Πρώτη φορά παρουσιάζουν ότι έχουμε δίκιο
Συνέντευξη Σκοπιανού οινοπαραγωγού φιλοξενεί το άρθρο και κάνει λόγο ότι τελευταία οι οινοπαραγωγοί των Σκοπίων αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις εξαγωγές κρασιών επειδή η Ελληνική κυβέρνηση πίεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αγοράζει προϊόντα όπου στις ετικέτες αναγράφεται η λέξη Μακεδονική Γη. Στην Γερμανία πλέον μειώθηκε η εισαγωγή κρασιού λόγο των ετικετών.
Επίσης το άρθρο φωτίζει την πραγματική αλήθεια και λέει.
Όταν η Γιουγκοσλαβία άρχισε να καταρρέει...
το 1991, η νοτιότερη δημοκρατία (Σκόπια) κήρυξε την ανεξαρτησία της με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Η Ελλάδα αντιτάχθηκε διότι η βόρεια επαρχία της Μακεδονίας ήταν κάποτε το κέντρο ενός τεράστιου και ισχυρού αρχαίου βασιλείου και οι Έλληνες παραμένουν περήφανοι για το όνομα.
Η Αθήνα, δηλώνει ότι η ΠΓΔΜ εχει εδαφικές βλέψεις στη Βόρεια Ελλάδα.
Οι δύο πλευρές κατέληξαν τελικά σε συμφωνία το 1995, σύμφωνα με την οποία διεθνείς θα χρησιμοποιείται ο όρος Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).
Αλλά η οργή στην Ελλάδα είναι ότι η χώρα έχει διατηρήσει το συνταγματικό της όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οι προσπάθειες να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία, έχουν αποτύχει.
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008, το θέμα φούντωσε και πάλι.
Τα Σκόπια ανέμεναν να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στη συμμαχία όμως μέλος του ΝΑΤΟ η Ελλάδα εμπόδισε την κίνηση, απαιτώντας από τη βόρεια γείτονά της αλλάζει το όνομά της.
Το ΝΑΤΟ αποφάσισε ότι αύτη η διαφορά πρέπει να επιλυθεί πριν το μικρό βαλκανικό κράτος γίνει ευπρόσδεκτο.
Έξαλα τα Σκόπια με αυτό το επιχείρημα είπε ότι η Αθήνα είχε παραβιάσει την συμφωνία του 1995 και έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Το δικαστήριο έχει επιληφθεί επί του παρόντος τα επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές και θα αποφανθεί επί του θέματος εντός του τρέχοντος έτους.
Οι ελπίδες της πΓΔΜ για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι επίσης σε αναμονή.
Ξαναγράψιμο της ιστορίας
Η ΠΓΔΜ αναφέρει ότι έχει το δικαίωμα να τιμήσει τον Αλέξανδρο, από τότε που γεννήθηκε στην αρχαία Μακεδονία.
Αλλά η Ελλάδα υποστηρίζει, ότι δεν υπάρχει εθνοτική συνέχεια μεταξύ του μεγάλου Βασιλεια και των Σλαβομακεδόνων, κατηγορώντας τα Σκόπια ότι θελει να ξαναγράψει την ιστορία.
Απάντηση Ελλήνων σε ερώτηση του BBC
«Η πολιτική των Σκοπίων με τον Μέγα Αλέξανδρο έχει χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τον εθνικισμό και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», λέει ο Γρηγόριος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Δελαβέκουρας.
«Για τα τελευταία 18 χρόνια η ΠΓΔΜ δεν έχει μετακινηθεί ούτε εκατοστό. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια λύση σε αυτή τη διαφορά, έτσι ώστε τα Σκόπια να μπορέσει να προχωρήσει σε διαδικασία ένταξης της.»
Το πρόσημο στα σύνορα έχει ως εξής: «Καλώς ήλθατε στην Ελλάδα Καλώς ήλθατε στην Μακεδονία..»
Επιπλέον στην Ελλάδα, στέκεται περήφανο πάνω στη θάλασσα στη πρωτεύουσα της επαρχίας της Θεσσαλονίκης ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
«Αυτή είναι η Μακεδονία», λέει ο ντόπιος Πάρης, και δείχνει προς το έδαφος.
«Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε ότι χρησιμοποιούν το όνομα της Μακεδονίας. Είναι η κληρονομιά μας, η καταγωγή μας, η ιστορία μας. Δεν μπορεί να πάει στο ΝΑΤΟ και δεν μπορεί να πάει στην ΕΕ με το όνομα Μακεδονια».

.