# #

10 Οκτ 2010

Δουναβης... η οργάνωση Greenpeace προειδοποίησε χθες για τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης του περιβάλλοντος και της τροφικής αλυσίδας.

Την ώρα που οι ουγγρικές Αρχές προσπαθούν να υποβαθμίσουν τον κίνδυνο μόλυνσης του Δούναβη από την τοξική λάσπη, η οργάνωση Greenpeace προειδοποίησε χθες για τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης του περιβάλλοντος και της τροφικής αλυσίδας.

«Καμπανάκι» από την Greenpeace για την τοξική λάσπη
«Ελπιδοφόρα» χαρακτήρισαν οι Αρχές τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων του ποταμού χθες, μία ημέρα που θεωρήθηκε από τους ειδικούς ιδιαίτερα «κρίσιμη» για την αποτροπή μιας οικολογικής καταστροφής μεγαλύτερων διαστάσεων. Με τα θύματα να έχουν φτάσει τα πέντε και τους τραυματίες να ανέρχονται σε περισσότερους από 100, οι χημικές αναλύσεις έδειξαν τα επίπεδα pH μεταξύ 8 και 8,2 (οι φυσιολογικές τιμές για το νερό είναι γύρω στο 7).
«Προς το παρόν δεν διαπιστώνουμε μόλυνση στον κύριο κλάδο του Δούναβη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών, Τίμπορ Ντόμπσον, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμάν, ανακοίνωσε ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στον Δούναβη. Σε ετοιμότητα παραμένουν Σερβία, Κροατία και Ρουμανία, ενώ στην Ουγγαρία συνεχίζονται οι εργασίες απορρύπανσης.
Από την άλλη πλευρά, η Greenpeace ανέφερε ότι «το ποσοστό του αρσενικού ανέρχεται στα 110 mg ανά κιλό» (διπλάσιο του φυσιολογικού) και «το επίπεδο του υδραργύρου είναι ανεβασμένο και μπορεί να απορροφηθεί από τα ψάρια» και προσέθεσε ότι είναι «περίεργο το ότι οι ουγγρικές Αρχές δεν ενημέρωσαν τα θύματα για τους κινδύνους από τις ουσίες που περιέχονται στη λάσπη».
Αυτό το οποίο προκαλεί εντονότατες ανησυχίες στις ουγγρικές Αρχές είναι το ενδεχόμενο βελτίωσης του καιρού. Σε τέτοια περίπτωση η τοξική λάσπη θα στεγνώσει και θα μετατραπεί σε χώμα το οποίο θα μπορεί εύκολα να διασκορπιστεί μέσω του αέρα, για την οποία μελετάται σχέδιο εκκένωσης αρκετών περιοχών.                                                                                                          Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.