# #

14 Δεκ 2010

Λιτοχωρο...η πολη των Θεων !


 

Μακραίωνη η ιστορία του Λιτόχωρου. Συνεχής και αδιάσπαστη στο πέρασμα του χρόνου. Πηγές της ο μύθος και η παράδοση. Λέγεται ότι ιδρύθηκε από τους κατοίκους της αρχαίας πόλης Πίμπλειας, λατρευτικού κέντρου των Πιμπλειάδων Μουσών, που υπαγόταν στην περίφημη πόλη του Δίου. Η μικρή πόλη ήταν χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ενιπέα και καταστράφηκε από τα νερά του ποταμού, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκατασταθούν στη σημερινή θέση του Λιτόχωρου.
Το σημερινό Λιτόχωρο είναι μια πόλη 10,000 κατοίκων με ανεπτυγμένο δίκτυο υπηρεσιών και εύκολη οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση. Απέχει 92 χιλιόμετρα απο τη Θεσσαλονίκη και 65 απο τη Λάρισα. Από τον καινούριο οδικό κόμβο, στρίβοντας στα δεξιά και σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων, μπορεί κάποιος να φτάσει στο Λιτόχωρο, σε υψόμετρο 300 μέτρων απο τη θάλασσα, σκαρφαλωμένο στις υπώρειες του Ολύμπου.
Ταξιδεύοντας απο τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα, μετά την Κατερίνη δεσπόζει στα δεξιά επιβλητικός ο Όλυμπος με τις χιονοσκεπείς κορυφές του και τις απόκρημνες χαράδρες του, πνιγμένες κυριολεκτικά στο πράσινο. Η πόλη με το μέγεθος και την υποδομή της, στηρίζει την έντονη τουριστική κίνηση της ευρύτερης περιοχής.Εικόνα ξεχωριστή η μία από την άλλη, ομορφιές ιδιαίτερες, που λούζονται στο ατέλειωτο μπλε μιας θάλασσας πεντακάθαρης, χωρίς βιομηχανικά απόβλητα κι ελάχιστα προσεγγίσιμη από το μαζικό τουρισμό.Στα παράλια βρίσκεται μεγάλος αριθμός τουριστικών εγκαταστάσεων και παραθεριστικών οικισμών, που συγκεντρώνουν πολλές χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες κάθε καλοκαίρι. Το ίδιο το Λιτόχωρο φιλοξενεί σημαντικό αριθμό παραθεριστών όλες τις εποχές του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.