# #

6 Μαρ 2011

Το Άγνωστο Σε Όλους Στάδιο ύπνου...REM!!!


Στάδιο ύπνου REM: εκεί που βλέπουμε τα όνειρα. Όλοι μας βλέπουμε όνειρα. Πολλά από αυτά τα θυμόμαστε όταν ξυπνήσουμε και κάποια άλλα όχι. Κάποιοι τρέχουμε να τα ερμηνεύσουμε...
με ονειροκρίτες και άλλοι βάσει της θεωρίας του Φρόυντ για το υποσυνείδητο. Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι τα όνειρα μας επισκέπτονται σε ένα συγκεκριμένο στάδιο του ύπνου μας;

Το στάδιο ύπνου REM (Rapid Eye Movement) είναι το πέμπτο στάδιο του ύπνου και χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών . Εγκεφαλογράφημα κατά τη φάση του ύπνου REM δείχνει εγκεφαλικά κύτταρα που μοιάζουν ενεργοποιημένα όπως σε ελαφρό ύπνο ή σε εγρήγορση. Ενδέχεται όμως να παρατηρηθεί και βαθιά χαλάρωση των μυών όπως σε βαθύ ύπνο. Συχνά παρατηρείται αύξηση καρδιακών παλμών και αρτηριακή πίεση ενώ οι άντρες μπορεί να παρουσιάσουν στύση.

Ο ύπνος μας γενικά χωρίζεται σε στάδιο REM και Non REM στάδια. Όσοι ξυπνούν από φάση ύπνου REM θυμούνται τα όνειρά τους ενώ όσοι... ξυπνούν σε στάδια Non REM δεν τα θυμούνται.

Ένας πλήρης κύκλος ύπνου περιλαμβάνει κάπου πέντε στάδια (με 5ο το στάδιο REM) ενώ ο κάθε κύκλος του ύπνου διαρκεί περίπου 90 με 110 λεπτά. Το πρώτο στάδιο REM συμβαίνει κάπου 70 λεπτά μετά το αποκοίμισμα και υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού ύπνου βιώνουμε 4 με 5 φάσεις REM. Όσο περνά η νύκτα μειώνεται ο βαθύς ύπνος και μεγαλώνουν τα στάδια REM. Για τους ενήλικους είναι περίπου το 20% του συνολικού ύπνου ενώ για τα νεογέννητα μωρά φτάνει το 80%.

Σε γενικές γραμμές το στάδιο REM παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από άποψη εγκεφαλικής λειτουργίας. Έχει διαπιστωθεί ότι κατά τη διάρκειά του, οι νευρώνες είναι σε παρόμοια φάση όπως όταν είμαστε ξύπνιοι. Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο στάδιο του ύπνου ονομάζεται και «παράξενος ύπνος».

Ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία του ύπνου REM για τον οργανισμό. Όταν η περίοδος REM μειώνεται τότε αυτόματα διαταράσσεται ο ύπνος μας καθώς ο οργανισμός προσπερνά τα υπόλοιπα στάδια για να βρεθεί πιο γρήγορα σε φάση REM. Για το λόγο αυτό και για τη γενικότερη ισορροπία του οργανισμού , οι επιστήμονες συνιστούν την αποφυγή ορισμένων φαρμάκων, νικοτίνης και αλκοόλ που δρουν κατασταλτικά.

Δεν πρόκειται για μια άχρηστη διαδικασία. Ο ύπνος είναι ωφέλιμος και απαραίτητος στον άνθρωπο και σίγουρα αποτελεί ένα πολύτιμο αγαθό για πολλούς από εμάς. Απολαύστε τον λοιπόν όσο καλύτερα μπορείτε.

Σας εύχομαι «όνειρα γλυκά»!


.Anoixtomualos...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.