# #

7 Απρ 2012

"Η Ελλάδα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη και να ξεγράψουμε τα δάνεια που της δώσαμε"


Λουτς Γκέμπελ...προβλέπει ότι «η Ελλάδα δεν θα επιβιώσει στην Ευρωζώνη ούτε θα μπορέσει να ορθοποδήσει».

 
Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου .... Οικογενειακών Επιχειρήσεων Λουτς Γκέμπελ, προβλέπει ότι «η Ελλάδα δεν θα επιβιώσει στην Ευρωζώνη ούτε θα μπορέσει να ορθοποδήσει». Συμφωνα με τον κ. Γκέμπελ, τα συνεχώς νέα μέτρα λιτότητας δεν πρόκειται στο τέλος να λειτουργήσουν, ενώ οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας θα αυξηθούν. 

Ο ίδιος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι στις προσεχείς εκλογές θα επικρατήσουν «εκείνοι, που είναι κατά των μέτρων λιτότητας και των όρων που έχουν τεθεί» και προτείνει, «για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους», η Ελλάδα να αποφασίσει από μόνη της να εξέλθει της νομισματικής ένωσης. «Οι διασώστες Ευρωπαίοι αναγκάζουν την Ελλάδα να έχει μισθούς 30% χαμηλότερους. 

Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να περάσει ειρηνικά, δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι... η δραστική μείωση τιμών και μισθών, που θα συμβάλει στην εξυγίανση, μπορεί να επιτευχθεί με κοινωνικό συμβόλαιο εκ των υστέρων μόνον εκτός του ευρώ, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Γκέμπελ, μετά την επιστροφή στη δραχμή και μια σίγουρα δύσκολη υποτίμηση, τα ελληνικά προϊόντα θα γίνουν πάλι φθηνότερα και θα μπορούν να εξάγονται. 

«Τότε θα επανέλθουν οι επενδυτές στην Ελλάδα», λέει και εκτιμά ότι δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για φαινόμενο ντόμινο στην Ευρωζώνη: «Η Ελλάδα είναι μια απόλυτα μοναδική περίπτωση», δηλώνει.

 Σε ό,τι αφορά πάντως τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα, ο Γερμανός επιχειρηματίας θεωρεί ότι «πρέπει να τα ξεγράψουμε» και σημειώνει ότι «τα χρήματα του δεύτερου πακέτου διάσωσης των 130 δισ. ευρώ θα ήταν καλύτερα να είχαν χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και τη σταθεροποίηση των τραπεζών». 

Αποκλείει δε για την ώρα το ενδεχόμενο επενδύσεων, καθώς, όπως λέει, «ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να κάνουν συναλλαγές στην Ελλάδα» και κάνει λόγο για «πολύ ακραία χαρακτηριστικά» στο ελληνικό εργατικό δίκαιο και «εντελώς άκαμπτη αγορά εργασίας, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη για οποιονδήποτε επενδυτή», σε συνδυασμό με το υψηλό εργασιακό κόστος. «Αν η Ελλάδα φύγει οικειοθελώς από το ευρώ, οι κίνδυνοι για τα λοιπά μέλη της Ευρωζώνης θα μειωθούν πολύ. Και κυρίως: Η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυγιανθεί καλύτερα η ίδια και με τη δική μας βοήθεια», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.