# #

29 Ιαν 2011

Γερμανοι...η παράταση θα συνοδεύεται από σκληρούς όρους παρατεταμένης λιτό­τητας...!!!



Η Eurostat ψάχνει κρυφά χρέη...

Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι τα βγάζει «όλα στο φως» και είναι πλέον αξιό­πιστος συνοµιλητής µε τους εταίρους µας, µια παράξενη πληροφορία - σοκ φαίνεται πως έφτασε τις τελευταίες εβδοµάδες στα γραφεία της Eurostat στο Λουξεµβούργο.
 Η πληροφορία αναφέρει ότι το οικονοµικό επιτελείο, εκτός από το τρικ να µην επιστρέφει τους φόρους που οφείλει, ....
για να δείξει ότι στα ταµεία υπάρχουν λεφτά, συνεχίζει να µη δίνει στοιχεία στην Eurostat για την πραγμα­τική κατάσταση δηµόσιων οργανισµών και ΔΕΚΟ, για τις οφειλές του Δηµοσίου προς αυτούς αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταµεία.
Να υπενθυµίσουµε ότι και η Eurostat και η τρό­ικα, σε όλες τις εκθέσεις που έχουν δηµοσιευτεί, µιλούν για καθυστερήσεις αλλά και φτωχή ποιό­τητα στα στοιχεία. Οι αναθεωρήσεις των µεγεθών των ετών 2006-2009, που εκτόξευσαν το έλλειµµα στο 16% του ΑΕΠ, υποτίθεται ότι έπρεπε να εί­ναι οι τελευταίες, καθώς η κυβέρνηση διαβεβαί­ωνε την Ε.Ε. πως το 2010 «είναι µια καινούργια αρχή».
Ο πληροφοριοδότης όµως ενηµέρωσε τους ιθύ­νοντες στο Λουξεµβούργο ότι κάποια στοιχεία σκοπίμως καθυστερούν να δοθούν διότι θα αλ­λοιώσουν πολύ την εικόνα του δηµόσιου χρέους, αλλά και τα νούµερα για τη δηµοσιονοµική κατά­σταση της γενικής κυβέρνησης, που φτάνουν στα γραφεία της Κοµισιόν «ωραιοποιηµένα».
Ήδη, ανεπισήμως λέγεται από το γραφείο του επιτρόπου Όλι Ρεν ότι η πλειονότητα των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών ταµείων εξακολουθεί να μην υποβάλλει στοιχεία, ως οφείλει, παρά τις πιέσεις. «Εάν συνεχιστεί η πορεία του χρέους ως έχει, θα φτάσει τα 155-160 δισ. ευρώ µέσα στο 2011. Εάν λάβουµε υπόψη ότι υπάρχουν ακόµα κρυφά χρέη, τότε οι διαρθρωτικές αλλαγές τίθενται σε κίνδυνο» ανέφερε χαρακτηριστικά κοινοτικός παράγων.
Από την πλευρά του το γραφείο του Γ. Παπακωνσταντίνου επιµένει να δηλώνει «άγνοια» για την πραγµατική κατάσταση των περισσότερων φορέων που επιβλέπει. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 1.601 οργανισµούς µόλις οι 800 έχουν καταθέσει στοιχεία, και σ’ αυτούς υπάρχει µαύρη τρύπα ύψους 3 δισ. ευρώ.
Εάν η καταγγελία ευσταθεί, τότε υπάρχουν άλ­λα κρυφά χρέη, που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ, σύνολο δηλαδή 6,5 δισ., τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να αντισταθµίσει µε µέτρα! Και εάν λάβου­µε υπόψη ότι το µνηµόνιο απαγορεύει τη µεταφο­ρά χρεών σε άλλη χρονιά, τότε αυτά τα µέτρα πρέ­πει να ληφθούν αµέσως και µάλλον θα είναι εισο­δηµατικού χαρακτήρα. Ίσως γι’ αυτό ο Παπακωνσταντίνου έριξε τον λαγό πρόσφατα ότι «η Κοµισι­όν εισηγείται νέα αύξηση του ΦΠΑ, αλλά εµείς την αποκλείουµε γιατί θα στραγγαλίσει την αγορά».
Οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν ότι το µέτρο αυτό υπάρχει στα συρτάρια του υπουργού, οποίος έχει συµφωνήσει να το χρησιµοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης. Κι ας λένε τα αντίθετα.
Έχασε το στοίχημα
Η κυβέρνηση προσπαθεί να το κρύψει, όµως η αλήθεια είναι ότι σε επίπεδο και ηγετών και υπουργών Οικονοµικών και ΕΚΤ οι δηλώσεις θερ­µής υποστήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση έχουν... χαλαρώσει πολύ, διότι ο προϋπολογισµός του 2010, παρά τα µαζικά µέτρα, φόρους, περικο­πές κ.λπ., δεν έπιασε τον πολυπόθητο στόχο των εσόδων. Παρά τις επανειληµµένες κρούσεις που έγιναν στον Παπακωνσταντίνου να χαµηλώσει τον πήχη, ο ίδιος παρέµεινε αδικαιολόγητα αισιόδο­ξος για τα έσοδα και διαβεβαίωνε αξιωµατούχους και δηµοσιογράφους ότι «πάµε πολύ καλά». Αλλά έχασε το στοίχηµα ακόµη και µε την περαίωση.
