# #

20 Νοε 2010

υπάρχουν νομικά κω­λύματα σε οποιαδήποτε επαναδιαπραγ­μάτευση των όρων του μνημονίου. Ταχα δεν το ξεραν...Το παρτυ της πτωχευσης αρχιζει. Ομως πριν φτασει στο τελος πρεπει να ξεπουληθει ΟΛΟΣ ο πλουτος της χωρας μας...Μπεεεεεεε...!!!

Σοκ και παγωμάρα έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση το ραπόρτο που ήρθε από τις Βρυξέλλες ότι υπάρχουν νομικά κω­λύματα σε οποιαδήποτε επαναδιαπραγ­μάτευση των όρων του μνημονίου. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές του «Π», η ηγεσία της Ε.Ε. έχει διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι, για να αλ­λάξουν κάποιοι όροι της αρχικής δανειακής συμ­φωνίας που υπεγράφη τον Μάιο, πρέπει να ακυ­ρωθούν ουσιαστικά οι δανειακές συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα μας με κάθε μία από τις 15 χώ­ρες της ευρωζώνης.
Οι συμφωνίες αυτές είναι διακρατικές και εμπί­πτουν στις νομικές ρυθμίσεις που αποφάσισε η κάθε χώρα γι’ αυτήν την περίπτωση, ενώ υπάγο­νται και στο Δίκαιό της. Με άλλα λόγια, η όποια αλλαγή είναι εξαιρετικά δύσκολη διότι:
◆ Η κάθε χώρα, πριν πει το «ναι» στο δάνειο, πή­ρε πρώτα την έγκριση από το Κοινοβούλιό της.
◆ Οι διμερείς όροι είναι ξεκάθαροι και συγκε­κριμένοι ως προς τα χρονοδιαγράμματα και τις υποχρεώσεις αποπληρωμής της Ελλάδας. ◆ Οι εκταμιεύσεις των δόσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη δημοσιονομική προσαρμο­γή που υπαγορεύει το μνημόνιο ανά τρίμηνο. Οποιαδήποτε καθυστέρηση αυτομάτως δίνει το δικαίωμα στη δανείστρια χώρα να καταγγείλει τη σύμβαση.
◆ Οποιαδήποτε αλλαγή στους όρους ακυρώνει τις νομοθετικές ρυθμίσεις και θα χρειαστεί η ρύθμιση νέων.
Όπως αναφέρει κορυφαίος παράγοντας της Κομισιόν στο «Π», αν και πολιτικά η επαναδιαπραγ­μάτευση δεν απαγορεύεται, για να γίνει έτσι όπως – επικοινωνιακά τουλάχιστον – επιδιώκει η κυβέρνηση, θα πάρει χρόνο, χρήμα και δι­απραγματεύσεις με τις 15 χώρες ξε­χωριστά, με δεδομένο βέβαια ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα συμφωνή­σουν πρώτα.
Αυτό από μόνο του αποδεικνύει τον βαθμό δυσκολίας, καθώς το κλίμα στην ευρωζώνη για την Ελλάδα έχει βαρύνει επικίνδυνα, μετά και τις τελευ­ταίες δηλώσεις...
του πρωθυπουργού κατά της Άγγελα Μέρκελ.
Ήδη μια πρώτη γεύση από τη σκλήρυνση της στά­σης των εταίρων πήρε στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ της Τρίτης ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Δέχθηκε τα πυρά όχι μόνο των Γερμανών και των Αυστριακών, αλλά και άλλων χωρών, που θε­ωρούν ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα έχει χαλα­ρώσει επικίνδυνα και πλέον απειλείται η σταθε­ρότητα του ίδιου του ευρώ».
