# #

17 Μαΐ 2010

κινδυνος απο το παράνομο μεταλλαγμένο ρύζι



Ενώ το παράνομο μεταλλαγμένο ρύζι της Bayer συνεχίζει να πλήττει τη βιομηχανία ρυζιού, η μεγαλύτερη μεταποιητική βιομηχανία ρυζιού στον κόσμο, η Ebro Puleva, η οποία ελέγχει το 30% της ευρωπαϊκής αγοράς ρυζιού, ενημέρωσε τη Greenpeace ότι σταμάτησε όλες τις εισαγωγές ρυζιού από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη λόγω της απειλής επιμόλυνσης από το μεταλλαγμένο ρύζι.
"Η μεγαλύτερη βιομηχανία ρυζιού στον κόσμο παραδέχεται ότι ο κίνδυνος γενετικής επιμόλυνσης είναι πραγματικός και δαπανηρός. Τα μεταλλαγμένα αποδεικνύονται όχι μόνο επικίνδυνα για το περιβάλλον και τον καταναλωτή αλλά και ασύμφορα για τη βιομηχανία. Οι κυβερνήσεις στις χώρες που καλλιεργούν ή εισάγουν μεταλλαγμένα πρέπει να σταματήσουν να βάζουν τους αγρότες, τους καταναλωτές, το περιβάλλον και τη βιομηχανία σε τόσο μεγάλο κίνδυνο", είπε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τα μεταλλαγμένα.Σε επιστολή του προς την Greenpeace, ο πρόεδρος της Ebro Puleva δηλώνει: "Λυπούμαστε που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πρόβλημα με μεταλλαγμένο ρύζι και αποφασίσαμε να σταματήσουμε κάθε εισαγωγή αμερικάνικου ρυζιού από τον Αύγουστο του 2006". Η εταιρεία θα αγοράζει ρύζι από άλλες χώρες, εκτός της Κίνας η οποία επίσης εξακολουθεί να έχει πρόβλημα με γενετική επιμόλυνση στο ρύζι της. Επιπλέον, η Ebro Puleva ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον τρεις αγρότες στις ΗΠΑ οι οποίοι έχουν καταθέσει μήνυση ζητώντας αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.Η Greenpeace καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλει τους νόμους της πιο δυναμικά και ζητά από τον ΕΦΕΤ να διευκρινίσει τα παρακάτω σημεία:
Σε ποια ακριβώς προϊόντα πραγματοποίησε ελέγχους για γενετικά τροποποιημένο ρύζι LL601 της Bayer;
Ποιες παρτίδες και σε τι ποσότητες ελέγχθηκαν;
Ποια ημερομηνία έγιναν οι έλεγχοι στα προϊόντα;
Με ποιο εργαστήριο (στην Ελλάδα ή το εξωτερικό) συνεργάστηκε προκειμένου να εντοπίσει το μεταλλαγμένο ρύζι LL 601 της Bayer;
Ποια είναι τα αποτελέσματα των αναλύσεων;
Πότε προγραμματίζει να ανακοινώσει τα ακριβή αποτελέσματα των αναλύσεων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.