# #

3 Απρ 2011

Συσκέψεις, νουθεσίες και πρόχειρα τεστ



thumb
Συνεχιζόμενοι πνιγμοί» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του δράματος που βιώνει η κυβέρνηση, αφού κάθε φορά που πά­ει να ανασάνει τα χτυπήματα είναι τόσο γερά, που ξαναβυθίζεται στα προβλήματα.
Η χαρά για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δεν κράτησαν πολύ, αφού κάτι η υποβάθμιση, κά­τι οι διαφορετικές απόψεις των υπουργών, κάτι οι αντιδράσεις για τις αποκρατικοποιήσεις, έχει δη­μιουργηθεί ένα κλίμα έντονου κλυδωνισμού της κυβέρνησης.
Το κερασάκι της τούρτας ήταν η έντονη δυσφο­ρία των βουλευτών, για τη στάση των υπουργών απέναντι στα προβλήματα και στο Κοινοβούλιο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρεί να αρθεί πά­νω από τις διαφορές αυτές και να σπάσει τα μπλοκ των υπουργών χρησιμοποιώντας τη γνωστή τακτι­κή τού «διαίρει και βασίλευε».
Μετά την οδυνηρή εμπειρία του πογκρόμ που δέχτηκε ο Παπακωνσταντίνου στο προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα των τραπεζών από υπουργούς, που προφανώς αγνοούσαν ότι όλα τα θέματά τους ρυθμίζονται από την Ευρωπα­ϊκή Κεντρική Τράπεζα, εγκαινίασε τη Δευτέρα τις θεματικές συσκέψεις για την αξιοποίηση της κρατι­κής περιουσίας και τις περικοπές δαπανών.
Η επιλογή του λοιπόν στην παρούσα φάση είναι να βλέπει τους υπουργούς ανά κύκλους, τους υπεύ­θυνους στα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία μαζί, αυτούς των κοινωνικών σε άλλο κύκλο, όσους ασχολούνται με την ασφάλεια και τα εσωτερικά θέματα σε άλλο και ξεχωριστά τα θέματα άμυνας και διεθνών σχέσεων.
Μάλιστα εγκαινίασε και την πρωτότυπη διαδι­κασία των…
πρόχειρων διαγωνισμάτων σε υπουρ­γούς, τους οποίους αιφνιδίασε καλώντας τους στις συσκέψεις της Δευτέρας και της Τρίτης να καταγρά­ψουν και να βαθμολογήσουν τις προτεραιότητες των υπουργείων τους για το επόμενο διάστημα.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού που λαμβάνουν τα μηνύματα για τις συνεχείς αλλαγές του τρόπου λήψης των αποφάσεων με συσκέψεις και όργανα που δημιουργούνται και διαλύονται σε λίγο καιρό, επισημαίνουν ότι η κρίση και τα προβλήματα που δημιουργούνται συνεχώς είναι πρωτόγνωρα, οι υπουργοί υφίστανται μεγάλη πίεση και έτσι είναι εύλογο να δοκιμάζονται διάφορα σχήματα διαβού­λευσης και συνεργασίας.
Επισημαίνουν δε ότι η δο­κιμασία με τις συσκέψεις σε κύκλους ήταν απόλυτα επιτυχημένη και μπορεί να χρησιμοποιη­θεί ως προπα­ρασκευαστική διαδικασία για τα Υπουρ­γικά Συμβούλια, ώστε τα θέματα να είναι λυμένα πριν φτάσουν στο μεγάλο… τραπέζι των υπουργικών.
Στριμωγμένος από φίλια πυρά…
Ο πρωθυπουργός, λένε πολιτικοί του φίλοι, βρί­σκεται σε πολύ δύσκολη θέση αφού δεν επιθυμεί να καταστέλλει τις πολιτικές απόψεις των υπουρ­γών του ούτε να εμφανίζεται ως αυστηρός παιδο­νόμος, θεωρώντας ότι οι διαφωνίες και οι αντιπα­ραθέσεις είναι πολιτικός πλούτος.
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί θεωρούν ότι είναι παγιδευμένος από τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μέσα στη δίνη της κρίσης μοιάζει να έχουν το μυαλό τους στην επόμενη μέρα.
Μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, από τη μια, υπάρχει η συμμαχία των προθύμων, που έχουν εκ­συγχρονιστικές πολιτικές αναφορές, φλερτάρουν με νεοφιλελεύθερες πρακτικές και είναι πιο κοντά στο εκδοτικό - επιχειρηματικό - τραπεζικό κατεστη­μένο, με απόψεις μακράν του ιστορικού ΠΑΣΟΚ. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι: Γιώργος Παπα-κωνσταντίνου, Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Φίλιππος Σαχινίδης και μια σειρά ακόμα υφυπουργών.
