# #

20 Νοε 2010

Η Ντορα τωρα πια διεκδικεί την ύστατη ικανοποίηση, να στερήσει από τον Σαμαρά τη δυνατότητα να είναι εκείνος ο επόμενος πρωθυπουργός.... ΒΡΕ ΤΙ ΤΡΑΒΑΜΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να διαπιστώσει κάποιος τις μεταπτώσεις στην πολιτική πορεία και την ψυχολογία της Ντόρας Μπακογιάννη είναι να παρακολουθήσει τις αλλαγές στο ντύσιμο και το γενικότερο στυλ της. Ως... «εν αναμονή αρχηγός» της Ν.Δ., πριν από την πτώση του Καραμανλή, η Ντόρα φορούσε deux piece σε άσπρο, μαύρο και βαθύ μπλε. Πού και πού, όταν ήταν να συναντήσει ξένο ηγέτη και ήξερε ότι η φωτογραφία μετρούσε όσο χίλιες λέξεις, έβαζε κόκκινο της φωτιάς.
Αυτό το κόκκινο σινιέ Valentino φορούσε και στην προεκλογική περίοδο της αντιπαράθεσής της με τον Σαμαρά, όταν ανέβαινε στα μπαλκόνια ή ξιφουλκούσε σε υψηλούς τόνους στα τηλεπαράθυρα. Είχε εξαφανιστεί το κόκκινο του Valentino εδώ και πολλούς μήνες, να όμως που έκανε ξανά την εμφάνισή του τον τελευταίο καιρό.
Η Ντόρα έχει ρίξει τους τόνους, αλλά ξαναφοράει το χρώμα της φωτιάς για να μας πείσει ότι μπορεί να βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό με το κόμμα...
που θα ιδρύσει την Κυριακή στο θέατρο Μπάντμιντον, ανήμερα της γιορτής τής μαμάς της, Μαρίκας Μητσοτάκη.
Μεγάλη μέρα για όσους θα πάνε στο Μπάντμιντον, όχι όμως κατ’ ανάγκην το ίδιο μεγάλη για την πολιτική ιστορία του τόπου. «Άτιμη κοινωνία, που άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους κατεβάζεις!». Πριν από έναν χρόνο η Ντόρα εμφανιζόταν ως ο Μεσσίας μιας παράταξης, η «φυσική» πρωταγωνίστρια του κεντροδεξιού χώρου.
Φέτος ένας δεύτερος ή τρίτος ρόλος τής είναι υπεραρκετός, αρκεί να παίζει στο έργο... Η ήττα της από τον Σαμαρά την έπληξε προσωπικά και πολιτικά, γεγονός που την υποχρέωσε να αλλάξει τα πλάνα της και να κάνει ένα κόμμα... δώρο στη μάνα της.
● Πέρυσι διεκδικούσε να είναι η επόμενη πρωθυπουργός της χώρας.
● Τώρα διεκδικεί την ύστατη ικανοποίηση, να στερήσει από τον Σαμαρά τη δυνατότητα να είναι εκείνος ο επόμενος πρωθυπουργός.
Για να το καταφέρει ευελπιστεί να γίνει ο... μπαλαντέρ του πολιτικού σκηνικού. Το χαρτί που, χωρίς να το κάνεις δικό σου, δεν θα μπορείς να κάνεις μπιρίμπα, για να το πούμε με όρους... αστικής τάξης και βαρόνων των ΜΜΕ, στους οποίους κυρίως απευθύνεται η Ντόρα με την ελπίδα ότι θα της κάνουν τουλάχιστον αυτή τη χάρη!
Στόχος ένα οικογενειακό κόμμα που θα έχει ως κεντρική του στρατηγική τη συναίνεση για μια «οικουμενικού» τύπου διακυβέρνηση του τόπου. Κοινώς, «αν θέλετε να κυβερνήσετε και δεν μπορείτε μόνοι σας, περάστε από την Οικογένεια».
ΦΙΚΙ για μεταξωτές κορδέλες

