# #

18 Δεκ 2010

Η μηχανή που λέγεται Μπάρτσα . . .


Μπάρτσα: Πιο µικροί, πιο αδύνατοι, πιο καλοί

 
Η Μπαρτσελόνα είναι στην παρούσα φάση η πιο θεαµατική, η πιο δυνατή οµάδα του κόσµου. Και για να το τεκµηριώσουµε, θα περιγράψουµε τις ποιοτικές διαφορές της Μπάρτσα από τις υπόλοιπες µεγάλες οµάδες της Ευρώπης.


Με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό; ...Θα αναλύσουµε τα επιµέρους ποιοτικά στοιχεία των οµάδων. Ητοι η τεχνική, η συµµετοχή όλων των παικτών στη δηµιουργία του παιχνιδιού, η κινητικότητα, η ταχύτητα στους µικρούς χώρους, ο αριθµός εναλλαγών στις πάσες κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, η κατοχή της µπάλας, η απόσταση των γραµµών (άµυνας, κέντρου, επίθεσης, µεταξύ τους).


Εδώ θα µείνουµε λίγο διότι το θέµα ενδιαφέρει και τους προπονητές αναγνώστες. Η άµυνα από την επίθεση της Μπάρτσα απέχει µόλις 36 µέτρα! Η αγωνιστική φυσαρµόνικα που βλέπουµε να αναπτύσσεται στο γήπεδο προϋποθέτει άριστη φυσική κατάσταση (όλοι εµπρός, όλοι πίσω) και φυσικά άριστη τεχνική κατάρτιση. Επιπλέον, η ταχύτητα που αναπτύσσειη οµάδα της Καταλωνίας σε κάποιες φάσεις είναι εξωπραγµατική. Κατά µέσον όρο, η οµάδα τρέχει όταν επιτίθεται µε 34 χιλιόµετρα την ώρα! Κάτι που σηµαίνει ότι η Μπάρτσα σε κάποια µατς µπορεί να τρέξει µε... 50 χιλιόµετρα για να βάλει γκολ, όσο χρειάζεται δηλαδή ένα Τσινκουετσέντο για να χρησιµοποιήσει το γκάζι στο φουλ, από τη δεύτερη στην τρίτη ταχύτητα!

Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Είναι γνωστό ότι η Μπαρτσελόνα δίνει µεγάλη σηµασία στα φυτώρια. Από εκεί προέρχονται, άλλωστε, οι σπουδαιότεροι παίκτες της. Η προπόνηση είναι ενιαία σε όλα τα επίπεδα των οµάδων της Μπάρτσα. Οι παίκτες δεν παίρνουν τα βουνά για να καλύψουν δεκάδες χιλιόµετρα. Από την πρώτη µέρα προετοιµασίας ασχολούνται µε το βασικό αντικείµενο της δουλειάς τους, την µπάλα. Και κάνουµε µια παρένθεση. Στην Ελλάδα, το ίδιο σύστηµα προπόνησης είχε εφαρµόσει ο Ιβιτσα Οσιµ στον Παναθηναϊκό.


Τότε τον είπαν τρελό (πριν από 18 χρόνια), αλλά ο Ιβιτσα είχε κάνει τόσο καλή προπόνηση στους Πράσινους ώστε ο ΠΑΟ δεν είχε µυϊκούς τραυµατισµούς για δύο χρόνια. Κλείνει η παρένθεση και ξαναγυρίζουµε στους Μπλαουγκράνα.


ΤΑΛΕΝΤΟ

Η επιλογή των παικτών (στους πιτσιρικάδες της Μπάρτσα) δεν γίνεται µε κριτήριο το ύψος, το βάρος, τη σωµατική διάπλαση γενικότερα. Γίνεται µε κριτήριο το ταλέντο. Εάν, για παράδειγµα, κάποιος πιτσιρικάς είναι πολύ αδύνατος αλλά κάνει την µπάλα... παντόφλα, δεν τον στέλνουν στο γυµναστήριο για να δυναµώσει, να σηκώσει βάρη κ.λπ. ∆ιότι κάτι τέτοιο µπορεί να επηρεάσειτην εξέλιξή του. Η δουλειά που θα γίνει από εκπαιδευµένους προπονητές είναι η καλλιέργεια του ταλέντου του µικρού, οοποίος αφήνεται ελεύθερος ναεκφραστεί, χωρίς περιορισµούς. Εάν µπορεί να ντριµπλάρει τρεις αντιπάλους, του λένε µπράβο. ∆εν τον µαλώνουν και δεν τον διατάσσουν να δίνει την µπάλα µε τη µία. Στην τακτική, οι µικροί θα µάθουν περισσότερα πράγµατα. Αλλά την τακτική θα τη διδαχτούν µετά τα 16 τους!


∆εν είναι τυχαίο ότι η Μπαρτσελόνα – η πιο τεχνική οµάδα του κόσµου – είναι επίσης η πιο κοντή και πιο ελαφριάοµάδα του πλανήτη. Κατά µέσον όρο, ένας παίκτης του Γκουαρντιόλα έχει ύψος 1,77 µ.και ζυγίζει 71,5 κιλά!


Ο µέσος όρος των παικτών της Ευρώπης (όσον αφορά τις µεγάλες οµάδες) έχει ύψος 1,82 µ. και ζυγίζει 75 κιλά. Τα στοιχεία αυτά προέρχονταιαπό την UEFA και δηµοσιεύτηκαν στην ιταλική «Γκατζέτα Ντέλο Σπορτ» στις 10 ∆εκεµβρίου.


Το ερώτηµα πουγεννάται είναι: γιατί η Μπάρτσαακολουθεί αυτό το µοντέλοτων αδυνάτων και τωνκοντών; ∆ιότι, όπως λένε οι ιθύνοντες σ’ αυτήν την οµάδα, οι κοντοί και οι αδύνατοι είναι πιο κινητικοί, πιο διεισδυτικοί, πιο γρήγοροι από τους ψηλούς.


Θέλετε αριθµητικές αποδείξεις; Ο Ντάνι Αλβες και ο Τσάβι είναι οι ευρωπαίοι παίκτες που έχουν ακουµπήσει την µπάλα περισσότερο από κάθε συνάδελφό τους, σε κάθε αγώνα (113ο πρώτος, 112 ο δεύτερος).


Και για να τελειώνουµε. Η Μπαρτσελόνα δεν είναι µόνον αριθµοί, στατιστικές κ.λπ.


Απλώς, και µε βάση τους αριθµούς, είναι η πρώτη οµάδα παντού. Με λίγα λόγια. Οι πιοµικροί, οι πιο κοντοί, οι πιο αδύνατοι είναι οι καλύτεροι. Και για τον λόγο αυτό είναι και οι πιο διαφορετικοί, οι πιο αγαπητοί...


ΑΠΟ ΠΑΙ∆ΙΑ
Φιλοσοφία της φηµισµένης ακαδηµίας της Μπαρτσελόνα είναι ότι από την πρώτη µέρα προετοιµασίας οι παίκτες ασχολούνται µε το βασικό αντικείµενο της δουλειάς τους, την µπάλα. Οταν το έκανε ο Οσιµ στον Παναθηναϊκό πριν από 18 χρόνια, τον είχαν πει τρελό...

 Τα Νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.