# #

5 Απρ 2012

Yoshihiro Kawaoka: Έτσι δημιούργησα την γρίπη των πτηνών!


swine-flu-masks
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, γρίπη των πτηνών Η5Ν1 και η γρίπη των χοίρων Η1Ν1 έχουν προκαλέσει πανδημία αφήνοντας στο πέρασμά τους χιλιάδες νεκρούς ανά τον κόσμο. Ένας επιστήμονας αποκαλύπτει για πρώτη φορά πώς δημιούργησε ένα υβρίδιο του ιού της γρίπης των πτηνών που μεταδίδεται εύκολα από το βήχα και το φτέρνισμα.
Σε μια παρουσίαση η οποία καλύφθηκε και μέσω web tv, Ο καθηγητής Yoshihiro Kawaoka του Πανεπιστημίου του Wisconsin- Madison, εξήγησε με λεπτομέρειες πώς η ομάδα του δημιούργησε στέλεχος ιού και περιγράφει τα πειράματα με ζώα όπου που αποδεικνύουν τέσσερις γεννετικούς συνδυασμούς που επιτρέπουν τη διάδοση καθιστώντας του ιού ανάμεσα σε..
ζώα των γειτονικών κλουβιών. Μέσω των πειραμάτωνσε ζώα θα διαπιστωθεί το πώς η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί και ανάμεσα στους ανθρώπους.
Το Δεκέμβριο το αμερικανικό Εθνικό Επιστημονικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τη Βιασφάλεια (NSAAB) κάλεσε τον κ. Kawaoka να διαγράψει τμήματα της εργασίας του που δημοσιεύτηκε στην "Nature",  βρετανική επιστημονική εφημερίδα. Ο λόγος ήταν ότι υπάρχουν φόβοι χρήσης των πληροφοριών αυτών για να δημιουργήσει κάποιο κράτος βιολογικό όπλο.  Το NSABB έχει επέμβει και σε άλλες περιπτώσεις ερευνών για μεταλλαγμένες μορφές γρίπης  πτηνών. 
Μετά από αυτή την απαγόρευση, ακολούθησε διαμάχη αναφορικά με τις συγκεκριμένες έρευνες. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι η εργασία αυτή πρέπει να είναι προσβάσιμη στο κοινό και διαθέσιμη και σε άλλους ειδικούς του τομέα , ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η εργαστηριακή αυτή προσομοίωση, δε θα έπρεπε ποτέ να είχε γίνει ή ότι τα ευαίσθητα αυτά δεδομένα θα πρέπει να γίνονται γνωστά μόνο μεταξύ των εμπειρογνωμόνων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Συμβουλευτικής Επιτροπής, παρόλα αυτά, ενέκρινε την εξολοκλήρου δημοσίευση της αναφοράς τουKawaoka αλλά και της παρεμφερούς έρευνας του ολλανδού συναδέλφου του Fouchier
Η γρίπη των πτηνών θεωρείται ιδιαίτερα απειλητική και θανατηφόρα και για τους ανθρώπους. Πολλοί επιστήμονες φοβούνται ότι ο ιός θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και πανδημία αν εξελιχθεί σε μορφή που διαδίδεται ταχύτατα.
Τα πειράματα των Kawaoka και Fouchier απαντούν στο ερώτημα κατά πόσο η γρίπη των πτηνών θα μπορούσε να έχει γενετικές μεταλλάξεις που θα είναι δυνατόν να ματαδοθούν και στον άνθρωπο με τη μορφή εποχιακής γρίπης. 
Οι Kawaoka και Fouchier υποστηρίζουν ότι είναι πολύ εύκολο η γρίπη των πτηνών να μεταλλαχθεί σε ιό επιβλαβή για τον άνθρωπο. Ο ιός όμως, μπορεί να ελεγχθεί από αντιικά φάρμακα, όπως το Ταμιφλού, καθώς και εμβόλια κατά της γρίπης των πτηνών.  
Τα πειράματα έγιναν σε κουνάβια στα οποία απομονώθηκε ένα στέλεχος με 4 μεταλλάξεις που έδωσαν τη δυνατότητα  στον νέο ιό να μολύνει τα κύτταρα στο λαιμό. Ένας λόγος εξάλλου, για τον οποίο η γρίπη των πτηνών δεν μπορεί να διαδοθεί και μεταξύ των ανθρώπων είναι ότι δεν μπορεί να συνδεθεί με τα κύτταρα στο λαιμό και στη μύτη. 
Η πειραματική έρευνα του Kawaoka διεξήχθη σε ένα εργαστήριο υψηλής ασφάλειας, όπου όλο το προσωπικό είχε ελεγχθεί από το FBI. Το έργο αυτό είναι σημαντικό στο θέμα της ετοιμότητας σε περίπτωση πανδημίας και θα πρέπει όλες οι χώρες να έχουν αποθέματα εμβολίων για την καταπολέμηση της γρίπης των πτηνών.
Από την πλευρά του, ο Fouchier, ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να αποκαλύψει πληροφορίες της έρευνάς του γιατί η ολλανδική κυβέρνηση έχει επιβάλει εξωτερικούς ελέγχους εξαγωγών αναφορικά με τέτοιου είδους πληροφορίες. Η ομάδα του δημιούργησε ένα μεταλλαγμένο στέλεχος της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 που διαδόθηκε σε κουνάβια, ώσπου προέκυψε μετάδοση σε ζώα γειτονικών κλουβιών που επηρεάστηκαν από το μεταλλαγμένο στέλεχος. 
Ωστόσο ο Fouchier δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ποιες συγκεκριμένες μεταλλάξεις καθιστούν τον ιό μεταδοτικό. "Ψάχνουμε για στελέχη των μεταλλάξεων που έχουν συγκεκριμένα βιολογικά χαρακτηριστικά. Όπως ακριβώς θέλουμε να προβλέψουμε τους σεισμούς και τα τσουνάμι, έτσι θέλουμε να προβλέψουμε και τις πανδημίες", υποστηρίζει ο Ολλανδός επιστήμονας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.