Ο κοινοτικός αξιωματούχος αναφέρει επίσης ότι πιθανή ένταξη της Ιρλανδίας και της Πορτογαλί­ας στον μηχανισμό στήριξης δημιουργεί από μό­νη της «πονοκέφαλο» για το ελληνικό μνημόνιο. Και αυτό διότι, ως χώρες υπό διάσωση, Ιρλανδία και Πορτογαλία δεν θα είναι σε θέση να πληρώ­σουν το μερίδιο του δανείου που τους αναλογεί προς τη χώρα μας. «Όταν συντάχθηκε η δανεια­κή συμφωνία για την Ελλάδα, δεν είχε προβλε­φθεί τέτοια εξέλιξη» δηλώνει η αρμόδια πηγή και συνεχίζει:
«Ήδη η άρνηση της Σλοβακίας να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της προκάλεσε πρόβλημα στις νο­μικές υπηρεσίες της Ε.Ε. Το μερίδιο των 800 εκατομμυρίων ευρώ το επωμίστηκαν οι υπόλοιπες χώρες, όμως δεν γνωρίζω εάν θα υπάρξει η ίδια ανταπόκριση για τα μερίδια της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Είναι κάτι που μας προβληματίζει».
Αδιάβαστος
Με έκπληξη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης άκουσαν τον Παπακωνσταντίνου να τοπο­θετείται με γενικότητες για τον προϋπολογισμό του 2011, αλλά και για τα μέχρι τώρα αποτελέ­σματα του 2010. Κανονικά, εφόσον ο προϋπο­λογισμός κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, θα έπρεπε να παρουσιάσει λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα πετύχει τους στόχους του ελλείμμα­τος.
Αντί γι’ αυτό, ο υπουργός Οικονομικών προφασίστηκε τις αναθεωρήσεις της Γιούροστατ και την επίσκεψη της τρόικας που βρίσκεται σε εξέ­λιξη και δεν έδωσε εξηγήσεις! Στην ουσία όμως έδειξε ότι δεν υπάρχει σαφής πολιτική της κυ­βέρνησης ως προς την οικονομία, αφού πλέον ο κάθε αρµόδιος υπουργός λέει τα δικά του. Έδει­ξε επίσης ότι το οικονοµικό επιτελείο δεν είναι σε θέση να εκτιµήσει σωστά τις εξελίξεις, αλλά και ότι περίµενε την τρόικα για να του πει πώς θα κινηθεί.
Ο Παπακωνσταντίνου, που επιµένει να διατηρεί την ίδια επικοινωνιακή γραµµή περί «επίτευξης των στόχων και επιτυχίας της πολιτικής του», θέλει να ρίξει όλο το βάρος των ανακοινώσεων των νέων µέτρων στις προσταγές της τρόικας. Η δυσφορία που έδειξε ο Αυστριακός υπουργός Οικονοµικών Γιοσέφ Προλ και οι δηλώσεις του ότι η Αυστρία δεν θα πει το «ναι» στην εκταµί­ευση της τρίτης δόσης του δανείου από την Ελ­λάδα, δεν είχαν να κάνουν µόνο µε την έµµεση πίεση του Βερολίνου. Αφορούσαν και την «εξά­ντληση της υποµονής πολλών χωρών για τα αρ­γά ανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις πε­ρισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές» ανέφεραν συνεργάτες του Αυστριακού στους διαδρόµους του Γιούρογκρουπ.