Από την άλλη πλευρά του λόφου, βρίσκονται στελέχη πιο κοντά στο παλιό ΠΑΣΟΚ, που επιχει­ρούν να συντηρήσουν ψήγματα «αριστερού λό­γου» στη ρητορική τους και πάνε συνεχώς κόντρα στο οικονομικό επιτελείο. Τα στελέχη αυτά είναι οι: Λούκα Κατσέλη, Χρήστος Παπουτσής, Χάρης Καστανίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Σηφουνάκης, ενώ στο κλίμα αυτό είναι και κάποιοι υφυπουργοί.
Οι… πρόθυμοι υπουργοί και οι συνοδοιπόροι τους τούς κατηγορούν ότι δεν συμβάλλουν σημα­ντικά στην προώθηση του κυβερνητικού έργου και κυρίως στα θέματα περιστολής δαπανών και… υποταγής στα κελεύσματα της τρόικας, με αποτέ­λεσμα να υπάρχουν αρρυθμίες.
Όμως η απάντηση είναι εξίσου φαρμακερή αφού η αριστερή τάση του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών για πλήρη αστοχία στα δη­μόσια έσοδα και την πάταξη της φοροδιαφυγής και τον υπουργό Υγείας για περιορισμένη επιτυχία στην περιστολή δαπανών στον χώρο παρά τις θρι­αμβικές ανακοινώσεις του.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Δήμητρης Ρέππας και ο Κώστας Σκανδαλίδης επιχειρούν να δια­τηρήσουν την αυτονομία τους, με παρεμβάσεις που πολλές φορές επιχειρούν να αρθούν πάνω από τα δύο στρατόπεδα, αν και ο καθένας τους έχει τον δικό του τρόπο παρέμβασης. Ο υπουρ­γός Άμυνας μάλιστα προσπαθεί συστηματικά να κατοχυρώσει τον ρόλο του ψύχραιμου, ρεαλιστή ηγετικού παράγοντα που λειτουργεί συσπειρω-τικά και ενωτικά για χάρη της πατρίδας και του κόμματος.
Στο στρατόπεδο των… αριστερών τοποθετούν κάποιοι και την Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία μοιάζει να μοιράζεται τις ίδιες απόψεις με την Κατσέλη στο θέμα της αποκρατικοποίησης των ΔΕΚΟ, με τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις της να ξεση­κώνουν θύελλα διαμαρτυριών εντός του κόμμα­τος.
Τα περί… αλήθειας
Το μεγάλο θέμα είναι ότι ο πρωθυπουργός βλέπει ότι η ομάδα που στήριξε δυναμικά την εκλογή του στο ΠΑΣΟΚ (και επ’ ουδενί τον αμφι­σβητεί ή τον υπονομεύει) είναι αυτή που βάζει αστερίσκους, διατυπώνει απορίες και δημιουρ­γεί αναχώματα στη νεοφιλελεύθερη κυβερνητι­κή επέλαση και συνεπώς, αν την εγκαταλείψει, κινδυνεύει να μείνει χωρίς στηρίγματα.
Κι αυτό γιατί στην άλλη πλευρά μοιάζει να συ­νωθείται μια σειρά από επίδοξους δελφίνους που κινούνται πολιτικά βάσει σχεδίου.
Στο πλαίσιο αυτό τοποθετούν και την παρέμ­βαση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος αμφισβή­τησε ευθέως και πολύ καθαρά την οικονομική πολιτική, τον λόγο του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών επισημαίνοντας ότι πρέ­πει να ειπωθεί ολόκληρη η αλήθεια για την οικο­νομική πραγματικότητα, όσο σκληρή κι αν είναι.
Αυτό συνέβη μια μέρα μετά την εντελώς ισο­πεδωτική επίθεση του Αλέκου Παπαδόπουλου στην κυβέρνηση με βασικό μότο ότι είναι άτολ­μη, διστάζει να πουλήσει τα πάντα για να μη χρε­οκοπήσει η χώρα και ότι η υπάρχουσα πολιτική ηγεσία της χώρας στρουθοκαμηλίζει.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι, παρ’ ότι σε πολλά σημεία είναι ειλικρινής η τοποθέτηση Παπαδόπουλου, ο κυνικός μητσοτακικός τρόπος διατύπωσής της, αλλά και οι κοινωνικά σκληρές προτάσεις του δεν μπορούν να σταθούν σ’ ένα κεντροαριστερό κόμμα.
Στην όχθη αυτή επιχειρούν να… πετάξουν κά­ποιοι και τον Λοβέρδο επισημαίνοντας ότι αργά και σταθερά χτίζει το πολιτικό προφίλ της επόμε­νης μέρας, πετώντας γέφυρες συνεννόησης με όλους τους ρεαλιστές της πολιτικής μας σκηνής, σε ένα απολίτικο περιβάλλον του κοινού μέσου όρου προσαρμογής στις επιταγές των αγορών.
