# #

5 Απρ 2013

Τι προβλέπεται για τη «διασπορά ψευδών ειδήσεων» της ΝΔ


Τι προβλέπεται για τη «διασπορά ψευδών ειδήσεων» της ΝΔ
Για διασπορά ψευδών ειδήσεων έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ ύστερα από την κυκλοφορία παραποιημένου video από τη Νέα Δημοκρατία.
Η δήλωση του Δημήτρη Τρίμη:
«Η διακίνηση παραποιημένου υλικού από το Μέγαρο Μαξίμου που προβάλλεται χωρίς διασταύρωση από μέσα ενημέρωσης, εκτός από παράβαση του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας συνιστά και διασπορά ψευδών ειδήσεων»
Τι ακριβώς προβλέπει όμως ο νόμος για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων;

ΑΡΘΡΟ 191 ΠΚ.
1. Σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και σε χρηματική ποινή καταδικάζεται όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις ή φήμες ικανές να επιφέρουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να ταράξουν τη δημόσια πίστη ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο εθνικό νόμισμα ή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ή να επιφέρουν διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Αν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου, ο υπαίτιος καταδικάζεται τουλάχιστον* σε φυλάκιση έξι μηνών και σε χρηματική ποινή τουλάχιστον “πεντακοσίων ενενήντα (590) ΕΥΡΩ”.
2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή.
Στο κατηγορητήριο θα μπορούσε βέβαια να προστεθεί και η διάταξη περί «πρόκλησης των πολιτών σε διχόνοια» (192 ΠΚ) η οποία τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, αν σύμφωνα με άλλη διάταξη δεν επιβάλλεται αυστηρότερη ποινή.
Φυσικά το να προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις μόνο τους νόμους για να τιμωρήσεις μια κυβέρνηση που παραποιεί οπτικοακουστικό υλικό φαντάζει εξίσου σοβαρό με το να έστελνες εξώδικο στον Στάλιν γιατί διέγραφε από τις φωτογραφίες, τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Με δεδομένο όμως ότι πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό παραποίησης οπτικοακουστικού υλικού από τη ΝΔ δεν θα πρέπει να κινηθεί και κάποια νομική διαδικασία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.