# #

25 Σεπ 2011

Σαμαρας...Προσευχηθείτε και ακούστε... Καζαντζίδη



thumb
Δεξιά, πιο δεξιά και ακόμη πιο δεξιά βαδίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να προσεγγίσει ψηφοφόρους που θα του δώσουν την αυτοδυναμία σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

 Αυτό το στίγμα έδωσε στη διάρκεια της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, αφού μέσα από πατριωτικές κορώνες θέλησε να συσπειρώσει τους απελπισμένους και άφραγκους Έλληνες που ψάχνουν μια ακτίνα φωτός μέσα στο μαύρο μέλλον τους.



Μας έφτασε στο 1821, μας ζήτησε να προσευχηθούμε και στο τέλος μας θύμισε τον...
Στέλιο Καζαντζίδη και την καταραμένη ξενιτιά παρακαλώντας τους νέους να μην φύγουν στο εξωτερικό.
Σε αυτή την πρόβα τζενεράλε, πάντως, με την οποία θέλησε να δηλώσει έτοιμος για τη θέση του πρωθυπουργού, ο Σαμαράς δεν κατάφερε να πείσει. Τόσο η ομιλία του όσο και αυτά που είπε στη συνέντευξη Τύπου δεν έδωσαν την εντύπωση ότι οι προτάσεις του για την οικονομία και η «εναλλακτική λύση» που προτείνει είναι καλά τεκμηριωμένα.
Δεν ήταν μάλιστα λίγα τα στελέχη του κόμματός του τα οποία ήταν αμήχανα μετά την τοποθέτηση περί επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. «Και εάν οι δανειστές μας δεν δεχτούν αυτό που τους προτείνουμε, τι θα γίνει; Θα σκάσει στα χέρια μας η πτώχευση της χώρας;» αναρωτιούνταν μεγαλόφωνα στο φουαγιέ του Βελλιδείου πρώην κορυφαίοι υπουργοί της Ν.Δ.

Υψηλό ρίσκο
Οι ενστάσεις άρχιζαν πρωτίστως από την εμμονή του προέδρου της Ν.Δ. να έχει αυτοδυναμία έπειτα από μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η δήλωσή του μάλιστα ότι, εάν δεν έχει αυτοδυναμία, δεν θα πάει σε μετεκλογική συνεργασία με τα άλλα κόμματα, αλλά θα προτιμήσει και πάλι να στήσει κάλπες, θορύβησε πολλούς, οι οποίοι έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι μία τέτοια κίνηση θα είχε υψηλό ρίσκο και μέσα και έξω από την Ελλάδα.

Όσο για το επιχείρημα του Σαμαρά ότι μόνο με μια ισχυρή αυτοδυναμία θα μπορούσε να διαπραγματευτεί εκ νέου το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να γίνει μπούμερανγκ για τον ίδιο, δεδομένου ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες τον αντιμετωπίζουν με δυσπιστία. Όμως και οι απαντήσεις που έδωσε και για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, για την ανεργία, για την εφεδρεία και τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα δεν έπεισαν. Οι επικριτές του θεωρούν ότι τα όσα είπε κινούνται περισσότερο στη σφαίρα της θεωρίας και δεν έχουν λάβει καθόλου υπόψη όσα λένε και κάνουν οι δανειστές μας, ενώ δεν έχουν αξιολογήσει όσο θα έπρεπε σοβαρά τις τελευταίες εξελίξεις και τα νέα μέτρα που ζητά η τρόικα.

Επίθεση φιλίας
Με διάχυτο το άγχος του να προσεγγίσει τους δυσαρεστημένους καραμανλικούς της Ν.Δ., ο Σαμαράς ξέχασε την παλιότερη δήλωση που είχε κάνει ότι «έκλεισε με το παρελθόν» – τραβώντας έτσι μια κόκκινη γραμμή από τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Καραμανλή – και εξαπέλυσε μια σφοδρή επίθεση φιλίας προς τον τέως πρωθυπουργό.
Έφτασε μάλιστα στο σημείο να παρουσιάσει στοιχεία βάσει των οποίων οι κυβερνήσεις Καραμανλή είχαν πράξει τα δέοντα και έτσι δεν έφεραν καμία ευθύνη για τη μετά το 2009 κατάσταση της χώρας. Μόνο που ο Σαμαράς ξέχασε ότι, μόλις έναν μήνα πριν, ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Πέτρος Δούκας έφερε στη δημοσιότητα επιστολές προς τον Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με τις οποίες του έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατρακύλα της ελληνικής οικονομίας.
Τεράστιο κενό υπήρξε και στην απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. για το με ποιους θα κυβερνήσει.
Είναι, τέλος, χαρακτηριστικό ότι στην αίθουσα της συνέντευξης στο Βελλίδειο υπήρχαν στελέχη τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχαν μπει στο κάδρο των σκανδάλων. Εύλογα λοιπόν οι νεότεροι δεν ήθελαν να καθίσουν κοντά τους, ενώ στα πηγαδάκια με τους δημοσιογράφους έλεγαν ότι, εάν υπάρξει ένα καλό από την προσφυγή στις εκλογές, αυτό θα έχει να κάνει με την απομάκρυνση των δεινόσαυρων της πολιτικής από τη Ν.Δ.
απο το Ποντικι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.