# #

25 Ιουλ 2013

Αντισυνταγματική η άρνηση εγγραφής μαθητών που δεν έχουν εμβολιαστεί

Αντισυνταγματική η άρνηση εγγραφής μαθητών που δεν έχουν εμβολιαστεί
Αντισυνταγματική έκρινε ο Συνήγορος του Παιδιού την άρνηση εγγραφής των μαθητών στις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η απόφαση-βόμβα του Συνηγόρου του Παιδιού, που αφορά χιλιάδες οικογένειες που κάθε χρόνο στην έναρξη εγγραφών στα σχολεία αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, ύστερα από την αναφορά που κατέθεσε η δικηγόρος που εκπροσωπούσε τρεις συλλόγους, Ειρήνη Αψοκάρδου.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 162670/20474/2013 επιστολή του Συνηγόρου του Παιδιού στο Υπουργείο Παιδείας ύστερα από την αναφορά που κατέθεσε δικηγόρος που εκπροσωπούσε τρεις συλλόγους,η άρνηση εγγραφής των μαθητών στις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, και ως εκ τούτου είναι αντισυνταγματική.
Συγκεκριμένα, αν υποθέσουμε ότι επιδιωκόμενος σκοπός είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, ο περιορισμός του δικαιώματος της πρόσβασης στην εκπαίδευση δεν είναι ούτε κατάλληλος, ούτε αναγκαίος για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Αφενός προβλέπονται ήδη από την νομοθεσία κυρώσεις για τους γονείς για τη μη διενέργεια ορισμένων εμβολίων και αφετέρου, κατά πάγια θέση των ειδικών στο χώρο της υγείας, σε περιόδους που δεν υφίσταται επιδημία, η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών χρησιμοποιείται για την αναγκαιότητα να παραμείνει ενεργός ο μηχανισμός συλλογικής ανοσίας για λόγους προληπτικούς χωρίς ο μη εμβολιασμός των παιδιών να συνιστά κίνδυνο για τα υπόλοιπα εμβολιασμένα παιδιά.
Γι’ αυτό, αρκεί η σημείωση στο ατομικό βιβλιάριο υγείας του μαθητή αν είναι ή όχι εμβολιασμένος και με ποια εμβόλια.
Το ζήτημα έχει τεράστια σημασία για τους γονείς που οφείλουν να εγγράψουν αυτή την περίοδο τα παιδιά τους στα σχολεία και δεν θέλουν ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα λόγω της οικονομικής κρίσης να εμβολιάσουν τα παιδιά τους με τα προβλεπόμενα, από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, εμβόλια.
Στο εξής, οι διευθυντές των σχολείων δεν θα μπορούν να μη δέχονται τα μη εμβολιασμένα παιδιά ή να αρνούνται την επανεγγραφή τους γι’ αυτό το λόγο.Αντίθετα, ο Συνήγορος του Παιδιού, παρόλο που αναγνωρίζει ότι όταν δεν υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός που διενεργείται χωρίς τη συναίνεση του εμβολιαζόμενου ή του έχοντος τη γονική μέριμνα συνιστά προσβολή της προσωπικότητας και παραβιάζει τη θεμελιώδη υποχρέωση σεβασμού της αξίας του ανθρώπου, τελικά, αποφαίνεται ότι η υποχρεωτική αναγκαιότητα ή μη της διενέργειας των εμβολιασμών ανήκει στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας, καθώς πρέπει να απαντηθεί από ειδικούς στο χώρο της υγείας.
Δ.Ν. Δικηγόρος Παρ’Αρείω Πάγω Ειρήνη Αψοκάρδου
τηλ. 6972423733

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.