# #

16 Ιαν 2013

11 συνήθειες που οδηγούν στη μακροζωία....


makrozoiaΥπάρχουν ορισμένοι τρόποι να ζήσουμε πολλά χρόνια και μάλιστα υποστηρίζονται από την επιστήμη. 

Ανάμεσα στις επιστημονικές ειδήσεις του 2013 που αφορούν τη μακροβιότητα, ιδού 11 από αυτές που δεν είναι και δύσκολο να εφαρμοστούν στην καθημερινή μας ζωή και μπορούν να παρατείνουν τη ζωή.


1. Κοιμηθείτε μία ώρα παραπάνω
Ναι, ο ύπνος είναι απαραίτητο συστατικό υγείας και μακροζωίας: σύμφωνα με μελέτη αμερικανών ερευνητών η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Hypertension», ο ελλιπής ύπνος αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Αντιθέτως, διαπιστώθηκε ότι μία ώρα παραπάνω ύπνου κάθε βράδυ (8 ώρες αντί για 7) ήταν αρκετή για να ρυθμιστεί η πίεση των εθελοντών (784 άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών) μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων. Το εύρημα αποδίδεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ρυθμίζεται η έκκριση των ορμονών του στρες οι οποίες επιδρούν στην αρτηριακή πίεση.
Αλλά προσοχή: οι ειδικοί του ύπνου επισημαίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό να κοιμάται κανείς καλά καθορισμένες ώρες και πως, αν θέλετε να κερδίσετε πραγματικά από τη μία ώρα ύπνου παραπάνω, πρέπει να κοιμόσαστε νωρίτερα και όχι να παραμένετε στο κρεβάτι το πρωί.

2. Φάτε κάτι κόκκινο
Σύμφωνα με ερευνητές του Τμήματος Ερευνών για την Ανθρώπινη Διατροφή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, το κόκκινο χρώμα των φρούτων και λαχανικών σηματοδοτεί την παρουσία προστατευτικών για την υγεία ουσιών. Και δεν έχουν άδικο: μια κόκκινη πιπεριά διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι, οι τομάτες περιέχουν λυκοπένιο (ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντικαρκινικές ιδιότητες, αλλά και με προστατευτική δράση έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων), τα κόκκινα σταφύλια είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη (μια ουσία με αντιφλεγμονώδη δράση αλλά και ικανότητα μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα) και τα παντζάρια περιέχουν νιτρικά άλατα τα οποία συμβάλλουν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

3. Καταναλώστε γιαούρτι με προβιοτικά
Πλήθος μελετών ανά τον κόσμο - από τις σκανδιναβικές χώρες ως την Αυστραλία - κατέδειξαν ότι τα προβιοτικά όχι μόνο αποτελούν ασπίδα προστασίας ενάντια στις κοινές λοιμώξεις αλλά παρέχει προστασία και ενάντια στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι η λήψη προβιοτικών λίγες ημέρες πριν από την εισαγωγή στο νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση προστάτεψε μετεγχειρητικά τους εθελοντές από τη μόλυνση με το υπερβακτήριο Clostiridium difficile. Πείτε λοιπόν «ναι» στα ζωντανά γιαούρτια στην καθημερινή σας ζωή. Ετσι όχι μόνο θα είστε έτοιμοι για κάθε απρόοπτο αλλά, σύμφωνα με μελέτη αμερικανών επιστημόνων, θα έχετε πιθανότατα ρυθμίσει και την πίεσή σας.

4. Κάντε σεξ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα
Κάντε σεξ! Τα οφέλη του οργασμού στη μακροζωία είναι αποδεδειγμένα, λένε ουαλλοί επιστήμονες. Το σεξ μακραίνει τη ζωή, λένε οι ερευνητές που πραγματοποίησαν εκτενή μελέτη (Caerphilly Cohort Study) μεταξύ Ουαλλών ηλικίας 45-50 ετών. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι συχνοί οργασμοί (δύο φορές την εβδομάδα) μείωναν κατά 50% την πιθανότητα πρόωρου θανάτου σε σχέση με εκείνους που είχαν αραιότερες σεξουαλικές επαφές. Οι ερευνητές αποδίδουν τις ευεργετικές ιδιότητες του σεξ αφενός στο γεγονός ότι ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει το στρες και αφετέρου στο ότι προωθεί την έκλυση της ορμόνης DHEA. Πρόκειται για την ορμόνη από την οποία δημιουργείται η τεστοστερόνη, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην αποκατάσταση των ιστών και λειτουργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.

5, Βρείτε απαιτητική δουλειά
Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αλλά η επιστήμη δεν στηρίζει την υπόθεση ότι μια δουλειά χωρίς στρες συμβάλλει στη μακροζωία. Οπως αποδεικνύεται από τη διεξοδική εργασία The Longevity Project (Πρόγραμμα Μακροζωίας), κατά τη διάρκεια του οποίου μελετήθηκε ο τρόπος ζωής 1.500 ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών, η σκληρή δουλειάκαι οι επιτυχίες αποτελούν ισχυρούς δείκτες πρόβλεψης μακροζωίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, όσο πιο σκληρά είχε εργαστεί κανείς και όσο περισσότερο επιτυχή σταδιοδρομία είχε τόσο μειωμένες ήταν οι πιθανότητες να πεθάνει νέος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διευθυντές ορχήστρας, οι οποίοι σηκώνουν τεράστιο βάρος ευθυνών αλλά λαμβάνουν και τεράστια ικανοποίηση από το ένθερμο χειροκρότημα, είναι από τους μακροβιότερους επαγγελματίες.