Το υπό ίδρυση κόμμα κρατάει ακόμη μυστήριο γύρω από το όνομά του. Τα ονόματα που πρότειναν οι αναγνώστες του «Π» στην πρόσφατη διαδικτυακή μας δημοσκόπηση (http://www.topontiki.gr/article/11189) δεν θα χρησιμοποιηθούν. Περίεργο! Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας ανέφεραν ως πιθανές ονομασίες το «Νέα Πορεία» (Νου Που, δηλαδή κάτι σαν Νου Δου) και το «Νέα Αρχή» (αυτό θυμίζει λίγο ΝΑΡ, δηλαδή τμήμα που αποσπάστηκε από το ΚΚΕ πριν από δυο δεκαετίες).
Οι καλά γνωρίζοντες όμως λένε ότι η Ντόρα θα αποφύγει το «Νέα», ώστε να μην παραπέμπει στη Ν.Δ., κι ότι επίσης θα επιδιώξει να δώσει την αίσθηση πως αυτό που ιδρύει δεν είναι κόμμα, αλλά... κίνημα. Το σκεπτικό θυμίζει ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και ως γνωστόν δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα στην τέχνη (της πολιτικής) από την κακή reproduction...
Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι η Ντόρα θα κάνει κίνημα με σαφή ιδεολογική τάση.
● Βασίμως μπορούμε να υποθέσουμε ότι το ιδεολογικό στίγμα δεν θα είναι ο σοσιαλισμός του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά ο Φιλελευθερισμός.
● Εξ ίσου βασίμως μπορούμε να υποθέσουμε ότι αποκλείεται να επιλέξει το όνομα «Φιλελεύθερον Δημοκρατικόν Κέντρον» (ΦΙΔΗΚ), καθώς έτσι ονόμασαν το δικό τους κόμμα όσοι από τους αποστάτες του 1965 εγκατέλειψαν, με πρωταγωνιστή τον μπαμπάκα της, την Ένωση Κέντρου προκαλώντας όλα όσα έζησε η χώρα στη συνέχεια.
Κατόπιν αυτών και ύστερα από εμβριθή ανάλυση όλων των σημειολογικών δεδομένων, έχει κριθεί ότι ένα όνομα που θα ταίριαζε στο όλο εγχείρημα, όπως σχεδιάζεται, είναι το «Φιλελεύθερο Κίνημα», δηλαδή... ΦΙΚΙ! Όνομα, άλλωστε, απολύτως ταιριαστό τόσο με τη φυσιογνωμία τού υπό ίδρυση κόμματος όσο και με το τρέχον πολιτικό σκηνικό, στο οποίο ουκ ολίγοι πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες...


Στην Ντόρα, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, λένε πως είναι κλασική εκπρόσωπος του πολιτικού κατεστημένου. Στο άκουσμα της κατηγόριας δείχνει κατανόηση, χαμηλώνει το βλέμμα, αφουγκράζεται κι απαντά αγέρωχα: «Έχω αλλάξει»! Είναι αυτό που σε λαϊκό άσμα θα απέδιδε κανείς με το «Δεν είμαι η Ντόρα π’ αγαπούσες μια φορά...».
Το ίδιο πρόσωπο
Μην... ανησυχείτε ότι πρόκειται περί καμιάς δραματικής αλλαγής, άλλωστε όλοι γνωριζόμαστε σ’ αυτό τον τόπο. Απόδειξη του ότι έχουμε πάντα να κάνουμε με το ίδιο πρόσωπο που ξέραμε είναι ότι τη στηρίζουν σθεναρά στην προσπάθειά της πρώτοι απ’ όλους ο μπαμπάς της Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η μαμά της Μαρίκα (υποθέτουμε ότι θα πάνε και στο Μπάντμιντον) κι επίσης ότι η Ντόρα έχει φροντίσει ήδη για τη συνέχεια της Οικογένειας, με τον γιο της Κώστα εκλεγμένο πλέον δήμαρχο Καρπενησίου. Ο μόνος που αντιστέκεται προς το παρόν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ακόμη προτιμά τη Ν.Δ. αντί για τις περιπέτειες του καινούργιου.
Επιπλέον αδιάψευστα δείγματα του «καινούργιου» που υπόσχεται το... ΦΙΚΙ έχουμε πάρει ήδη με τις δηλώσεις του Κώστα Κιλτίδη και του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, εκφραστών της σκληρής δεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ., οι οποίοι έχουν δηλώσει και επισήμως μετά την ανεξαρτητοποίησή τους ότι θα πάνε στο κόμμα της Ντόρας.
Μαζί τους πιθανότατα θα βρεθεί και ο σκληρός νεοφιλελεύθερος Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο οποίος έχει περάσει και από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 2004, οπότε έχει το... know how της συνεννόησης με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο η οικογένεια Μητσοτάκη στηρίζει αυτές τις δύσκολες στιγμές... Το είπε ο Μητσοτάκης προεκλογικά στο Mega («τον στηρίζω»), το είπε ο Κώστας Μπακογιάννης ανήμερα του δεύτερου γύρου των εκλογών στο «Βήμα» («τον συμπαθώ»).
Για την Ντόρα ο Γιώργος Παπανδρέου είναι βάλσαμο και το Μνημόνιο φάρμακο που πρέπει να το πάρουμε σε ολόκληρη τη δόση του, μέχρι τελικής πτώσεως. Το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα την καλέσει να πάρει τη γνώμη της και να δώσει τη συναίνεσή της, ως αρχηγός κόμματος πια, το περιμένει πώς και τι. Ακόμη πιο πολύ όμως ονειρεύεται την ώρα που θα την καλέσει να αναλάβουν από κοινού, μαζί και με όσους άλλους ομονοήσουν έως το τέλος, την... «τύχη» της χώρας.
Σαν έτοιμη από καιρό, σαν θαρραλέα, όπως θα έλεγε κι ο Κωνσταντίνος Καβάφης, η Ντόρα περιμένει να ανέβει τα σκαλιά του Μαξίμου και κυρίως να τα κατέβει με το κεφάλι ψηλά, δηλώνοντας «εθνική υπευθυνότητα» και την αιώνια σύγκρουσή της με τον λαϊκισμό. Συγκινητικό και μόνο να το σκέπτεται κανείς... Πώς να νιώθουν άραγε οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αγκαλιά με Ντόρα και Καρατζαφέρη; Αυτή όμως είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση!
Μέτωπο με Σαμαρά. Έτοιμη για όλα με τους άλλους…

