# #

20 Ιουν 2011

Ολική αποτυχία στο Eurogroup - Δεν έδωσαν δήλωση - Νέα σκληρά μέτρα



ImageΠρώτο χαστούκι στη νέα ηγεσία του ...υπουργείου Οικονομικών χθες στις Βρυξέλλες, καθώς τα μέλη του Eurogroup, αρνήθηκαν να κάνουν έστω και νύξη περί έγκρισης της 5ης δόσης εν όψει της συζήτησης του Μεσοπρόθεσμου, αρκούμενα σε ένα ευχολόγιο και "συστάσεις προς την ελληνική πλευρά". Έτσι φτάσαμε δυό εβδομάδες πριν την εκταμίευση και οι "εταίροι" εκβιάζουν καθαρά πλέον και όχι μόνο αυτό:





Στην κυβέρνηση πίστευαν ότι θα μπορούσαν να "πάρουν" μια ανακοίνωση για την 5η δόση πριν από τις 28 Ιουνίου ώστε να ενισχυθεί η θέση της κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή σε συνδυασμό με την έναρξη της διαδικασίας για το επιπλέον δάνειο που θα εγκρίνει κατ΄ αρχήν στις 23 και 24 Ιουνίου η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αυτό το πολιτικό παιχνίδι δεν πέρασε στις Βρυξέλλες, όπου ο νέος υπουργός Οικονομικών Ε.Βενιζέλος,  υποχρεώθηκε να αποδεχθεί όλους τους όρους του Eurogroup όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης των 12 δισ. ευρώ και να αφήσει στο ράφι τα περί "αναδιαπραγματεύσεων", "δίκαιης λιτότητας κλπ.
Η μόνη είδηση είναι η είσοδος των ιδιωτών επενδυτών στην ...
αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, ενώ για πρώτη φορά στην ανακοίνωση που εξέδωσε γίνεται κάλεσμα σε όλες τις ελληνικά πολιτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν το Μεσοπρόθεσμο, αλλά αυτή η έκκληση είναι σαφές ότι αφορά κυρίως τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας τη πόρτα ... έκλεισε η κυβέρνηση.
Φυσικά μετά τε γεγονότα της Τετάρτης και την ανατροπή της συμφωνίας κυβέρνησης συνεργασίας από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου κατόπιν των πιέσεων από το οικογενεικαό του περιβάλλον και τους "βαρώνους" του κόμματός τoυ, αυτό αποκλείεται.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός (που θα συνοδεύεται και από τον Λουκά Παπαδήμο) θα πρέπει σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Βαν Ρόμπαϊ και τον κ. Μπαρόζο, να δεσμευθεί ότι θα περάσει από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο στις 28 Ιουνίου και μετά να περιμένει στις αρχές Ιουλίου την έγκριση της εκταμίευσης της 5ης δόσης.
Παράλληλα πάντως, δρομολογείται ως εκ των ων ουκ άνευ ο σχεδιασμός του επιπλέον δανείου για την Ελλάδα, καθώς ο κίνδυνος για ένα ντόμινο στην ευρωοικονομία, εξαιτίας μιας χρεοκοπίας στην Ελλάδα, κυριαρχεί πολιτικά και οικονομικά τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσιγκτον, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα "στίψουν" την Ελλάδα με διαδοχικά Μνημόνια.
Το πλήρες κείμενο του ανακοινωθέντος του Eurogroup είναι το εξής:

“Οι ελληνικές αρχές αρχίζουν μια σημαντική και αναγκαία προσπάθεια προσαρμογής. Οι υπουργοί αναγνώρισαν την αισθητή πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές τον προηγούμενο χρόνο, κυρίως για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Οι υπουργοί έχουν επίσης επίγνωση των σοβαρών προκλήσεων, τις οποίες οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν αυτές τις δύσκολες εποχές.

Οι υπουργοί έλαβαν υπόψη την αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, την οποία προετοίμασαν η Επιτροπή και το ΔΝΤ. Η αξιολόγηση αυτή έδειξε ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται με αποφασιστικό τρόπο από την προσήλωση της Ελλάδας ν' ακολουθήσει τη συμφωνημένη οδό της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, τα σχέδια για την είσπραξη 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων το οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

Οι υπουργοί εξέτασαν περαιτέρω την έκθεση συμμόρφωσης της Επιτροπής η οποία απαιτεί την οριστικοποίηση του επικαιροποιημένου Μνημονίου, το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες, και που αντανακλά το αποτέλεσμα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Αυτό, παράλληλα με την έγκριση βασικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις ιδιωτικοποιήσεις από την ελληνική Βουλή, θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων στις αρχές Ιουλίου.

Ωστόσο, με δεδομένες τις δύσκολες περιστάσεις σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση , είναι απίθανο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές στις αρχές του 2012. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση θα προέλθει από επίσημες και ιδιωτικές πηγές και καλωσόρισαν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα υπό τη μορφή άτυπης και εθελοντικής διακράτησης ομολόγων που λήγουν και την αποφυγή επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Υπό αυτούς τους όρους, οι υπουργοί αποφάσισαν να καθορίσουν στις αρχές Ιουλίου τις βασικές παραμέτρους μιας νέας και σαφούς στρατηγικής χρηματοδότησης.

Οι υπουργοί κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα καθοριστικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του. Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το εύρος και τη φύση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η εθνική ενότητα είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία”.



Η τρόικα έρχεται την Τετάρτη στην Αθήνα για να ξαναβάλουν στο τραπέζι της αξιολόγησης τις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν στο Μεσοπρόθεσμο, καθώς θεωρούν ότι θέτουν εκτός τροχιάς το πρόγραμμα! Αναφερόμαστε στη εξίσωση τιμής πετραλαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης κλπ. Θέλουν να επιβληθούν νέα μέτρα, πέρα από την έκτακτη εισφορά!
Μεγαλύτερη αποτυχία για την ελληνική κυβέρνηση από το χθεσινό Eurogroup δεν θα μπορούσε να υπάρξει...

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.