Η προηγούμενη Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου ήταν μια μέρα ιδιαίτερα συμβολική μέρα γιατί τέσσερις διαφορετικές, ή σχεδόν διαφορετικές, εξελίξεις που διαδραματίστηκαν ταυτόχρονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση βοήθησαν με μια σχεδόν κίνηση να συντεθεί το παζλ της οικονομικής και πολιτικής κρίσης που ταλανίζει την γηραιά ήπειρο.
Η πρώτη σκηνή εξελίχθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το θέμα... που εξετάσθηκε στη συνεδρίασή της αφορούσε την αυστηροποίηση των ποινών για όποιες χώρες παραβιάζουν τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας, δηλαδή, το δημοσιονομικό έλλειμμα να μην υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος να είναι μικρότερο του 60% του ΑΕΠ. Η γερμανική πατρότητα της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας έγινε σαφής, για πολλοστή φορά, επ’ αφορμή επιστολή που έστειλε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στους ομολόγους του την Κυριακή 26 Σεπτέμβρη, όπου υπογράμμιζε την ανάγκη αλλαγής των ισχύοντων κανόνων και θέσπισης νέων αυστηρότερων. Με βάση τις συζητήσεις που έγιναν τόσο στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών την Δευτέρα όσο και στην Επιτροπή δύο μέρες αργότερα, η τελική πρόταση περιλαμβάνει την επιβολή προστίμου που αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ σε όποια χώρα αρνείται να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της για μείωση του ελλείμματος και τους χρέους. Περιλαμβάνει επίσης και την στέρηση του δικαιώματος ψήφου από τα συμβούλια υπουργών για αυτές τις χώρες, σε μια προσπάθεια μετατροπής τους σε χώρες – παρίες, που θα συγκροτούν μια δεύτερη ταχύτητα στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Η διαδικασία δε επιβολής τους προβλέπει την αυτόματη εφαρμογή των παραπάνω εξοντωτικών όρων και την άρση τους μόνο εκ των υστέρων με τη βοήθεια ειδικών πλειοψηφιών! Μαζί με τα παραπάνω, η Επιτροπή εισηγήθηκε τον τακτικό έλεγχο της ανταγωνιστικότητας κάθε χώρας μέλους της ευρωζώνης (όπως αυτή συντίθεται από την πορεία του εργατικού κόστους, του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, των τιμών στην ακίνητη περιουσία, κ.α.) και την τιμωρία όποιας χώρας δεν συμμορφώνεται με τις οδηγίες. Το πρόστιμο μάλιστα θα ανέρχεται στο 0,1% του ΑΕΠ.
Πρόκειται για αποφάσεις οι οποίες αλλάζουν άρδην τις αρχές λειτουργίας και συγκρότησης της ΕΕ και της ευρωζώνης, που μετατρέπονται σε θεματοφύλακα της πιο άγριας λιτότητας και μηχανισμό εξαθλίωσης χιλιάδων εργατών, υπαλλήλων και συνταξιούχων από την μια άκρη της γηραιάς ηπείρου ως την άλλη. Κατ’ αρχήν οι Γερμανοί με τον αυτόματο μηχανισμό των ποινών καταργούν ακόμη οποιαδήποτε διαδικασία ακρόασης και εξέτασης κάθε μεμονωμένης περίπτωσης. Ας αναλογιστούμε τι μεγέθους οπισθοδρόμηση θα σηματοδοτούσε ένα τέτοιο μέτρο αν εφαρμοζόταν στην απόδοση δικαιοσύνης! Επί του περιεχομένου τους, τα μέτρα αυτά θα επιβάλλουν λιτότητα στο διηνεκές προσφέροντας ταυτόχρονα στις κυβερνήσεις το τέλειο άλλοθι. Αρκεί να φανταστούμε τα κροκοδείλια δάκρυα των κυβερνήσεων κάθε φορά που θα δικαιολογούν το πάγωμα ή την μείωση των μισθών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επικαλούμενες τυχόν πρόστιμα από την ΕΕ, που θα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο δημοσιονομικό Νταχάου. Οι ευθύνες τους βέβαια κάθε άλλο παρά αμελητέες θα είναι, και ξεκινούν από σήμερα, καθώς από πουθενά δεν εξουσιοδοτούνται να εγκρίνουν τόσο ριζικές αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της ευρωζώνης, που αναιρούν μάλιστα ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών. Γιατί, πλέον είμαστε μάρτυρες του ολοκληρωτικού εξοστρακισμού της λαϊκής βούλησης από τις σοβαρότερες σφαίρες της πολιτικής. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.