# #

2 Απρ 2013

Εταίρες και Πόρνες Στην Εξουσία... .


Θαίς και Λέαινα



Φίλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πανέμορφη εταίρα ήταν και η Θαίς 
Απο τις πολλές εταίρες που είχε ο Αλέξανδρος αναφέρεται αυτή γιατί αυτή ευθύνεται -σύμφωνα με τον Κλείταρχο που συνόδευε τον Μέγα Αλέξανδρο σε όλες τις εκστρατείες και τις κατέγραφε -για τον εμπρησμό των ανακτόρων στην Περσέπολη.
Η Θαίς λοιπόν ήταν Αθηναία ,λογιζόνταν δε μεταξύ των πιο επίσημων στα γλέντια που έκανε ο Αλέξανδρος με τους στρατηγούς του και διάφορες γυναίκες ,επειδή ήταν ερωμένη του Πτολεμαίου.
Πριν εκστρατεύσει κατά του Δαρείου ο στρατηλάτης έκανε μεγάλο γλέντι,με πολλές γυναίκες ,ποτό,μέθη και γενικότερα κραιπάλη -πράγμα το οποίο δεν ήταν ασυνήθιστο για τον Αλέξανδρο
Μέσα λοιπόν στη γενική μέθη και ευθυμία με ένα ποτήρι στο χέρι η Θαίς  φώναξε ώστε να ακουστεί απ όλους ,ότι είναι πολύ ...
χαρούμενη ,αλλά θα αισθανόταν μεγαλύτερη ευτυχία και δικαίωση αν πυρπολούσε το σπίτι του Ξέρξη ,οοποίος είχε κάψει την πατρίδα της την Αθήνα .
Μάλιστα ,είπε με πάθος ότι ήθελε εκείνη πρώτη να ανάψει την φωτιά και να διαδοθεί  παντού πως μια γυναίκα εκδικήθηκε περισσότερο τους Πέρσες απ ότι οι ναύαρχοι και στρατηγοί .
Μέσα στη μέθη και γενική ευθυμία ,πρώτος ο Αλέξανδρος σηκώθηκε και της πήγε μια λαμπάδα .Τον ακολούθησαν όλοι ,επευθημώντας και επιδοκιμάζοντας  τον ίδιο και την Θαίδα .Πήραν της δάδες στα χέρια τους και προχωρούσαν όλοι προς τα ανάκτορα .Λέγεται μάλιστα πως όταν έφτασαν εκεί ,πρώτη η Θαίς ,μετά τον βασιλιά ,έριξε την αναμμένη δάδα στα ανάκτορα.
Κι έτσι ,σύμφωνα με την επιθυμία της φλογερής εταίρας ,όλος ο κόσμος έλεγε την επόμενη μέρα ότι την ιεροσυλία του Ξέρξη στην Αθήνα την εκδικήθηκε ,έπειτα από πολλά χρόνια ,μια γυναίκα που διακατεχόταν από το ίδιο πάθος
Αθηναία εταίρα που έμεινε στην ιστορία ,όχι τόσο για τα κάλλη της αλλά για την ψυχική της δύναμη και αυτοθυσία ήταν η Λέαινα .Η εταίρα αυτή ήταν ερωμένη του Αρμόδιου .Ο αρμόδιος ήταν αυτός που μαζί με τον Αριστογείτονα  ,σκότωσε τον Ίππαρχο αδερφό του τύραννου Ιππία .
Ο Ιππίας τότε συνέλαβε τη Λέαινα και την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια για να ομολογήσει ποιος σκότωσε τον αδερφό του .Η Λέαινα έδειξε σπάνιο θάρρος .Όταν όμως τα βασανιστήρια εντάθηκαν ,φοβήθηκε για τον εαυτό της ότι δεν θα τα άντεχε και θα λύγιζε .
Για το λόγο αυτό έκοψε με τα δόντια της τη γλώσσα της ώστε ακόμα και να ομολογήσει να μην μπορούσε .Ο Παυσανίας μάλιστα αναφέρει ότι έφτυσε την γλώσσα στο πρόσωπο του ίδιου του Ιππία .
Τελικά η όμορφη εταίρα πέθανε από τα βασανιστήρια και οι Αθηναίοι προς τιμήν της ,έστησαν στα προπύλαια της Ακρόπολης με χαλκό την “Αγλωττον Λέαιναν”
(Αρμόδιος και Αριστογείτονας ,Οι Τυραννοκτόνοι )
http://orologion.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.