# #

27 Μαΐ 2012

Το «Κίνημα των πέντε αστέρων» κόντρα στην «νεκρική ακαμψία» του «ρίγκορ Μόντις»!!!


Mε οργή και σάτιρα

thumb
Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, με τους ψηφοφόρους να στρέφουν την οργή τους ενάντια στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι για τα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει.
Πέρα όμως από τις αυξομειώσεις της δύναμης των παραδοσιακών κομμάτων, ένα φαινόμενο εδραιώνεται στην Ιταλία: 

πρόκειται για το «Κίνημα των πέντε αστέρων» του 63χρονου Ιταλού ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, το οποίο ανέτρεψε τα προγνωστικά και πέτυχε να καταγραφεί ως ανερχόμενη πολιτική δύναμη στην Ιταλία...
«Βγάλτε τα λεφτά από την πολιτική. Βγάλτε τις σταδιοδρομίες. Εάν κάποιος θέλει να βγάλει λεφτά ή να κλέψει, ας βρει άλλη δουλειά. Αν δεν υπάρχει το οικονομικό κίνητρο, τότε στην πολιτική απομένει μόνο το πάθος», λέει ο ευφραδής ρήτορας Γκρίλο, ο οποίος σαγηνεύει τα ακροατήριά του.
Παρουσιάζοντας τους νεαρούς κυρίως υποψήφιους του κινήματος, ο Γκρίλο επιμένει: «Αυτά τα παιδιά μπορεί να είναι άπειρα. 
Δεν έχουν μάθει πώς να μαγειρεύουν έναν προϋπολογισμό ή να μοιράζουν συμβόλαια στους φίλους τους. 
Αποτελούν όμως προϊόν της υπερ-δημοκρατίας».
Ο Γκρίλο με το διαβρωτικό χιούμορ του, τη δικαιολογημένη οργή ενάντια στους πολιτικούς και την οργάνωση από τη βάση, κατάφερε πολύ γρήγορα να κάνει το κίνημά του – το οποίο ιδρύθηκε μόλις τον Οκτώβριο του 2009 – ένα από τα κυριότερα πολιτικά κινήματα στην Ιταλία. 
Στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών εξασφάλισε ένα εθνικό ποσοστό γύρω στο...
9% και έγινε η δεύτερη ή η τρίτη δύναμη σε πολλούς δήμους της χώρας.
Στον πρώτο γύρο κέρδισε έναν μικρό δήμο, αλλά με ιδιαίτερη αξία, γιατί βρισκόταν στα προπύργια της Λέγκας του Βορρά.
Οι ομιλίες του Γκρίλο είναι ένα μείγμα πολιτικής καταγγελίας και σάτιρας ενάντια στα «θνησιγενή πολιτικά κόμματα», όπως λέει, και στους ηγέτες τους. Από τις επιθέσεις του δεν γλιτώνει ούτε ο πρωθυπουργός Μόντι, τον οποίο αποκαλεί «ρίγκορ Μόντις», κάνοντας λογοπαίγνιο με τη λατινική έκφραση «ρίγκορ μόρτις», που σημαίνει «νεκρική ακαμψία».
Οι επιθέσεις του αποδίδουν, αφού ένα μεγάλο τμήμα των Ιταλών ψηφοφόρων θεωρεί ολόκληρη την πολιτική τάξη ως «κάστα» και στις δημοσκοπήσεις η εμπιστοσύνη τους στα πολιτικά κόμματα είναι κάτω από το 5%. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συζήτηση στη Βουλή για την περικοπή της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα συμμετείχαν μόλις είκοσι βουλευτές σε σύνολο 630...
Αρκετοί πολιτικοί σχολιαστές αδιαφόρησαν αρχικά για το Κίνημα του Γκρίλο, θεωρώντας το ως παροδική διαμαρτυρία. 
Οι θέσεις όμως του «Κινήματος των πέντε αστέρων» για το περιβάλλον, την οικονομία, την παιδεία, διαρθρώνονται με αρκετές τοπικές ανάγκες ανάλογα με την περιοχή της Ιταλίας.
 Το Κίνημα λειτουργεί με συνελεύσεις που αποφασίζουν ποια θέματα πρέπει να προβληθούν, ενώ αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό το Διαδίκτυο.

Ετοιμάζεται για τις εθνικές
Ο Γκρίλο ετοιμάζεται ήδη για τις εθνικές εκλογές του 2013. 
Εκεί θα φανεί αν αυτή η λίγο ώς πολύ ουτοπική θεώρηση της πολιτικής, με διαδικασίες ανοιχτής δημοκρατίας και λαϊκών συνελεύσεων, θα μπορέσει να διεισδύσει στο ιταλικό πολιτικό σύστημα, το οποίο δεν λέει να εξυγιανθεί παρά την επιχείρηση «καθαρά χέρια», που το κατακερμάτισε πριν από μερικά χρόνια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.