Η κυβέρνηση, από την άλλη, αντέδρασε αμή­χανα και άτσαλα στη βόμβα μεγατόνων ενός υπουργού που τονίζει ότι η κυβέρνηση λέει ψέ­ματα στον ελληνικό λαό, με τον Γιώργο Πεταλωτή να επιχειρεί να κλείσει το θέμα με ένα ακατανό­ητο σχόλιο, από αυτά που μας έχουν συνηθίσει οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, συμβάλλοντας κι αυτός στην πλήρη απαξίωση του θεσμού. Όμως και από το γραφείο του πρωθυπουργού όπου παρακολουθούν με προσοχή τις επισημάνσεις Λοβέρδου, επιχειρούν να κλείσουν το θέμα, στη λογική ότι η διεκτραγώδηση της κατάστασης βο­ηθάει, ο υπουργός Υγείας άλλωστε βάζει πλάτη στην προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας.
Τώρα για το οριστικό διαζύγιο της σχέσης Παπακωνσταντίνου - Λοβέρδου που υποκρύπτει η δήλωση «περί όλης της αλήθειας» από συνερ­γάτες του πρωθυπουργού, δεν γίνεται κανένα σχόλιο.
Ο οδικός χάρτης ξεπουλήματος
Ενιαίο σχέδιο για την αξιοποίηση της δημό­σιας περιουσίας και την αποκρατικοποίηση οργανισμών θα καταθέσει η κυβέρνηση, όπως τόνισε χτες το απόγευμα στο Υπουργι­κό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός.
Συνεργάτες του σχολίαζαν ότι ο σχεδιασμός είναι να υπάρχει μια λεπτομερής καταγρα­φή των κινήσεων της κυβέρνησης και ένας οδικός χάρτης με συγκεκριμένα βήματα, ώστε να πειστούν οι διεθνείς αγορές, αλλά κυρίως οι δανειστές μας ότι πρόκειται για ένα αξιόπιστο σχέδιο. Ενημερώνοντας τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι οι οικονομι­κοί επίτροποι (στελέχη του υπουργείου Οι­κονομικών) που έχουν τοποθετηθεί στις ελ­ληνικές στις τράπεζες αποκτούν δικαίωμα βέτο για το πώς θα κατανέμεται η βοήθεια των 30 δισ. που θα λάβουν από το κράτος. Επίσης τόνισε ότι αποτελεί δέσμευσή του στις 15 Απριλίου, σε δύο εβδομάδες δη­λαδή, να παρουσιαστεί το σχέδιο αυτό. Το γεγονός αυτό κατά πολλούς σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα πυκνώσουν οι κυβερνητικές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό.
Στόχος του Γ. Παπανδρέου είναι στη διαδι­κασία να μετέχουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Αν και η απόπειρα που έγινε χτες να εξο­μαλυνθούν οι σχέσεις κυβέρνησης - Κοι­νοβουλευτικής Ομάδας ήταν μάλλον απογοητευτική, αφού οι πρόεδροι των Επιτροπών της Βουλής και των Κοινοβου­λευτικών Τομέων Εργασίας εμφανίστηκαν έξαλλοι από τον τρόπο αντιμετώπισής τους από υπουργούς όπως ο Γ. Παπακωνσταντίνου, η Τίνα Μπιρμπίλη, ο Παύλος Γερουλάνος κ.ά.
Νυν και αεί εκλογές…
Οι οριακές σχέσεις των υπουργών, η κό­ντρα τους με τους βουλευτές και η πλήρης αδυναμία να «μαζευτεί» το μαγαζί δημιουρ­γούν το κατάλληλο υπέδαφος για να συντη­ρούνται και να αναπτύσσονται τα σενάρια ανασχηματισμού ή και εκλογών.
Όποιο στέλεχος δεν συμπαθεί υπουργό, τον θέλει κομμένο από το επόμενο σχήμα και όλοι υποτίθεται ότι έχουν πληροφορίες απευ­θείας από το γραφείο του πρωθυπουργού. Το ερώτημα βέβαια είναι πόση φθορά «αντέ­χει» το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο ανασχηματίζεται πριν ακόμα κλείσει έξι μήνες ζωής. Τα τελευταία σενάρια που κυκλοφορούν, αφού έγινε πια σαφές από τον Γιώργο Παπανδρέου ότι δεν προτίθεται να με­τακινήσει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Γιάννη Ραγκούση, είναι να μπουν στην κυ­βέρνηση δύο αναπληρωτές υπουργοί: ένας για τη δημόσια περιουσία κι ένας για τα έσοδα. Και μέσα στη σεναριολογία, την οποία λατρεύει το πολιτικό σκηνικό της χώρας, πα­ραμένουν… άφθαρτα τα σενάρια για πρόω­ρη προσφυγή σε εκλογές. Εκτός από τα κυ­βερνητικά στελέχη που καθημερινά ρίχνουν τα χαρτιά για να δουν τι τους επιφυλάσσει η επομένη, σύσσωμη η αντιπολίτευση εκλογολογεί. Σαμαράς και Μπακογιάννη συμφώνη­σαν επιτέλους σε κάτι: οι εκλογές κατ’ αυτούς μετατίθενται για το φθινόπωρο.
απο το Ποντικι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.