# #

6 Απρ 2011

Ελεγχόμενη πτώχευση: Ο κόσμος το'χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι!



Όλοι πλέον μιλούν για την επερχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να το διαψεύσει και μάλιστα φαίνεται ότι οι εξελίξεις θα είναι πολύ συντομότερες απ'ότι αρχικά αναμενόταν. "Από την στιγμή που ανοίγει μια τέτοια συζήτηση, πρέπει να κλείνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το συντομότερο δυνατόν" τόνιζε  βουλευτής και πρών υπουργός οικονομικού υπουργείου. Σήμερα οι Financial Times στην γερμανική τους έκδοση επαναφέρουν το θέμα της ελεγχόμενης πτώχευσης, πιο πισατεικά απ'ότι το Spiegel.
Όλο αυτό το χάος έχει και άμεσες πολιτικές παρενέργειες με την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ να είναι έτοιμη να εκραγεί και την κυβέρνηση να σκοπεύει να δώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας, μια ενέργει την οποία χαρακτήρισε «Λάθος κίνηση» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Παπαϊωάννου επεσήμανε ότι η εμπιστοσύνη των βουλευτών στην κυβέρνηση είναι δεδομένη και επέκρινε το γεγονός ότι κάθε φορά που ασκείται κριτική από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς υπουργούς, επιχειρείται διλημματικού τύπου λύση της διένεξης.
Ο κ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα πάρα πολύ δύσκολη, που επιβαρύνεται -όπως είπε- από την παθογένεια του επικοινωνιακού συστήματος.
Με τίτλο «Η ΕΕ χάνει την πίστη της στην Ελλάδα» η γερμανική έκδοση των «Financial Times» δημοσιεύει την Τετάρτη κεντρικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των Peter Ehrlich, Herbert Fromme και Andre Kühnlenz στο οποίο αναφέρει ότι τα κράτη της Ευρωζώνης σκέπτονται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για τη χρηματοδότηση μέσω ομολόγων.
Το άρθρο των FT, έχει ως εξής:
Στις χώρες της Ευρωζώνης έχει αρχίσει να επικρατεί μια δραματική στροφή στον τρόπο αντιμετώπισης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Εκπρόσωποι πολλών κυβερνήσεων επιβεβαίωσαν στους FTD ότι δεν αποκλείεται πλέον αναδιάρθρωση του χρέους. Αιτία αποτελούν οι αυξανόμενες αμφιβολίες για το ότι η Ελλάδα – όπως ελπιζόταν μέχρι τώρα – θα μπορέσει να επιστρέψει στη διάρκεια του 2012 στην αγορά ομολόγων και έτσι να αυτοχρηματοδοτηθεί εν μέρει.
Έτσι, το κράτος θα ήταν αναγκασμένο να καταφύγει σε μεγαλύτερα δάνεια από το Eurogroup. «Επιμήκυνση και αύξηση του πακέτου βοήθειας δεν θα μπορούσε να ‘περάσει’ πολιτικά. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξουν συνέπειες», έλεγαν σε Υπουργείο Οικονομικών μεγάλης χώρας - μέλους της Ευρωζώνης. «Γι’ αυτό θα πρέπει να έχουμε έτοιμο ένα σχέδιο», δήλωσε ο σύμβουλος ενός ευρωπαίου πρωθυπουργού.
Αναδιάρθρωση του χρέους των Ελλήνων θα έπληττε και τα λοιπά κράτη της Ευρωζώνης, τα οποία διέρχονται κρίση. Στις χρηματαγορές αμέσως θα άρχιζαν να επικρατούν εικασίες για το αν θα πρέπει να προβούν σε αναδιάρθρωση χρέους και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Τα ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων τους θα αυξάνονταν. «Τα προβλήματα των τριών χωρών είναι στενά αλληλένδετα. Το θέμα είναι να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό», λένε στο Eurogroup.
Από το Μάιο του 2010 η Ελλάδα λαμβάνει δανειακή βοήθεια από τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης, καθώς και από το ΔΝΤ. Από τα διαθέσιμα 110 δις. ευρώ έχουν καταβληθεί περίπου τα μισά και το πρόγραμμα λήγει το 2013. Από το πρώτο τρίμηνο του 2012 η χώρα, σύμφωνα με τον ισχύοντα σχεδιασμό, θα πρέπει και πάλι να καλύπτει τις χρηματικές ανάγκες της κατά το ήμισυ με ομόλογα. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει τα επιτόκια των ελληνικών κρατικών τίτλων να μειωθούν πολύ: Το επιτόκιο των ελληνικών δεκαετών κρατικών ομολόγων ανήλθε χθες στο 12,7%, ακόμη υψηλότερα σε σχέση με το μήνα διάσωσης της Ελλάδας – ήταν μεγαλύτερο δηλαδή περισσότερο από διπλάσιο του επιτοκίου που πληρώνει η Αθήνα για τη δανειακή βοήθεια.
Το βάρος μιας αναδιάρθρωσης του χρέους – ή με τη μορφή επιμήκυνσης του χρόνου λήξης των ομολόγων, της υποτίμησής τους ή της παραγραφής τοκοχρεολυσίων – θα το επωμιστούν κυρίως οι ιδιώτες επενδυτές, όπως οι τράπεζες και οι ασφάλειες. Έντονη κριτική διατυπώθηκε από τον ασφαλιστικό όμιλο Generali της Γερμανίας: «Ένα haircut για ορισμένες χώρες θα αποτελούσε λάθος μήνυμα στην παρούσα κατάσταση», δήλωσε ο διευθυντής χρηματοοικονομικών Torsten Utecht στους FTD. Οι αρνητικές επιπτώσεις σε άλλες χώρες και στον χρηματοπιστωτικό τομέα «δύσκολα θα μπορούσαν να ελεγχθούν».
Αλλά και από πρακτικής απόψεως μια αναδιάρθρωση χρέους κρύβει κινδύνους. Η ΕΕ δεν διαθέτει διαδικασία ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους. Η Ελλάδα θα έπρεπε να διαπραγματευτεί η ίδια και θα ήταν αναγκασμένη να εξαρτάται από την καλή θέληση των πιστωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων της ΕΕ, η ΕΕ και το ΔΝΤ όμως θα μπορούσαν να δράσουν υποστηρικτικά. Ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέους προβλέπεται μόνο μετά το 2013, όταν θα ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Η Ελλάδα μέχρι τώρα απορρίπτει την αναδιάρθρωση χρέους. Τη Δευτέρα ακόμα, το ΔΝΤ και η ΕΕ διέψευδαν την ύπαρξη τέτοιων σχεδίων. Ο Υπ. Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου όμως είναι έτοιμος – σύμφωνα με πληροφορίες των FTD – να το ξανασκεφτεί. Επιπλέον, το ΔΝΤ και η ΕΕ συζητούν την επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας, που όμως δεν μπορούν να αρχίσουν να ισχύουν πριν το καλοκαίρι."
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.