6. Βρείτε σπίτι σε λόφο
Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι κοινωνίες που φημίζονται για τη μακροζωία των πολιτών τους τείνουν να είναι ορεινές. Από τους Καυκάσιους ως τους Κρήτες και τους κατοίκους της ορεινής πόλης Ovodda στη Σαρδηνία, όπου το 70% των κατοίκων φτάνει τα 100, το υψόμετρο φαίνεται ότι μακραίνει τη ζωή. Οι ερευνητές πάντως δεν ξέρουν πού να αποδώσουν το εύρημα: πιθανότατα είναι ένας συνδυασμός του καθαρού αέρα και του γεγονότος ότι το καθημερινό ανεβοκατέβασμα γυμνάζει τόσο την καρδιά όσο και τους μυς. Αν δεν μετοικήσετε, τουλάχιστον επιλέξτε να περπατάτε σε ανηφόρες.

7.  Καβγαδίστε με τον/τη σύντροφό σας
Οχι, οι επιστήμονες δεν εννοούν ότι πρέπει να κάνετε καβγά για τον καβγά αλλά να μην καταπιέζετε τον θυμό σας. Ειδικότερα, μελέτη διάρκειας 17 ετών η οποία εκπονήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ και στην οποία συμμετείχαν 192 ζευγάρια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που κατέπνιγαν τον θυμό τους είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νέα. Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Family Communication», ο χρονίως καταπιεσμένος θυμός προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αϋπνία, καρδιαγγειακά προβλήματα και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

8. Ξεχάστε τη νυχτερινή τηλεόραση
Το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο (National Cancer Institute) των ΗΠΑ προειδοποιεί: μετά την ηλικία των 25 κάθε ώρα τηλεθέασης μικραίνει τη ζωή μας κατά 22 λεπτά! Ακόμη και αν η παραπάνω σοκαριστική εκτίμηση δεν είναι ακριβής, οι κίνδυνοι της τηλεθέασης είναι καλά τεκμηριωμένοι. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, ούτε το να ασκείται κανείς απαλύνει την κακή επίδραση της ακινησίας στην οποία υποβάλλουμε τον εαυτό μας όταν παρακολουθούμε το «κουτί». Ακινησία σημαίνει μυϊκή αδράνεια, που με τη σειρά της σημαίνει μειωμένο μεταβολισμό λιπών και σακχάρων.

9. Κουτσομπολέψτε, αλλά λιγάκι
Αν δεν ήταν από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, μπορεί και να μην αναφερόμασταν σε αυτή τη μελέτη, η οποία έγινε με τη βοήθεια εθελοντριών φοιτητριών και είχε στόχο να μελετήσει την ορμονική επίδραση στη συμπεριφορά μας. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, μια κουβεντούλα «κοινωνικής κριτικής» διάρκειας 20 λεπτών ήταν αρκετή για να αυξηθούν τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης (όπως αυτά μετρήθηκαν στο σάλιο των εθελοντριών). Μεταξύ άλλων η προγεστερόνη μειώνει το στρες (δρα, δηλαδή, ως φυσικό αγχολυτικό). Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι έπειτα από 20 λεπτά κουτσομπολιού τα επίπεδα της ορμόνης άρχισαν να πέφτουν. Οπότε, αν θέλετε να χαλαρώσετε κουτσομπολεύοντας, να είστε σύντομοι!

10. Πετάξτε τη ζυγαριά!
Δεν είναι μόνο το στρες που δημιουργεί η συνεχής παρακολούθηση του βάρους μας επιβαρυντικό για την υγεία, είναι και το γεγονός ότι καμιά φορά η ζυγαριά δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις. Εκείνο που πραγματικά μετράει, λένε οι ερευνητές, είναι η κατανομή των κιλών μας και όχι μόνο τα κιλά αυτά καθαυτά. Ιδιαίτερα επιβαρυντικό είναι το ενδοσπλαχνικό λίπος, το οποίο συσσωρεύεται ανάμεσα στα όργανα της κοιλιακής χώρας και επιδρά στον μεταβολισμό μας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου. Αν θέλετε πάντως να κάνετε ένα γρήγορο τεστ, παρατηρήστε την κοιλιά σας όταν ξαπλώνετε. Αν το λίπος σας είναι υποδόριο, η κοιλιά γίνεται επίπεδη. Αν όμως υπάρχει ένα βουναλάκι που αρνείται να εξαφανιστεί, καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για ένα τσεκ απ (ναι, ακόμη και αν η ζυγαριά δεν είναι πολύ «κακιά» μαζί σας).

11. Πιείτε ένα ένα ποτήρι κρασί (ένα όμως!)
Ενας τεράστιος αριθμός μελετών έχει όντως καταδείξει την ευεργετική επίδραση του κόκκινου κρασιού στο καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ υπάρχουν μελέτες και για άλλα ποτά, της μπίρας συμπεριλαμβανομένης. Οι ειδικοί αποδίδουν τα ευεργετικά αποτελέσματα του κρασιού στα φλαβονοειδή που περιέχει (και κυρίως στη ρεσβερατρόλη), αλλά επισημαίνουν το εξής: Πιείτε το κρασί σας αν μπορείτε να σταματήσετε στο ένα ποτήρι. Τα οφέλη του επισκιάζονται από τις παρενέργειες της υπερκατανάλωσης αλκοόλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.