Η δυσαρέσκεια αυτή αποτυπώθηκε και στις το­ποθετήσεις των περισσότερων υπουργών Οικο­νοµικών, που ζήτησαν από τον Παπακωνστα­ντίνου να τους ενηµερώσει λεπτομερώς για τα σχέδια και τα µέτρα που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση «το συντοµότερο δυνατόν». Στήρι­ξη δεν υπάρχει πλέον ούτε από τον παραδοσι­ακό σύµµαχο της Ελλάδος, πρόεδρο του Γιούρο­γκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Αυστριακός βραχνάς
Πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών οι εταίροι διεµήνυσαν προς την ελληνική κυβέρ­νηση ότι δεν θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του µνη­µονίου.
Η λεγόµενη αναδίπλωση της Αυστρίας όπως µεταδόθηκε από τα ελληνικά µέσα δεν είχε να κάνει «µε τα έντονα διαβήµατα της κυβέρνησης προς τη Βιέννη», αλλά µε τον κίνδυνο αύξησης των σπρεντ των οµολόγων των περιφερειακών χωρών. Βέβαια, όπως σχολίασαν συνεργάτες του Αυστριακού υπουργού Οικονοµικών, «κάθε άλλο παρά αναδιπλώθηκε ο κ. Προλ. Απλώς αποσαφή­νισε ότι η Βιέννη θα δώσει το πράσινο φως για την εκταµίευση της τρίτης δόσης μόνο εάν πει­στεί ότι τα νούµερα είναι συµβατά µε τους όρους του µνηµονίου». Με άλλα λόγια, έριξαν το µπα­λάκι στην Αθήνα λέγοντας ότι αυτοί έχουν κάθε πρόθεση να τιµήσουν την υπογραφή τους.
«Κάντε τα λόγια πράξη»
Όπως είχε αποκαλύψει το «Π» εδώ και έναν µή­να, η κυβέρνηση έχει ήδη υποσχεθεί στην τρόι­κα τη συρρίκνωση του ευρύτερου δηµόσιου το­µέα κατά 30% µετά τις δηµοτικές εκλογές. Τώρα ήρθε το πλήρωµα του χρόνου και οι δανειστές περιµένουν να δουν έργα. Όπως αναφέρουν κοι­νοτικοί αξιωµατούχοι, «δεν τους αφορά η επι­κοινωνιακή πολιτική στο εσωτερικό της χώρας, αλλά οι δεσμεύσεις που αυτή έχει αναλάβει». Ήδη στο Γιούρογκρουπ, δηλώνοντάς το επισή­µως και στους δηµοσιογράφους, ο Παπακωνστα­ντίνου υπογράµµισε πως «θα κάνουµε ό,τι χρει­άζεται για να πετύχουµε τους στόχους» ανοίγο­ντας διάπλατα τις πόρτες για νέα σκληρά µέτρα. Ξέχασε, φαίνεται, πως, λίγα εικοσιτετράωρα πριν, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέ­σµευσή του «ότι δεν θα υπάρξουν νέα µέτρα». Τις προθέσεις της κυβέρνησης επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ σε συνέντευξη Τύπου:

