# #

20 Απρ 2011

Αρνί ή κατσίκι; Η απόφαση μπορεί να επηρεάζει την υγεία



Επίκαιρο θέμα αυτή την περίοδο, εκτός από την Ανάσταση του Κυρίου βέβαια, είναι και το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία. Το δίλημμα για πολλούς όμως είναι: Αρνί ή Κατσίκι;

Η καλή μας υγεία ισοδυναμεί με χαρούμενα χρόνια, χωρίς απαραίτητα διατροφικές απαγορεύσεις, αλλά με επιλεγμένες "ζαβολιές". Διαβάστε τη συγκριτική μελέτη και να είσαστε σίγουροι ότι η επιλογή θα είναι μονόδρομος... αν και για πολλούς το αρνί αποτελεί το βασιλιά του κρέατος. 


Το αρνί

Δεν ενδείκνυται για συχνή κατανάλωση, ειδικά εάν προσέχετε το βάρος σας, αφού τα 100γρ. αρνιού έχουν 375 θερμίδες. Είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, το οποίο συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Το πιο άπαχο τμήμα του είναι το μπούτι. Έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ουρική αρθρίτιδα. Αντιθέτως, δυναμώνει τους μύες και το νευρικό σύστημα χάρη στο υψηλό του περιεχόμενο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο.

Το κατσίκι

Έχει λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με το αρνί, αφού τα 100γρ. κατσικιού έχουν 110 θερμίδες, είναι πλούσιο σε συνένζυμο Q10 -η αντιοξειδωτική δράση του οποίου μειώνει την LDL "κακή" χοληστερόλη- προλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Περιέχει L-καρνιτίνη, η οποία μεταφέρει τα λιπαρά οξέα στα μιτοχόνδρια, οπού μπορούν να διασπαστούν για να δώσουν ενέργεια στον οργανισμό (λιπολυτική δράση). Τέλος, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γ-λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο συμβάλλει στη ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα καθώς και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού τους προφίλ.

Η τελική απόφαση… δική σας! Καλες γιορτες...

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.