# #

25 Ιουν 2011

O Θεόδωρος Πάγκαλος μπλέκει το σέξ…με την πολιτική




Η επιστολή
Θεόδωρος Πάγκαλος, αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως, εναντίον Νίκου Γ. Ξυδάκη, αρθρογράφου της «Καθημερινής», με αφορμή πρόσφατο σημείωμα του κ. Ξυδάκη… Η ιδιότυπη αυτή αντιπαράθεση εγκαινιάζει -εν είδει πρόβας- μια καινούργια στήλη στον «Τύπο των ήλων». Προσωρινός τίτλος «Αντιμαχίες»…
«Κύριε διευθυντά
Οπως ίσως θυμάστε, σας έχω πει ότι διαβάζω καθημερινώς και επιμελώς την εφημερίδα σας. Δυστυχώς, εκεί που κατάντησε ο Τύπος στη χώρα μας, είναι από τις ελάχιστες εφημερίδες που αξίζουν αυτή την ονομασία. Αυτό, όμως, σας δημιουργεί και ορισμένες υποχρώσεις, ιδιαίτερα σε στήλες όπως τα “Καθημερινά”, που εκφράζουν το έντυπο στο σύνολό του. Διαβάζω λοιπόν, σήμερα, στο σχόλιο του κ. Ν. Ξυδάκη “Μούτζες μέσα, μούτζες έξω”, κριτική που με αφορά, η οποία με χαρακτηρίζει ..
“συνήθη λιμπερτίνο”. Αναζήτησα τη λέξη “λιμπερτίνος” στο ελληνικό λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη και δεν τη βρήκα. Στο γαλλοελληνικό και ελληνογαλλικό λεξικό των εκδόσεων Πελεκάνος η λέξη “libertin” σημαίνει “ελευθεριάζων, άπιστος, έκλυτος”. Σε υπέροχο κείμενο του Κ. Γεωργουσόπουλου στα “Νέα” (14-7-2007) που έχει τίτλο “Το σεξ ως μελέτη θανάτου”, οι ελευθερόφρονες (λιμπερτίνοι) περιγράφονται ως “άθεοι, κολασμένοι, κυνικοί, ερωτικά ανικανοποίητοι” (το κείμενο επισυνάπτεται). Θα μπορούσε να με πληροφορήσει ο κ. Ξυδάκης τι ακριβώς γνωρίζει για τη σεξουαλική μου ζωή, που του δίνει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο αυτόν εναντίον μου και αν άλλο νόμιζε ότι έλεγε, λόγω επιπολαιότητας και έλλειψης παιδείας, γιατί ταλαιπωρεί την εφημερίδα και τους αναγνώστες του με την προφανή αγραμματοσύνη του;
Το υπόλοιπο κείμενο δεν θα το σχολιάσω, γιατί δεν έχει τίποτα το πρωτότυπο. Είναι απλώς η συνηθισμένη αντιστροφή αιτίου και αιτιατού, την οποία χρησιμοποιούν οι απανταχού ολοκληρωτικοί κονδυλοφόροι για να δικαιολογήσουν τις παράνομες και ανήθικες πρακτικές της παράταξης που υποστηρίζουν.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ
Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως»
Η απάντηση
«Ο αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως φαίνεται να αγνοεί ή να προσπερνά την πρωταρχική, ιστορικώς προσδιορισμένη και εξόχως πολιτική, σημασία του “λιμπερτίνου”: είναι ο ελευθερόφρων, ο φορέας των απελευθερωτικών ιδεών πριν και κατά τη διάρκεια του Διαφωτισμού· και ο ανυπότακτος, ο άτακτος, ο αυτότροπος (Γαλλοελληνικόν Λεξικόν Ηπίτη, 1908-10). Εικάζω ότι η πραγματολογική και πολιτική ανάλυση του κ. Αντιπροέδρου δεν ήταν εξαντλητική. Ισως διότι το αναλυτικό απόθεμα εξαντλήθηκε σε βαρείς προσωπικούς χαρακτηρισμούς, εντοπισμό φρονημάτων και υποδείξεις προς την εφημερίδα.
Ν. Γ. ΞΥΔΑΚΗΣ»
Το διαβασα στην καλη στη στηλη του Γιαννη Τριαντη Τύπο των ήλων
στην Ελευθεροτυπια
Μούτζες μέσα, μούτζες έξω ολόκληρο το άρθρο εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.