# #

25 Σεπ 2011

Ανοίγει ο φάκελος «Ελβετία»...Για να δούμε…



thumb
Τον φάκελο «Ελβετία» είναι έτοιμο να ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των Ελλήνων, προωθώντας διμερείς συμβάσεις που θα βάζουν χέρι στις καταθέσεις του εξωτερικού και θα συνδράμουν στον έλεγχο της νομιμότητας απόκτησης των κεφαλαίων.

 Το εγχείρημα ξεκινά από μια επικείμενη συμφωνία με την Ελβετία, που αποτελεί το πλέον αγαπημένο καταφύγιο των Ελλήνων εχόντων, καθώς το ύψος των «ελληνικών» καταθέσεων υπερβαίνει τα 100 δισ. ευρώ.


 Η συμφωνία που προωθείται θα ...
είναι στα πρότυπα των διμερών φορολογικών συμβάσεων, που έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ Ελβετίας, Βρετανίας και Γερμανίας, περί υποχρέωσης των ελβετικών τραπεζών να αποδίδουν ετησίως ένα ποσοστό φόρου επί των τόκων των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα σε αυτές.
Το ποσοστό αυτό θα είναι ίσο με εκείνο που ισχύει στη φορολογική κατοικία του καταθέτη. Ωστόσο, το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι οι συμφωνίες αυτές προβλέπουν την εφάπαξ αναδρομική φορολόγηση του κεφαλαίου των καταθέσεων με συντελεστή που φτάνει έως και το 34% (!) ανάλογα με τον χρόνο ύπαρξής τους.

Για να δούμε…
Πρόκειται για μια απόλυτα καινοτομική συμφωνία, αφού για πρώτη φορά επιχειρείται αναδρομική φορολόγηση του κεφαλαίου των καταθέσεων και παράλληλα επιβολή ετήσιου φόρου παρακράτησης επί των τόκων του κεφαλαίου. Το μπόνους της ρύθμισης θα είναι η διατήρηση της ανωνυμίας του καταθέτη. Ήδη στη ΓΓΠΣ υπάρχει αρχείο 30.000 καταθετών, οι οποίοι «παρκάρισαν» τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό από το 2006 και μετά. Το αρχείο αυτό δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της Τράπεζας της Ελλάδος και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών από τα στοιχεία των πολιτών εκείνων που μετέφεραν με εμβάσματα χρήματα από τις εγχώριες τράπεζες σε αυτές του εξωτερικού.

Το «κυνήγι» των καταθέσεων του εξωτερικού, πέραν του καθαρού εισπρακτικού ενδιαφέροντος, θα έχει πιθανότατα και μία άλλη θετική συνέπεια, που δεν είναι άλλη από τον επαναπατρισμό μέρους των κεφαλαίων που διέφυγαν τα τελευταία δύο χρόνια στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 21 Ιουλίου και το κλίμα ευφορίας που διαμορφώθηκε τότε, εμφανίστηκε δειλή τάση επιστροφής καταθέσεων, η οποία εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Η τάση αυτή, ωστόσο, ανακόπηκε στη συνέχεια εξαιτίας της επιδείνωσης του κλίματος. Υπό την πίεση αυτή, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων στις καταθέσεις, με στόχο να προσελκύσουν και πάλι την αποταμίευση που αποσύρεται, όχι διότι καλύπτει ανάγκες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, αλλά διότι κυριαρχεί αδικαιολόγητη ανασφάλεια στους καταθέτες.
Μέρος των καταθέσεων που αποσύρονται, κατευθύνονται στα «σεντούκια», ενώ μέρος τους που δεν ξεπερνά το 1/3 της εκροής, κατευθύνεται στο εξωτερικό.
 Τραπεζικοί παράγοντες παρατηρούν ότι τις αποφάσεις καταθετών, που ενδιαφέρονται για το εξωτερικό, επηρεάζουν πλέον αρνητικά και οι δρομολογούμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για εντοπισμό και φορολόγηση των κεφαλαίων που βρίσκονται εκτός Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν αποσύρει από τις τράπεζες 22,3 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του 2010 η εκροή καταθέσεων έχει φθάσει τα 50,3 δισ. ευρώ. Ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται, πάντως, από τα στοιχεία του Αυγούστου. Όπως, μάλιστα, δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ο κ. Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, η πορεία των καταθέσεων για τον Αύγουστο ήταν θετική. Ο κ. Ράπανος έκανε λόγο για αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στο τέλος Ιουλίου οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανήλθαν σε 187,2 δισ. ευρώ έναντι 188,17 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών ανήλθαν στο τέλος Ιουλίου σε 156,2 δισ. ευρώ έναντι 156,11 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

απο το Ποντικι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.