«Ο στόχος των εσόδων για το 2010 αναθεωρή­θηκε προς τα κάτω τρεις φορές και παρ’ όλα αυτά υπήρξαν αποκλίσεις. Πριν από έναν χρόνο το έλ­λειµµα ήταν 16 δισ. και φτάσατε στα (φανερά) 22 δισ.» αναφέρει ο κοινοτικός αξιωµατούχος. Ο αρ­χικός στόχος των εσόδων ήταν 16% και κινήθηκε µόλις στο 5,5% το 2010. Κύριος λόγος; Η πάταξη της φοροδιαφυγής των μεγαλοεισοδηματιών, που δεν πατάχθηκε ποτέ.
Οι συνεχείς αποκλίσεις από τα έσοδα αναγκά­ζουν το οικονοµικό επιτελείο να προβαίνει στις εύκολες λύσεις περικοπής δαπανών, που βεβαί­ως αφορούν πλέον μισθούς και συντάξεις.
Εάν η έφοδος της Eurostat αυτές τις µέρες βγά­λει αµέσως λαβράκι, τότε τα µέτρα που µας περι­µένουν την άνοιξη θα είναι ακόµη σκληρότερα. Σε διαφορετική περίπτωση, και εάν η συλλογή των στοιχείων συνεχιστεί βραδέως (κάτι που ελπίζει η κυβέρνηση), η αναπροσαρµογή των µεγεθών του 2010 θα γίνει τον Σεπτέμβριο.
Τι δεν μας λέει η κυβέρνηση
Τους τελευταίους μήνες το παιχνίδι για την παράταση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ δεν παί­ζεται σε ελληνικό έδαφος. Το ΥΠΟΙΟ παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις χωρίς να παρεμβαίνει, καθώς η... τύχη μας βρίσκεται για ακόμη μια φορά στα χέρια των Γερμανών.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Νοέμβριο οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης συμφώνησαν επί της αρχής να μας δώ­σουν την παράταση. Από εκεί και πέρα όμως... σιγή ιχθύος μέχρι τον Ιανουά­ριο, όταν η απόφαση αναβλήθηκε και επισήμως και εντάχθηκε στο πλαίσιο της απόφασης για λύση - πακέτο στην ευρωζώνη. Τι μεσολάβησε και γιατί πραγματικά μετατέθηκε αυτή η από­φαση, αφού υπήρξε καταρχήν πολιτι­κή συμφωνία;
Πέντε χώρες έβαλαν βέτο στην από­φαση με τη δικαιολογία ότι δυσκολεύ­ονταν να την περάσουν από τα εθνικά τους Κοινοβούλια, τα οποία διαμαρτυ-ρήθηκαν για νέα ευνοϊκή μεταχείριση της Ελλάδας. Οι χώρες αυτές είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σλοβακία, που διεμή­νυσαν ότι περιμένουν να δουν σαφή αποτελέσματα για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας μας πριν πουν το «ναι».
Σκληροί όροι
Μπροστά στο ενδεχόμενο της απόρ­ριψης, που θα δημιουργούσε νέα άνοδο στα σπρεντ των ομολόγων, αλ­λά και πολιτική αναταραχή στην ίδια την ευρωζώνη, που παλεύει να δεί­ξει συνοχή και αποφασιστικότητα, το Eurogroup αποφάσισε το ελληνικό θέμα να «κολλήσει» στη λύση - πακέ­το που προωθεί η ευρωζώνη, ώστε να επικυρωθεί χωρίς πρόβλημα.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι τη γλι­τώσαμε, καθώς η Γερμανία έχει ήδη διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι η παράταση θα συνοδεύεται από σκληρούς όρους παρατεταμένης λιτό­τητας. Στόχος των Γερμανών είναι να δείξουν ότι οι χώρες δεν πρέπει να χα­λαρώνουν δημοσιονομικά ελπίζοντας πως «η Ε.Ε. θα αναγκαστεί στο τέλος να τις γλιτώσει».
Και μέσα σε όλα αυτά αναδεικνύεται ακόμη μια φορά η έλλειψη σοβαρής διαπραγματευτικής ικανότητας, η έλ­λειψη έμπειρης πολιτικής παρουσίας στα συμβούλια του Eurogroup (όπου παίζεται το χοντρό παιχνίδι), καθώς και η παντελής απουσία μακρόπνοης σταθερής οικονομικής πολιτικής που θα βγάλει τη χώρα από την πραγματι­κή κρίση...

Το Ποντικι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.