# #

13 Δεκ 2010

Φουντώνουν οι καταλήψεις Πανεπιστημίων πανελλαδικά

Φοιτητές ενάντια στη λιτότητα
Τρίκκας Μιχάλης
Αν κάποιοι αντιδρούν σήμερα δυναμικά στα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζουν μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αυτοί δεν είναι άλλοι από τους φοιτητές. Πριν καλά καλά κοπάσουν οι κινητοποιήσεις της γαλλικής νεολαίας, ένα νέο κύμα διαμαρτυρίας κατά των ριζικών περικοπών στην εκπαίδευση υψώνεται στη Βρετανία, την Ιταλία αλλά και στη χώρα μας.
Η ιδιότητα του φοιτητή δεν είναι ... βέβαια ταυτόσημη με τον ριζοσπαστισμό, υπενθυμίζει ο Γκάρι Γιουνγκ στην εφημερίδα "Γκάρντιαν". Όπως και κάθε τι άλλο, η πολιτική ταυτότητα των νέων που περνούν τις πύλες ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος διαμορφώνεται από την εκάστοτε συγκυρία. Και ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι στη μεγάλη απεργία του 1926 στη Βρετανία, η κύρια δεξαμενή του απεργοσπαστικού μηχανισμού ήταν ο φοιτητικός κόσμος.
Τι γίνεται σήμερα; Η ανεργία στις τάξεις των νέων σπάει κάθε ρεκόρ. Στην Ισπανία το σχετικό ποσοστό φτάνει το 43%, στην Ελλάδα το 30%, στην Ιταλία το 26% και πάει λέγοντας. Και δεν είναι μόνο ο μακροχρόνιος αποκλεισμός από την εργασία εκείνος που προκαλεί τη δυσφορία. Είναι η στέρηση ακόμη και της ελπίδας την ώρα που ενα κεκτημένο αιώνων απειλείται. Αν προχωρήσουν οι "εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις" που σχεδιάζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το δικαίωμα στην εκπαίδευση θα πάψει να είναι καθολικό και θα αφορά πια μόνο εκείνους που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να την αγοράσουν.
Το ένα τρίτο των Βρετανών φοιτητών προέρχεται σήμερα από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές εργάζονται περισσότερες από 20 ώρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους για να καλύψουν τα ήδη υψηλά έξοδα των σπουδών τους. Η αύξηση στα δίδακτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση Κάμερον πυροδοτώντας τις φοιτητικές κινητοποιήσεις καθιστά ακόμη και αυτή την προσπάθεια περιττή. Ποιοι θα είναι σε θέση να δαπανήσουν 9.000 λίρες τον χρόνο για να σπουδάσουν;
Οι νεανικές εξεγέρσεις ξεσπούν με σχετική ευκολία, αλλά σπάνια κλονίζουν το σύστημα, είναι η σπίθα αλλά όχι η φλόγα, παρατηρεί ο Γιουνγκ. Η οικονομική ζωή μιας χώρας δεν θα δοκιμαστεί ιδιαίτερα αν οι πανεπιστημιακές σχολές παραμείνουν κλειστές. Αν κάτι επομένως φοβίζει την εξουσία στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, αυτό δεν είναι άλλο από τη μεταδοτικότητά τους, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος της "Γκάρντιαν". Το ενδεχόμενο όλη αυτή "η ενέργεια, ο ενθουσιασμός, η μαχητικότητα, η οργή και η θορυβώδης δύναμη να αρχίσουν κάποια στιγμή να καίνε και σε όλους εμάς".

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΥΚΝΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 
Φουντώνουν οι καταλήψεις Πανεπιστημίων πανελλαδικά
 
ΑΘΗΝΑ (13)

Α.Σ.Κ.Τ

Ε.Μ.Π. (9)
Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί
Μηχανολόγοι Μηχανικοί
Χημικοί Μηχανικοί
Μεταλλειολόγοι Μηχανικοί
Τοπογράφοι Μηχανικοί
Αρχιτέκτονες Μηχανικοί
Ναυπηγοί Μηχανικοί
Πολιτικοί Μηχανικοί
ΣΕΜΦΕ

Ε.Κ.Π.Α. (2)
Νομική
Φιλοσοφική


Πανεπιστήμιο Πειραιά (!)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (16)

Α.Π.Θ. (15)
Ηλεκτρολογοι Μηχανικοί
Μηχανολόγοι Μηχανικοί
Κτηνιατρική
Γεωλογικο
Φιλολογικό
Πληροφορική
Γεωπονία
Παιδαγωγικό δημοτικής εκπαίδευσης
Φυσικό
ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας
Μουσικό
Εικαστικό
Μαθηματικό
Βιοχημείας
Χημικοί Μηχανικοί

ΠΑΜΑΚ (!)


ΠΑΤΡΑ (8)

Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί
Χημικοί Μηχανικοί
Μαθηματικό
Αρχιτεκτονική
Ιατρική
Γεωλογικό
Επιστήμης υλικών
Μηχανολόγοι Αεροναυπηγοί Μηχανικοί


ΞΑΝΘΗ (5)

Αρχιτεκτονική
Περιβάλλοντος
Πολιτικοί μηχανικοί
Παραγωγής και διοίκησης
Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί

ΚΟΜΟΤΗΝΗ (2)

Νομική
ΤΕΦΑΑ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (1)

Επιστήμης Η/Υ

ΒΟΛΟΣ (2)

Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Παν. Θεσσαλίας
Αρχιτεκτονική

ΚΟΖΑΝΗ (2)

Μηχανολόγοι Μηχανικοί
Μηχανικοί Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

ΙΩΑΝΝΙΝΑ (1)

Μηχανικοί Επιστήμης Υλικών
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.