# #

24 Ιαν 2011

Ενας μπλόγκερ στην κυβέρνηση της Τυνησίας



Ο κύριος @slim404: «Εγινα υπουργός νεολαίας και αθλητισμού». Ως μπλόγκερ που σέβεται τον εαυτό του, ο Σλιμ Αμάμου επέλεξε το twitter για να ανακοινώσει την είσοδό του στη μεταβατική κυβέρνηση της Τυνησίας.
Ο Αμάμου είναι από εκείνος που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση, όταν τα περισσότερα μέλη της παραιτήθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Ή, τουλάχιστον,...
παρέμενε υπουργός μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Γιατί, με την ταχύτητα με την οποία εναλλάσσονται τα πρόσωπα αυτή τη μεταβατική περίοδο, κανείς ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρος...
Μέχρι την προηγούμενη ακριβώς εβδομάδα βρισκόταν στη φυλακή. Τον είχαν συλλάβει στις 6 Ιανουαρίου μαζί με άλλους δυο ακτιβιστές του κυβερνοχώρου. Τότε, ίσα που πρόλαβε να ενημερώσει με τη βοήθεια του κινητού του για το σημείο όπου βρισκόταν: «Μέσα στο διαβόητο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας». Ο Αμάμου ήταν από τους τελευταίους που αφέθησαν ελεύθεροι στις 13 Ιανουαρίου, τότε που ο Μπεν Αλι, πάνω στην ύστατη προσπάθειά του να γραπωθεί από την καρέκλα του, υποσχόταν «απόλυτη ελευθερία» στην ενημέρωση και στο Διαδίκτυο.
Ο 33χρονος προγραμματιστής μέχρι τότε δεν ενδιαφερόταν για την πολιτική αυτή καθαυτή, όσο για το να υπάρξει και στη χώρα του ένα ελεύθερο Διαδίκτυο. Σκεφτόταν μάλιστα να δημιουργήσει στην Τυνησία ένα παρακλάδι του Κόμματος των Πειρατών. Οπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο γαλλικό διαδικτυακό τόπο Public Senat, την απόφαση για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση την πήρε μέσα σε λίγα λεπτά. Μόλις έγινε γνωστός ο διορισμός του, ο υπουργός-μπλόγκερ, ο οποίος, όπως λέει, λοιδορήθηκε αρχικά από τους άλλους υπουργούς επειδή δεν φοράει γραβάτα, άρχισε να πολιορκείται από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη.
Η υπουργοποίησή του, ωστόσο, έγινε δεκτή με πολύ ανάμεικτα συναισθήματα από τον κόσμο του Διαδικτύου. «Είναι σαν ένας περιθωριακός καλλιτέχνης να υπογράφει συμβόλαιο με πολυεθνική», γράφει ένας διαδικτυακός του φίλος στο τwitter. «Δεν χαίρομαι καθόλου που συνεργάζεσαι με φονιάδες», γράφει κάποιος άλλος. «Πιστεύω στο διάλογο», απαντά ο άμεσα ενδιαφερόμενος. «Πρόκειται για μια μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει σε εκλογές. Είμαι εδώ για να παρακολουθώ, να καταγράφω και να συμμετέχω στη λήψη αποφάσεων, όχι για να κάνω κουμάντο». Υποσχέθηκε να δίνει λεπτομερή αναφορά για τις εξελίξεις και, προς το παρόν, το τηρεί. Μία από τις πιο συχνές ενημερώσεις του στο twitter τις τελευταίες μέρες αναφέρει: «Είμαι σε υπουργικό συμβούλιο...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.