# #

16 Μαΐ 2010

Η ξεφτίλα δεν έχει...πάτο! Πήραν και...επίδομα αλληλεγγύης τα "μαύρα πορτοφόλια"


Δηλώνουν εισοδήματα φτώχειας και όχι μόνο δεν πληρώνουν στο Δημόσιο τους φόρους που αναλογούν στα πραγματικά τους εισοδήματα, αλλά εισέπραξαν και επίδομα αλληλεγγύης. Ο λόγος για ιδιοκτήτες ακριβών ακινήτων με πισίνες στην Εκάλη, στον Διόνυσο και σε άλλες ακριβές περιοχές της Αττικής. Οι φορολογούμενοι αυτοί βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, με τον ειδικό γραμματέα της υπηρεσίας Γ. Καπελέρη να δηλώνει ότι ήδη αξιολογούνται τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων που διενεργεί η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους η έρευνα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, καθώς ελέγχονται τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία και τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους.

Για ορισμένους από αυτούς διαπιστώθηκε ότι, επειδή είχαν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, έλαβαν και επίδομα αλληλεγγύης. Οι πρώτοι έλεγχοι που έγιναν μέσω δορυφόρου έδειξαν ότι μόνο στην Εκάλη 3 στους 10 φορολογούμενους δεν δήλωσαν την πισίνα που κατέχουν.

Παράνομες
Συγκεκριμένα, από τους 500 φορολογούμενους κατοίκους της Εκάλης που έχουν σπίτια με πισίνα, οι 324 είχαν δηλώσει την πισίνα στην Εφορία, ενώ οι υπόλοιποι 176 απέφυγαν να τις δηλώσουν, καθώς ήταν παράνομες και αυθαίρετες.

Οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν κληθεί από την Εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις και για να γίνει η περαιτέρω διασταύρωση των στοιχείων. Και επειδή πολλοί φορολογούμενοι με παράνομες και αδήλωτες πισίνες έσπευσαν να τις καλύψουν με τεντόπανα παραλλαγής ή με ξύλα για να... ξεφύγουν από τον δορυφόρο της Google, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει... αεροπλάνα. Για ένα μεγάλο τμήμα της Αττικής θα γίνουν αεροφωτογραφήσεις με ειδικούς φωτογραφικούς φακούς που δεν τους... ξεγελούν τα καμουφλάζ.

Οι έλεγχοι του υπουργείου Οικονομικών για τις παράνομες και αδήλωτες πισίνες θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων του Λεκανοπεδίου αλλά και σε νησιά όπως Μύκονο και Σαντορίνη όπου οι πολυτελείς βίλες φυτρώνουν τα τελευταία χρόνια σαν μανιτάρια, με τους ιδιοκτήτες τους να δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα.


Οι οffshore
Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες πολυτελών ακινήτων που κρύβονται πίσω από τον νομικό «μανδύα» των offshore εταιρειών.

Στελέχη του ΣΔΟΕ τονίζουν ότι ο αριθμός των ακινήτων, κυρίως πολυτελών, που ανήκουν σε εταιρείες με έδρα εξωτικούς προορισμούς και φορολογικούς παραδείσους, όπως είναι τα νησιά Κάιμαν, η Λιβερία και ο Παναμάς, έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που επιζητούν την ανωνυμία κατά την οικοδόμηση και την απόκτηση κυρίως πολυτελών ακινήτων σε δημοφιλείς κοσμοπολίτικους προορισμούς, όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ προχωρεί στον εντοπισμό και στην καταγραφή όλων των ακινήτων που ανήκουν σε αλλοδαπές εταιρείες. Τα στοιχεία αντλούνται από τα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία, τα κτηματολογικά γραφεία και τους συμβολαιογράφους. Επίσης, αναζητούνται οι διαχειριστές των offshore, στις οποίες εμφανίζονται να ανήκουν τα ακίνητα και θα τους ζητηθεί να δώσουν στοιχεία για τη χρήση αυτών. Δηλαδή, θα ζητηθούν πληροφορίες για το αν αυτά τα ακίνητα είναι εκμισθωμένα και σε ποιους.

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Παρέμβαση για τη δημοσιοποίηση

Παρεμβαίνει στο ζήτημα της δημοσιοποίησης των ονοματεπωνύμων των ιατρών στους οποίους καταλογίζονται φορολογικές παραβάσεις η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ), γνωστοποιώντας ότι θα ασχοληθεί προσεχώς με τη νομιμότητα της σχετικής ενέργειας. Υστερα από πολλές οχλήσεις και ερωτήσεις σχετικά με το αν είναι νόμιμη η δημοσιοποίηση, η Αρχή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι λίαν προσεχώς σε συνεδρίαση του αρμόδιου συλλογικού οργάνου της, θα εξεταστεί εάν έχουν τηρηθεί και εφαρμοστεί σωστά οι ουσιαστικές διατάξεις της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα (ν. 2472/ 97) και το φορολογικό απόρρητο. Πάντως, η ΑΠΠΔ διευκρινίζει ότι δεν χρειαζόταν προηγούμενη άδειά της για τα δημοσιευμένα στοιχεία, αφού αποτελούν απλά και όχι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Μαρία Βουργάνα

Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.