# #

1 Απρ 2011

Κατάσχουν ενοίκια, τραπεζικές καταθέσεις και περιουσίες



Κατάσχουν ενοίκια, τραπεζικές καταθέσεις και περιουσίες τραγουδιστών, συμβολαιογράφων και φαρμακοποιών, καθώς και χρήματα που έχουν να λαμβάνουν οι προμηθευτές του υπουργείου Υγείας και των σουπερμάρκετ. Στοχοποιούν δε και τις «5» μεγαλύτερες ομάδες φοροδιαφυγής, ενώ ετοιμάζουν «Πιστοποιητικά Φορολογικής Συνέπειας» για ειλικρινείς φορολογουμένους.
Το σχέδιο δράσης και τα αποτελέσματα του έργου των 5 Ειδικών Ομάδων Εργασίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, εν όψει και της έλευσης της τρόικας.
Οι φοροελεγκτές βάζουν στο στόχαστρο τους πλέον «επικίνδυνους» φοροφυγάδες,...
ετοιμάζοντας εξονυχιστικό έλεγχο, προκειμένου να εντοπίσουν πόσοι εξ αυτών έχουν όντως διαπράξει φοροδιαφυγή. Ελεύθεροι επαγγελματίες, μεγάλες επιχειρήσεις, οι έχοντες υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία μεταξύ όσων στοχοποιούνται:
* 150 φυσικά πρόσωπα, με υποκρυπτόμενα εισοδήματα, που θα περάσουν από έλεγχο «πόθεν έσχες».
* Ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν δήλωσαν καν την αξία απόκτησής τους στη δήλωση εισοδήματος.
* 9.173 φυσικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν δήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 2007, παρ' ότι είχαν ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ. Μεγαλοϊδιοκτήτες που δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΜΑΠ 1997-2007 για ένα ή περισσότερα έτη.
* 1.150 μεγάλες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων συνεταιρισμοί και ΚΤΕΛ, με κύκλο εργασιών άνω των 30 εκατ. ευρώ (2009), καθώς τράπεζες, ασφαλιστικές και εισηγμένες άνω των 10 εκατ. ευρώ.
* Δικηγόροι και συμβολαιογράφοι για περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
* 1.700 φυσικά πρόσωπα ύποπτα για φοροδιαφυγή περνούν από προσωρινό έλεγχο.
Οι φοροφυγάδες που θα εντοπιστούν από τους ελέγχους θα δουν το όνομα στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Οικονομικών, που θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο.
Παράλληλα, προχωράει και η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε σύνολο 37 δισ. χρεών, εισπράξιμα θεωρούνται περίπου 8-10 δισ. ευρώ. Η ειδική ομάδα που έχει ήδη συσταθεί στο υπουργείο έχει εισπράξει περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ προχωράει και η κατάσχεση χρημάτων στα χέρια τρίτων για οφειλές. Οι πρώτες «9» ομάδες οφειλετών, που θα σταματήσουν να εισπράττουν ρευστό, καθώς το κατάσχει το υπουργείο, είναι:
* Προμηθευτές του υπουργείου Υγείας, εκ του οποίου θα εισπραχθούν τα χρήματα που έχει να πληρώνει στους πρώτους.
Νοικιάζουν στο Δημόσιο
* Ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνει το υπουργείο Πολιτισμού, εκ του οποίου θα αναζητηθούν τα ενοίκια που έχουν να εισπράξουν οι πρώτοι.
* 4.117 πρατηριούχοι που έχουν χρέη θα πάρουν τις επιστροφές από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, αφού πρώτα γίνει συμψηφισμός κι εφόσον περισσέψει ποσό.
* Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χρέη στην εφορία θα κάνουν καιρό να δουν τα ενοίκιά τους, καθώς το υπουργείο έρχεται να τα κατάσχει στα χέρια των ενοικιαστών.
* Οι προμηθευτές θα κάνουν καιρό να πληρωθούν από τα σουπερμάρκετ, καθώς το υπουργείο κάλεσε τα τελευταία να δώσουν σε αυτό τα χρήματα που είναι να δώσουν στους προμηθευτές.
* Φαρμακεία, τραγουδιστές, συμβολαιογράφοι, κάτοικοι εξωτερικού, καθώς και φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία σε Μύκονο, Σαντορίνη και 1ο Διαμέρισμα Αθηνών ή περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης, οφειλές άνω των 200.000 ευρώ και μεγάλη ακίνητη περιουσία, καθώς και οφειλές από φόρο κληρονομιάς χωρίς εισπρακτικά μέτρα μπαίνουν στο στόχαστρο για να εισπραχθούν όσα χρωστούν στο Δημόσιο.
Εναντι των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου ετοιμάζεται αυτοματοποιημένο σύστημα για τον έλεγχο της εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων και τήρησης των όρων συμμόρφωσής τους. Οσοι συνεχίζουν να μην ανταποκρίνονται, αντιμετωπίζουν εκτός από κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και ποινές φυλάκισης, ενώ σύντομα θα βρεθούν και σε μαύρη λίστα οφειλετών. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.