# #

27 Μαρ 2011

Αμερικανικές υποβρυχιακές ασκήσεις με νόημα στην Αρκτική...!!!



Το ότι η Αρκτική αναμένεται να αποτελέσει πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα σε όλες τις μεγάλες δυνάμεις της υφηλίου δεν αποτελεί… μυστικό.

Κι αυτό, διότι η περιοχή θεωρείται ότι φιλοξενεί τα μεγαλύτερα μη εντοπισμένα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, κάτι που σημαίνει ότι εάν οι ισχυροί αποτύχουν να βρουν έναν κώδικα επικοινωνίας ισορροπώντας την παρουσία τους στην περιοχή, δεν θα μπορούν να αποκλειστούν ούτε στρατιωτικές συγκρούσεις.

Τούτων λεχθέντων, οι υποβρυχιακές ασκήσεις που ανακοίνωσε το αμερικανικό Ναυτικό (US Navy) στον Αρκτικό Ωκεανό, είναι προφανές ότι στόχο έχουν να προβούν σε επίδειξη ισχύος, καθώς επίσης και στην αποστολή του μηνύματος ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να αξιοποιήσουν και τη στρατιωτική τους ισχύ για να προστατεύσουν... τα συμφέροντά τους.

Η άσκηση δίνει την ευκαιρία να δοκιμαστούν νέα υποβρύχια όπως το «USS New Hampshire», κλάσεως «Virginia», για το πώς συμπεριφέρονται σε συνθήκες όπως αυτές της Αρκτικής.

Πέραν των ΗΠΑ, βλέψεις για την περιοχή έχουν, η Ρωσία, η Δανία, ο Καναδάς και η Νορβηγία, ενώ τελευταία δραστήρια στην περιοχή της Αρκτικής εμφανίζεται και η Κίνα, με το πρόσχημα των επιστημονικών – ωκεανογραφικών επιστημονικών ερευνών.

Οι επιστήμονες του αμερικανικού Ναυτικού υπολογίζουν ότι η περιοχή θα είναι απαλλαγμένη από πάγους έναν θερινό μήνα ανά έτος γύρω στο 2030, ενώ περί τα μέσα του αιώνα οι μήνες που η περιοχή δεν θα έχει πάγους θα αυξηθούν σε δύο έως τρεις.

Η περιοχή αναμένεται να αποτελέσει και βαρόμετρο για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, εφόσον τα Στενά Μπέρινγκ, πλάτους 56 ναυτικών μιλίων (περίπου 90 χιλιόμετρα) που χωρίζουν τη Ρωσία από την αμερικανική πολιτεία της Αλάσκα θα αποκτήσουν τρομακτική στρατηγική σημασία: Η διέλευση πλοίων που μεταφέρουν υδρογονάνθρακες και άλλα εμπορεύματα θα αυξηθεί δραματικά, εφόσον το ταξίδι στις σημαντικότερες διεθνείς αγορές θα μειωθεί κατά 40%.
defencepoint

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.