«Χαιρετίζουµε την ισχυρή δέσµευση της ελ­ληνικής κυβέρνησης να λάβει τα απαιτούµενα πρόσθετα μέτρα στον προϋπολογισµό για το 2011, προκειµένου να επιβεβαιώσει τον φιλό­δοξο στόχο για έλλειµµα 17 δισ. ευρώ το επό­µενο έτος».

Υπάρχει ανάγκη για «περαιτέρω µειώσεις των δαπανών, καθώς και επιτάχυνση και εμβάθυνση των διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων, ιδίως στον τοµέα της φορολογίας, των αγορών εργασίας, στο επιχειρηµατικό περιβάλλον, την υγειονοµι­κή περίθαλψη και την αποτελεσµατικότητα της δηµόσιας διοίκησης».

Πρόσω ολοταχώς για το απόσπασμα με κρίσιμο Δεκέμβρη

Χοντραίνει επικίνδυνα το παιχνίδι η Γερμα­νία, που επιδιώκει πλέον να περνά την Ελλά­δα από Ιερά Εξέταση πριν εγκρίνει την εκτα­μίευση των μελλοντικών δόσεων του δανείου. Ήδη, μέσω της Αυστρίας, έφερε τα πάνω κά­τω στη συνεδρίαση του Eurogroup της Τρίτης λέγοντας ότι η Ελλάδα κινείται εκτός στόχων και άρα δεν δικαιούται τη δόση των 9 δισ. ευρώ που αναμενόταν να εισπραχθεί τον Δεκέμ­βριο.
Φωτιά στο Μαξίμου άναψαν και οι απανωτές δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Οικονο­μικών, αλλά και η αποκάλυψή του ότι η τρίτη δόση θα εκταμιευθεί τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο και υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε το οικονομικό επιτελείο θα κατα­θέσει πειστικό πρόγραμμα με λεπτομερείς αναφορές στα μέτρα του 2011. Το κλίμα δεν βοήθησε και η στάση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, ενώ ήταν προγραμμα­τισμένο να ενημερώσει τους ευρωζωνάτους αναλυτικά για τα νέα μέτρα, μίλησε γενικόλο­γα, δεν είχε πλάνο μαζί του και τα ’ριξε... στην τρόικα.
Βέβαια θα μπορούσε να πει κανείς ότι η συζή­τηση είναι δυνατόν να γίνει στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπου θα εξεταστεί επισήμως – και βάσει προγράμματος – η πρόοδος της χώ­ρας μας, με δεδομένη και την έκθεση που θα καταθέσει η τρόικα. Έλα όμως που ο υπουργός Οικονομικών τούς είπε ότι... ούτε τότε θα είμαστε έτοιμοι καθώς η συλλογή των στοιχεί­ων και οι αναπροσαρμογές του προϋπολογι­σμού θα συνεχιστούν μέχρι την ψήφισή του! Τα πήραν άγρια λοιπόν οι «εταίροι» και είπαν «τέλος στις λευκές επιταγές». Μάλιστα η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι η δεύτερη δόση εκταμιεύτηκε με την υπόσχεση ότι θα επιτευχθούν οι στό­χοι, οι οποίοι ήταν ήδη εκτός. Στους κόλπους της Ε.Ε. υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τη διγλωσσία της κυβέρνησης και τις επικοινωνι­ακές δεσμεύσεις που έδωσε στους πολίτες ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.
«Αυτές οι δεσμεύσεις, οι οποίες δεν είναι δυ­νατόν να τηρηθούν, ενδέχεται να αυξήσουν την κοινωνική δυσαρέσκεια και να φέρουν απρόβλεπτες αναταραχές», σχολίασε κοινο­τικό στέλεχος.
Γι’ αυτό οι γιουρογκρουπάτοι αποφάσισαν να αναβάλουν ουσιαστικά την εκταμίευση των 9 δισ. για τον Ιανουάριο, ώστε να προηγηθεί τη­λεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών στο τέλος του χρόνου και να αποφασιστεί εάν η Ελλάδα δικαιούται την τρίτη δόση, βάσει και των τελικών στοιχείων. Βέβαια, επί της ουσίας, οι δεσμεύσεις του μνημονίου είναι σχεδόν αδύνατον να εφαρ­μοστούν κατά γράμμα χωρίς επώδυνα μέτρα, όπως πλέον απαιτούν (κυρίως) οι Γερμανοί. Έτσι αυξάνονται και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο, µετά και τις εξελίξεις στην Ιρλανδία, σπρώχνει την Αθήνα προς την ελεγχόμενη πτώχευση.
Το υπουργείο Οικονοµικών έσπευσε να ανα­κοινώσει ότι η καθυστέρηση του δανείου (µόνο από πλευράς Ευρωζώνης, διότι το µέρος του ΔΝΤ θα δοθεί κανονικά τον Δεκέµβριο!) είναι µόνο για 10 μέρες και οφείλε­ται σε τεχνικούς λόγους. Η ανακοίνωση δεν έπεισε και άρχισε το Μαξίµου να διαρρέει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε την Τρίτη παράταση του μνημονίου, εξ ου και οι καθυ­στερήσεις. Ο επικοινωνιακός αχταρμάς προ­καλεί ανησυχία στην Κοµισιόν, αλλά... χαράς ευαγγέλια στο ΔΝΤ. Επικίνδυνα παιχνίδια…
http://www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.