# #

28 Ιουλ 2011

Νέο φάρμακο είναι ικανό να αναστρέψει προβλήματα όρασης


Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ ανακάλυψαν ότι ένα νέο φάρμακο, το οποίο περιέχει μια συνθετική ένωση ανάλογη του συνενζύμου Q10, είναι ικανό να αναστρέψει προβλήματα όρασης ατόμων που πάσχουν από κληρονομική οπτική ατροφία.

Ελπιδοφόρα θεραπεία

Στην κλινική δοκιμή που πραγματοποίησαν οι ειδικοί έλαβαν μέρος 62 ασθενείς που έπασχαν από την εν λόγω νόσο, η οποία εμφανίζεται σε ηλικίες 20-25 ετών και οδηγεί στη βραδέως προοδευτική μείωση της ...
οπτικής οξύτητας αλλά και της αντίληψης των χρωμάτων.
 Πρόκειται για την πιο κοινή μορφή κληρονομικής τύφλωσης.
Οι επιστήμονες χορηγούσαν στους συμμετέχοντες μια θεραπεία ιδεβενόνης για ένα διάστημα 24 εβδομάδων. Παρατήρησαν λοιπόν ότι μέχρι το τέλος της θεραπείας, η όραση του 25% των εθελοντών είχε βελτιωθεί σε σημείο ώστε να μπορούν να διαβάσουν μια ολόκληρη γραμμή γραμμάτων ενός διαγράμματος.
Βρήκαν ξανά το φως τους
«Πρόκειται για την πρώτη αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία ενάντια σε μια μιτοχονδριακή διαταραχή που πλήττει τα ενεργειακά “εργοστάσια” των ματιών» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Πάτρικ Τσίνερι.
Το φάρμακο, σύμφωνα με τους ειδικούς, εισχωρεί στα μιτοχόνδρια των οφθαλμών και στη συνέχεια καθαρίζει τα τοξικά μόρια που προκαλούν βλάβες στον οφθαλμικό ιστό.
«Είδαμε ασθενείς που αρχικά δεν μπορούσαν καν να διακρίνουν το διάγραμμα στον τοίχο, να διαβάζουν στην πορεία την πρώτη γραμμή, ενώ κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να περάσουν ακόμη και στη δεύτερη. Για τους συγκεκριμένους ανθρώπους, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους» προσθέτει ο επιστήμονας.
«Γνωρίζουμε ότι η όρασή τους είναι τώρα στο σημείο που ήταν κάποτε, αλλά γνωρίζουμε ακόμα ότι η θεραπεία αυτή θα μπορούσε να μεταμορφώσει την καθημερινότητά τους – κάποιοι από τους ασθενείς ήταν σε θέση να κινούνται μέσα στο χώρο με μεγαλύτερη ευκολία ή να μπορούν να βλέπουν και πάλι οικογενειακές φωτογραφίες» καταλήγει.
Το φάρμακο το οποίο παρασκευάζεται από την φαρμακευτική εταιρεία Santhera Pharmaceuticals, αναμένεται να περάσει από την απαραίτητη αξιολόγηση των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών, προτού χορηγηθεί σε περισσότερους ασθενείς.
Πηγή: Το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.