Στη Φοινίκη ζούσε κάποτε ένας βασιλιάς, ο Αγήνορας, γιος της Λιβύης και του Ποσειδώνα, φτασμένος από την Αίγυπτο. Από το γάμο του με την Τηλέφασσα απόκτησε τρεις γιους, τον Κάδμο, τον Φοίνικα και τον Κίλικα, και μια κόρη, την Ευρώπη. Όταν η Ευρώπη μεγάλωσε, την ερωτεύτηκε ο Δίας και βάλθηκε να την αποκτήσει. Σύμφωνα με τον μύθο που διηγείται ο Ησίοδος, κάποτε την είδε ο Δίας να διασκεδ άζει με τις φίλες της σ΄ένα λιβάδι και να μαζεύει λουλούδια. Τόσο πολύ θαμπώθηκε από την ομορφιά της, ώστε μεταμορφώθηκε σε ωρα ίο λευκό ταύρο και την πλησίασε με πραότητα. Η Ευρώπη γοητευμένη από το θαυμάσιο αυτό ζώο και παραπλανημένη από την πραότητα του, κάθισε πάνω στη ράχη του. Τότε ο ταύρος έτρεξε με ορμή προς τη θ άλασσα, ρίχτηκε στο νερό και πέρασε από τη Φοινίκη στην Κρήτη, όπου ενώθηκε μαζί της. Από την ένωση αυτή η Ευρώπη έμεινε έγκυος και αργότερα γέννησε τρεις γιους: το Μίνωα, το Ραδάμανθη και το Σαρπηδόνα. Ύστερα από αυτό ο Δίας την πάντρεψε με το βασιλιά του νησιού Αστέριο.
Ιστορικά:Το όνομα Ευρώπη το συναντάμε για πρώτη φορά στον Όμηρο και συγκεκριμένα σ΄ έναν ύμνο προς τον Πύθιο Απόλλωνα. Με τη λέξη Ευρώπη χαρακτηρίζει το Βόρειο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, από τον Ισθμό της Κορίνθου μέχρι την Θράκη η και μόνη η Θράκη. Αλλά ο πρώτος που ονομάζει Ευρώπη τον τότε δυτικό γνωστό δυτικό κόσμο είναι ο Αισχύλος (5ος π.χ. αι.).
Ωστόσο όσοι αναζητούν την ετυμολογία της λέξεως θα βρούνε δυο απόψεις: η μια είναι ο Μύθος που ανάφερα πριν και η δεύτερη βρίσκεται λεξιλογικά στο επίθετο «ευρύς» και το θέμα οπ- του ρ ήματος «ορώ» (=βλέπω) η από το «ευρύς» και «όψ», που σημαίνει φωνή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.