# #

13 Οκτ 2010

Οι γυναίκες κάνουν σεξ για τον οργασμό, για την απόλαυση και την ηδονή...

Σωματική ηδονή, αγάπη ή παιχνίδι εξουσίας;
Oργασμός vs αγάπης: σημειώσατε 1! Αυτό προκύπτει από την έρευνα δύο Αμερικανών ψυχολόγων του Πανεπιστημίου του Τέξας, γύρω από τη γυναικεία σεξουαλικότητα, με την οποία καταρρίπτεται ένας μύθος που κυριαρχούσε επί δεκαετίες, αυτός της ρομαντικής και ευαίσθητης συντρόφου, για την οποία ο κυρίαρχος λόγος που έρχεται σε σεξουαλική επαφή με κάποιον είναι η αγάπη και το συναίσθημα. Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διήρκησε τρία χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.006 γυναικών από όλο τον κόσμο, το επιβεβαιώνουν. Οι γυναίκες πλέον κάνουν σεξ πρωτίστως για τον οργασμό, για την απόλαυση και την ηδονή. Η αγάπη και ο ρομαντισμός περνούν σε δεύτερη μοίρα. Το πρότυπο της ευαίσθητης συντρόφου, η οποία για να πλαγιάσει με κάποιον έπρεπε πρώτα να δεθεί συναισθηματικά, αποτελεί μακρινό παρελθόν. Μαζί με τη γυναικεία απελευθέρωση των τελευταίων δεκαετιών επήλθε και η σεξουαλική. Τα κοινωνικά δεσμά και οι προκαταλήψεις που καταπίεζαν τη γυναικεία σεξουαλικότητα έχουν πλέον σπάσει. Και οι εκπρόσωποι του ασθενούς φύλου παίρνουν την «εκδίκησή» τους.
«Είναι αλήθεια ότι η γυναικεία σεξουαλικότητα, απελευθερωμένη...
από τις θρησκευτικές και κοινωνικές προκαταλήψεις πολλών αιώνων, αναζητά την ερωτική απόλαυση ολοένα και περισσότερο», σημειώνει στα «Επίκαιρα» ο πρόεδρος της Ελληνικής Σεξολογικής Εταιρείας, σεξολόγος-ψυχοθεραπευτής, κ. Κώστας Ρωμανός. Για αρκετές δεκαετίες η γυναίκα επέλεγε το σύντροφό της με διαφορετικά κριτήρια από αυτά των ανδρών. Η ασφάλεια και η συναισθηματική κάλυψη ήταν αρκετά για να ικανοποιήσουν τα «θέλω» της κάθε γυναίκας. Η ποιότητα της ερωτικής ζωής περνούσε σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα και η ρομαντική αγάπη ήταν αρκετή για να εξιτάρει το γυναικείο ερωτισμό. Στη σημερινή εποχή, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει και σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει και η μείωση της τεκνοποιίας από τα νεαρά ζευγάρια. «Η αντισύλληψη και η κοινωνικά προσδιορισμένη μείωση της τεκνοποιίας ώθησαν άνδρες και γυναίκες στην αναζήτηση της ηδονής ως κατεξοχήν ζητούμενο στις σχέσεις των δύο φύλων. Ελάχιστα πλέον ζευγάρια, και ιδιαίτερα οι γυναίκες, αποφασίζουν να συμβιώσουν εάν η ερωτική τους ζωή δεν είναι απολαυστική. Η ηδονή δεν ήταν το προαπαιτούμενο σε άλλες εποχές», υπογραμμίζει ο κ. Ρωμανός.

Πίεση στους άνδρες

Η όλη κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στη σημερινή εποχή, φαίνεται ότι έχει και κάποιες άλλες πτυχές. Τα απόνερα της σεξουαλικότητας των σημερινών ζευγαριών φέρνουν στην επιφάνεια διάφορα προβλήματα σεξουαλικής φύσης. Προσωπικά ζητήματα, που για αρκετά χρόνια θεωρούνταν ταμπού και οι άνδρες φοβόντουσαν να αγγίξουν, ιεραρχούνται ψηλά στη λίστα ολοένα και περισσότερων.
Το γεγονός της ηδονής ως προαπαιτούμενο στη σημερινή εποχή «έχει “στριμώξει” την αρσενική ματαιοδοξία και έφερε στην επιφάνεια πολλά ανδρικά σεξουαλικά προβλήματα, όπως στυτική δυσλειτουργία και πρόωρη εκσπερμάτιση», σημειώνει ο κ. Ρωμανός.
Οι εκπρόσωποι του ισχυρού φύλου αισθάνονται πιεσμένοι και τα θηλυκά δεν φαίνονται διατεθειμένα να παραχωρήσουν ούτε σπιθαμή στο θέμα της ηδονής. «Ο άνδρας πλέον γνωρίζει καλά ότι πρέπει να φέρει σε οργασμό τη σύντροφό του που τον διεκδικεί με επιθετικό τρόπο», καταλήγει ο κ. Ρωμανός.
Από την πλευρά του, ο κλινικός ψυχολόγος κ. Θάνος Χαμπεσής επισημαίνει ότι «οι γυναίκες σήμερα ενσυνείδητα κάνουν τις σεξουαλικές τους επιλογές σε σχέση με το παρελθόν». Η γυναίκα σήμερα έχει γνώμη και δεν φοβάται να την εκφράσει, όπως γινόταν κατά το παρελθόν. Απολαμβάνει και διεκδικεί αυτό που η ίδια επιθυμεί κοιτώντας στα μάτια τους εκπροσώπους του ισχυρού φύλου.

