29 Ιουλ 2011

Ο Μέγας Αλέξανδρος για τρεις μήνες στο μουσείο του ΛούβρουΤην ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας από τους μυκηναϊκούς χρόνους έως την ύστερη αρχαιότητα, σε εννέα θεματικές ενότητες, παρουσιάζει η έκθεση «Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που θα φιλοξενηθεί από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2012, στο Λούβρο.
Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 600 αριστουργήματα, αποτέλεσμα συνεργασίας Ελλήνων και Γάλλων ειδικών, έχει πρωταρχικό στόχο να συστήσει στο κοινό του μεγαλύτερου μουσείου του κόσμου, τον αρχαιολογικό πλούτο του ελληνικού Βορρά, εν πολλοίς άγνωστο ακόμη, λόγω των αλλεπάλληλων σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων και ανακαλύψεων των τελευταίων 30 χρόνων στη Μακεδονία.

Στην έκθεση, εκτός των αρχαιοτήτων που θα δανείσει το υπουργείο Πολιτισμού, θα περιλαμβάνονται και μακεδονικές αρχαιότητες που υπάρχουν στις συλλογές του Λούβρου από τον 19ο αιώνα, αλλά και από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο από τις εκστρατείες του Στρατού της Ανατολής, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε έκθεση του εξωτερικού. Σε αναταπόδοση, το Λούβρο θα δανείσει το 2012 σε πέντε μουσεία της Θεσσαλονίκης, κορυφαία αριστουργήματα των συλλογών του.

Στην κεντρική αίθουσα των...
1.100 τ.μ. των περιοδικών εκθέσεων του Λούβρου, στο γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο που ανέλαβε την υλοποίηση της μουσειογραφικής μελέτης, στα εργαστήρια συντήρησης του γαλλικού μουσείου, αλλά και των οκτώ ελληνικών αρχαιολογικών υπηρεσιών της Μακεδονίας (όλες οι Εφορείες Αρχαιοτήτων (ΙΣΤ', ΙΖ', ΙΗ', ΚΕ' ΚΖ', ΚΘ', Λ') και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης) οι προετοιμασίες των αρχαιοτήτων, που θα αφηγηθούν την πορεία της Μακεδονίας ανά τους αιώνες σε εννέα θεματικές ενότητες, είναι πυρετώδεις.

Ο κατάλογος της έκθεσης που ξεπερνάει τις 800 σελίδες, έχει συνταχθεί με τη συμβολή 70 Ελλήνων και Γάλλων επιστημόνων και βρίσκεται στο τελικό στάδιο εκτύπωσης. Οι μεταφορικές εταιρείες σε Γαλλία και Ελλάδα προετοιμάζονται, κατασκευάζοντας ειδικά κιβώτια, που θα ταξιδέψουν με ασφάλεια τα ευρήματα.

Παράλληλα, προετοιμάζονται και άλλες εκδηλώσεις, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις για το κοινό, προβολή ταινιών με θέμα τη Μακεδονία και ένα μεγάλο διεθνές επιστημονικό συνέδριο (2-4 Δεκεμβρίου), που θα εστιάσουν το ενδιαφέρον του παρισινού και διεθνούς κοινού στη Βόρεια Ελλάδα.

Γιγάντιες φωτογραφικές πινακίδες έχουν αναρτηθεί από την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν τρεις μήνες πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, στις δύο κύριες όψεις του Λούβρου προαναγγέλοντας την έκθεση, που, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει το κορυφαίο γεγονός του φετινού παρισινού φθινοπώρου.
(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.