# #

24 Ιουλ 2013

Πάπαλα...Πάει ο Χρυσός τους...


Δεν πά’ να τράβαγε τις κοτσίδες του ο Αντώνης Σαμαράς και να έσκιζε τα ρούχα του ότι η επένδυση στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής θα προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της Ιερισσού, η επένδυση μπήκε στον «πάγο» αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Eldorado Gold.
Έτσι, οι Καναδοί επενδυτές διατάραξαν, και μάλιστα αγρίως, την καλοκαιρινή ραστώνη της success story κυβέρνησης, ανακοινώνοντας από το μακρινό Τορόντο ότι η παραγωγή χρυσού από τα μεταλλεία της εταιρείας στις Σκουριές και το Πέραμα πάει πάπαλα, τουλάχιστον για έναν χρόνο και βλέπουμε.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι Καναδοί μπίζνεσμεν άφησαν με ανοιχτό το στόμα ακόμα και τους Έλληνες συνεταίρους τους, την Ελληνικός Χρυσός, αφού με μια ψυχρά επιχειρηματική απόφαση ξεκαθάρισαν ότι κάνουν μπίζνες μόνο όταν πρόκειται να βγάλουν πολλά μπικικίνια. Και τώρα που η τιμή του χρυσού πέφτει, δεν έχουν κανέναν λόγο να βάλουν τα λεφτά τους, ακόμα κι αν πρόκειται για τη «σωτηρία» μιας χώρας, όπως συνηθίζουν να λένε οι ιθαγενείς ...
πολιτικοί.

Επισήμως, πέφτει ο χρυσός

Γενικά, ό,τι πέφτει δεν είναι καλό για τους επενδυτές. Και στην περίπτωση των χρυσοθήρων, κατρακυλά η τιμή του χρυσού.

Κάπως έτσι, η Eldorado ανακοίνωσε ότι πάει πίσω τις ημερομηνίες έναρξης τριών ευρωπαϊκών έργων, και συγκεκριμένα την παραγωγή χρυσού από τις Σκουριές και το Πέραμα στην Ελλάδα καθώς και την παραγωγή στο Certej στη Ρουμανία – τουλάχιστον κατά έναν χρόνο ή και δυο αναθεωρώντας το πλάνο για το 2016 ή το 2017.

Οι Καναδοί χρυσοθήρες ανακοίνωσαν επίσης ότι αναθεωρούν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επέκταση του μεταλλείου στο Kisladag της Τουρκίας, επισημαίνοντας, όμως, ότι «η πλήρης επέκταση στο Kisladag, όπως προβλεπόταν, θα πρέπει να αναβληθεί, εν αναμονή βελτίωσης των τιμών των μετάλλων».

Η επίσημη, λοιπόν, εξήγηση είναι ότι η πτώση της τιμής του χρυσού κατά 22% υποχρεώνει τους χρυσοθήρες να αναθεωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ενώ για το 2013 η Eldorado είχε σχεδιάσει να δαπανήσει σε επενδυτικά σχέδια 670 εκατομμύρια δολάρια, αποφάσισε να μειώσει κατά 35% τις δαπάνες της και να επενδύσει 430 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης η εταιρεία αναθεώρησε προς τα κάτω και τις δαπάνες έρευνας και συγκεκριμένα, από τα 98,5 εκατομμύρια δολάρια για το 2013, στα 51 εκατομμύρια.
Ειδικοί αναλυτές επισήμαναν στο Reuters ότι πλέον και μετά τη συντριπτική πτώση του χρυσού είναι δύσκολο για τις εταιρείες να μειώσουν το κόστος σε επίπεδα που να μπορούν να αντισταθμίσουν τη χασούρα. Οι προβλέψεις τους μάλιστα είναι ότι θα δούμε πολλές νέες παραγωγές να εγκαταλείπονται.

Η νέα τάση επιβάλλει στις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης χρυσού στον κόσμο να βάλουν στο ρελαντί την παραγωγή ενώ πολλές εταιρείες όχι απλώς βάζουν στο ρελαντί την παραγωγή, αλλά αναβάλλουν ακριβά νέα έργα.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου, ότι τον περασμένο μήνα η Barrick Gold, κορυφαία παραγωγός χρυσού στον κόσμο, δήλωσε ότι επιβραδύνει την κατασκευή στο αμφιλεγόμενο έργο της στο Πάσκουα Λάμα, στα σύνορα μεταξύ Χιλής και Αργεντινής, μειώνοντας τις δαπάνες για το έργο σε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια από 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, μέχρι το 2014. Η Barrick επίσης ψάχνει για αγοραστή για την υψηλού κόστους θυγατρική της στην Αφρική, την Barrick Gold Plc.

Βέβαια, εκτός από την επίσημη εξήγηση για τις αποφάσεις της Eldorado, υπάρχει και η ανεπίσημη…

Ανεπισήμως, πέφτει ξύλο

Για τους επενδυτές δεν είναι μόνο κακό ότι πέφτει ο χρυσός, αλλά ότι πέφτει και πολύ ξύλο, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα, επισημαίνοντας ότι σε Ελλάδα, Ρουμανία και Τουρκία η Eldorado έχει να αντιμετωπίσει και τις δυναμικές αντιδράσεις φορέων, κατοίκων και επιστημόνων. Αντιδράσεις που τουλάχιστον στην Ελλάδα η κυβέρνηση με πρόσχημα τη «σωτηρία» της χώρας αντιμετωπίζει με ξύλο και των γονέων, με μαζικές διώξεις κατοίκων, ακόμα και με προφυλακίσεις με κακουργηματικές κατηγορίες.

Στη Ρουμανία, και συγκεκριμένα στο έργο εξόρυξης της Eldorado στο Certej, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις κατοίκων και επιστημόνων, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες για να ακυρώσει την άδεια που εκδόθηκε από το περιφερειακό γραφείο για την προστασία του περιβάλλοντος λόγω παρατυπιών στη χρήση κυανίου.

Στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στο μεταλλείο Kisladag, την επέκταση του οποίου πάγωσε η Eldorado, τα προβλήματα είναι πιο σύνθετα και επιτακτικά εξαιτίας της χρήσης κυανίου αφού το 2006 και ύστερα από βροχόπτωση μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης 1.500 κάτοικοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.