237 διαφορετικοί λόγοι για σεξ

Από την ίδια έρευνα προέκυψαν και κάποια άλλα συμπεράσματα. Μπορεί στην κορυφή των απαντήσεων των γυναικών που συμμετείχαν να βρισκόταν ο οργασμός και να ακολουθούσε η αγάπη, όμως φαίνεται πως οι γυναίκες έχουν και αρκετούς άλλους λόγους για τους οποίους θα έρχονταν σε σεξουαλική επαφή με κάποιον. Για την ακρίβεια… 237 λόγοι μπορούν να σπρώξουν μια γυναίκα στην αγκαλιά κάποιου «τυχερού», η ανάγνωση των οποίων θα επιβεβαιώσει το συμπέρασμα λαϊκού άσματος «της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος».
Ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 84% ομολόγησε πως δέχεται να κάνει σεξ με το σύντροφό του σαν επιβράβευση για τις δουλειές που κάνει στο σπίτι! Το ίδιο ποσοστό αποκάλυψε ότι βλέπει το σεξ σαν δώρο προς το σύντροφό του επειδή του προσφέρει «ήρεμη και οικογενειακή ζωή»… Λόγοι, δηλαδή, που απέχουν κατά πολύ από τις συνηθισμένες απαντήσεις που μπορεί να φαντάζονται οι άνδρες.
Κι αν σε κάποιους οι μέχρι τώρα απαντήσεις φαίνονται συνηθισμένες, τότε οι αμέσως επόμενες ίσως τους κάνουν να απορήσουν. Λόγοι όπως «κάνω σεξ για να γεμίσω τον ελεύθερο χρόνο μου» ή «για να τον παρασύρω και να γλιτώσω μια ανεπιθύμητη έξοδο» απαντήθηκαν κατά κόρον από τις ερωτηθείσες. Λόγοι που σε πολλούς μπορεί να φαίνονται ασήμαντοι, αλλά για τους εκπροσώπους του ασθενούς φύλου είναι αρκετοί ώστε να τους οδηγήσουν σε μια βραδιά έντονης σεξουαλικής δραστηριότητας.
Ακολούθησαν απαντήσεις όπως «κάνω σεξ για να τον κάνω να ζηλέψει», «για να του ρίξω στάχτη στα μάτια, όταν τον απατώ» ή «για να τον ξανακερδίσω» ή ακόμα «για να κρατήσω τις ισορροπίες σε μια σχέση». Ο τελευταίος φανερώνει και το πόσο σημαντικό είναι πλέον το σεξ σε μια σχέση.
Δεν έλλειψαν και απαντήσεις που λίγο πολύ θεωρούνται συνηθισμένες και οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να δοθούν και από άνδρες. Αιτίες όπως κάνω σεξ «γιατί ποθώ σωματικά το σύντροφό μου» ή γιατί «έτσι εκφράζω την αγάπη μου» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως καθαρά σεξουαλικές. Ειδικά η πρώτη απάντηση προσεγγίζει αρκετά το ανδρικό πρότυπο, σύμφωνα με το οποίο ο άνδρας ελκύεται από τη σύντροφό του πρωτίστως οπτικά, σε αντίθεση με τη γυναίκα, στην οποία η διέγερση είναι καθαρά εγκεφαλική.
Σε μικρότερα ποσοστά δόθηκαν απαντήσεις που λίγο πολύ ξεφεύγουν από τους απλούς καθημερινούς λόγους και υποκρύπτουν σκοπιμότητα. Απαντήσεις όπως «κάνω σεξ για να τον χωρίσω από τη γυναίκα του» ή «γιατί μόνο αυτό ξέρω να κάνω καλά» ή «για να εκδικηθώ τον πρώην μου» σίγουρα δεν φανερώνουν ούτε συναίσθημα αλλά ούτε και απόλαυση. Πρόκειται για ειδικούς λόγους που δείχνουν καθαρά ότι οι γυναίκες κάνουν σεξ για να κερδίσουν κάτι.
Η περίπτωση της 35χρονης Μαρίας είναι χαρακτηριστική: «Ο πρώτος λόγος στην ιεραρχία για να κάνω σεξ είναι η αίσθηση της εξουσίας! Για μένα ακολουθεί η ματαιοδοξία και μετά ο οργασμός».
«Αυτές οι περιπτώσεις», υπογραμμίζει ο κ. Χαμπεσής, «είναι ειδικές και περιέχουν το στοιχείο της εκμετάλλευσης, το οποίο ανέκαθεν υπήρχε και θα εξακολουθεί να υπάρχει».
Παρόμοιες απαντήσεις δόθηκαν και στην έρευνα των δύο Αμερικανών ψυχολόγων και ήταν ουκ ολίγες. Αρκετές από τις ερωτηθείσες απάντησαν κυνικά ότι πλαγιάζουν με το σύντροφό τους επειδή τους «πάει ταξίδια» ή γιατί τους έκανε κάποιο δώρο ή ακόμη και για το γεύμα σε κάποιο ακριβό εστιατόριο. Καμία σχέση, δηλαδή, με το σεξουαλικό κομμάτι μιας σχέσης.                                                                                                               ...Επικαιρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.