Ποιο μπορεί να είναι το επόμενο βήμα; Μπορεί δηλαδή να δούμε την Ντόρα σε μια κυβέρνηση Παπανδρέου; Τίποτε δεν αποκλείεται εδώ που έχουμε φτάσει. Ιδιαίτερα όταν βλέπουμε ότι τα ποσοστά που δίνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις στο υπό ίδρυση κόμμα δεν είναι και τόσο ελπιδοφόρα.
Στην έρευνα της MRB για το Alter το ανύπαρκτο ακόμη κόμμα μετρήθηκε στην πρόθεση ψήφου κάτω από το 1%, ενώ στο ερώτημα «θα ψηφίζατε κόμμα της Ντόρας», το 3,6% των ερωτηθέντων δήλωσαν «σίγουρα ναι». Είναι δηλαδή στο... «border line» για την είσοδό του στη Βουλή – για να το αποδώσουμε στη γλώσσα στην οποία θα συνεννοούνται οι πιθανοί εταίροι σε μια τέτοιου είδους κυβέρνηση συνεργασίας.
Οι φήμες λένε ότι, αν η Ντόρα πάρει υπουργείο, αυτό θα είναι το Οικονομικών, για να μαζέψει τα έσοδα. Υπουργείο άλλωστε για το οποίο ο Μητσοτάκης κόπτεται σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του. Σε αυτόν τον τομέα η Οικογένεια θεωρείται expert...
Το προφανές μέτωπο της Ντόρας είναι με τον Σαμαρά, αφού ο βαθύτερος πόθος της είναι μια διάσπαση της Ν.Δ. ή η εκπαραθύρωση του μισητού αντιπάλου της. Σύντομα όμως είναι πιθανό να επανέλθει στο προσκήνιο κι ένα παλιότερο μέτωπο, αυτό με τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Ο ΛΑΟΣ εκ των πραγμάτων θα κινδυνεύσει να χάσει ψήφους από τη δεξαμενή της Κεντροδεξιάς προς την Ντόρα. Πόσο μάλλον όταν από το περιβάλλον της Ντόρας «διαρρέει» ότι θα δούμε στο Μπάντμιντον στελέχη που παλαιότερα πόζαραν δίπλα στον αρχηγό του ΛΑΟΣ.
Ήδη πληροφορούμαστε ότι άτομα που μέχρι πρότινος συζητούσαν με τον Καρατζαφέρη, όπως ο... Ηλίας Ψινάκης, που εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα με το ψηφοδέλτιο του Νικήτα Κακλαμάνη, ετοιμάζεται να κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα της Ντόρας!
Η «δοκιμή» που έκανε η Μπακογιάννη στις αυτοδιοικητικές εκλογές τής βγήκε, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα. Άλλωστε κατάφερε τόσο να μην μετρήσει η ίδια δυνάμεις όσο και να βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εντυπώσεις έναντι της Ν.Δ. σε δυο τουλάχιστον περιφέρειες και σε έναν μεγάλο δήμο. Τατούλης (Πελοπόννησος) και Σγουρός στον δεύτερο γύρο (Αττική) στηρίχτηκαν εμμέσως πλην σαφώς από την Ντόρα, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο Μπουτάρης στηρίχτηκε επισήμως μετά δημοσίων δηλώσεων και από τις δυο πλευρές πριν και μετά την εκλογή του.
Το μέλλον προδιαγράφεται απρόβλεπτο, συνεπώς ας είμαστε έτοιμοι για όλα...
http://www.topontiki.gr

1 σχόλιο:

  1. Ασχετο με το θέμα.
    Θέλω να σου στείλω μια φωτογραφία τάξη μαθητών σχολείου του 1923 με την ιδιαιτερότητα που περιλαμβάνει και τουρκοπαίδια με φέσι.
    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
    αν το νομίζεις ενδιαφέρον στείλε μου το e-mail σου
    Μπελιάτης Κίμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.