκικη κυβέρνηση, φοβούμενη ένα ανάλογο ντόμινο και στα εδάφη της. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που δεν δίστασε να συνεργαστεί με το στρατιωτικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Σαν ανταπόδοση προς το τουρκικό καθεστώς η οργάνωση των φανατικών ισλαμιστών προχώρησε σε γενοκτονία του κουρδικού πληθυσμού της περιοχής,  διαπράττοντας ανείπωτες φρικαλεότητες, κάτι που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του ντόπιου κατά κύρια λόγο κουρδικού πληθυσμού. Αντιστάθηκε δυναμικά και ένοπλα κατορθώνοντας μετά από σφοδρές συγκρούσεις να απομακρύνει τους ένοπλους της φανατικής ισλαμικής οργάνωσης από την περιοχή.

Η επόμενη αντίδραση της  ISIS ήταν να συγκεντρώσει δυνάμεις και αιφνιδιαστικά να καταλάβει την περιοχή της Μουσούλης κάτι που μπορεί να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις αν λάβουμε υπ όψιν μας την ενόχληση του Ιράκ –που δεν ξέρουμε ακόμα πως θα μεταφραστεί-  πέρα απ’ τις μέχρι τώρα λεκτικές καταδίκες.

Ταυτόχρονα υπάρχει κάλεσμα για συνένωση όλων των Κούρδων για δυναμική αντίσταση απέναντι  στην οργάνωση «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και την Ανατολή».

Στο θέμα θα επανέλθουμε.
"βαθύ κόκκινο"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.