# #

21 Απρ 2011

Σύμμαχος της γυναίκας το ... μήλο



Το μήλο είναι ο καλύτερος σύμμαχος της γυναίκας στον αγώνα κατά της χοληστερίνης και των φλεγμονών, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Στην έρευνα πήραν μέρος 160 γυναίκες οι οποίες κατανάλωναν καθημερινά αποξηραμένα μήλα ή δαμάσκηνα ποσότητας 75 γραμμαρίων.
Στη συνέχεια έγιναν εξετάσεις αίματος στους τρεις, έξι και δώδεκα μήνες και μελετήθηκαν οι παράμετροι που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς.

Μετά από έναν χρόνο, οι γυναίκες που έτρωγαν ξηρά μήλα εμφάνισαν μείωση της συνολικής χοληστερόλης σε ποσοστό 14%, με την μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) να φτάνει το 23% και την καλή χοληστερόλη (HDL) να αυξάνεται κατά 4%.

Μειωμένη σε ποσοστό 32% παρουσιάστηκε και η C αντιδρώσα πρωτεΐνη, μια σημαντική συνιστώσα του ανοσολογικού συστήματος που συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών νοσημάτων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσες ανήκαν στο γκρουπ με τα αποξηραμένα δαμάσκηνα εμφάνισαν επίσης μικρές μειώσεις σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό.

Το μήλο, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, είναι πλούσιο σε πηκτίνη, μια από τις ευεργετικότερες φυτικές ίνες, η οποία εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο και ενθαρρύνει το σώμα να την χρησιμοποιεί, παρά να την αποθηκεύει.

Παράλληλα, η φλούδα του είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που εμποδίζουν τις ελεύθερες ρίζες να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα.

Και μπορεί στην έρευνα να χρησιμοποιήθηκαν αποξηραμένα μήλα, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα φρέσκα θα έχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ανεξαρτήτως αν είναι κόκκινα, πράσινα ή διαφορετικές ποικιλίες. Το κλειδί είναι να τα καταναλώνουμε ολόκληρα, ακόμα και με την φλούδα, αν εμπιστευόμαστε τον παραγωγό.
 
http://www.skai.gr/
http://diaplekomenosss.blogspot.com/2011/04/blog-post_4664.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.