# #

21 Απρ 2011

Ανοίγει ο δρόμος για χερσαία επέμβαση στη Λιβύη – Ομάδες συμβούλων στέλνουν Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία



ImageΜετά τη Βρετανία,  Γαλλία και Ιταλία ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν μικρές ομάδες στρατιωτικών συμβούλων για την εκπαίδευση των ανταρτών του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερμένων στη Λιβύη. Η Γαλλία πρόκειται να στείλει όχι πάνω από δέκα συμβούλους, ενώ η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα σταλεί δεκαμελή ομάδα. Ανάλογη ομάδα ανακοίνωσε χθες ότι θα στείλει στη Βεγγάζη και η Βρετανία.
Η επίσημη δικαιολογία βέβαια των ευρωπαϊκών κρατών για την αποστολή των ομάδων αυτών είναι η οργάνωση των ανταρτών του Εθνικού Συμβουλίου για την προστασία του άμαχου πληθυσμού(!) όπως είπε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Francois Baroin.
Τα πάντα για την «προστασία» του άμαχου πληθυσμού, με άλλα λόγια.
Κατά τα άλλα ο Francois Baroin τόνισε ότι δεν
υπάρχει πρόθεση να σταλούν χερσαίες δυνάμεις. Προφανώς και με το σκεπτικό του Γάλλου κυβερνητικού εκπροσώπου, η ευρωπαϊκή αυτή δύναμη των 30 περίπου στρατιωτικών συμβούλων, δεν συνιστά χερσαία δύναμη, καθώς αυτοί πιθανότατα θα...αιωρούνται πάνω από το έδαφος, καθόλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης των ανταρτών της Λιβύης. 
Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy συναντήθηκε στο Παρίσι με τον ηγέτη των εξεγερμένων Mustafa Abdel Jalilκαι του υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα εντείνει τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον των ένοπλων δυνάμεων του συνταγματάρχη Καντάφι, σύμφωνα με ανακοινωθέν της προεδρίας. Το ανακοινωθέν δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα κλιμακωθούν τα πλήγματα αυτά.
Μετά από τις συνομιλίες στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Jalil είπε στους δημοσιογράφους ότι προσκάλεσε το Sarkozy να επισκεφθεί την ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους πόλη της Βεγγάζης.
Είπε επίσης ότι οι εξεγερμένοι δεσμεύτηκαν να αποκαταστήσουν την δημοκρατία στη Λιβύη ώστε ο επικεφαλής του κράτους να έρχεται στην εξουσία «μέσω της κάλπης, όχι πάνω σε ένα άρμα μάχης».
Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η χρήση βομβών διασποράς από τις δυνάμεις του Καντάφι στη Misrata «ενδέχεται να αντιπροσωπεύει διεθνή εγκλήματα».
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Navanethem "Navi" Pillay δήλωσε ότι οι επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις αποτελεί έγκλημα πολέμου, ενώ οι επιθέσεις εναντίον αμάχων αποτελούν επίσης σοβαρές παραβιάσεις των κανόνων του διεθνούς δικαίου, κάνοντας αναφορά σε βόμβα διασποράς κοντά σε νοσοκομείο στη Misrata και επιθέσεις ελεύθερων σκοπευτών. Η ίδια απηύθυνε έκκληση στο ΝΑΤΟ να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση ώστε να μη χαθούν άμαχοι από λάθη.
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.