# #

16 Μαΐ 2010

Οι ριζες της υγειας...μεσογειακη διατροφη...


Οι τροφές που χρησιμοποιούνται στη Μεσογειακή κουζίνα όχι μόνο διακρίνονται για τη μεγάλη θρεπτική αξία και την ιδιαίτερη γεύση τους, αλλά είναι γνωστές από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Γι' αυτό λοιπόν συντρέχουν πολλοί λόγοι για να πρωταγωνιστούν στο καθημερινό σου διαιτολόγιο. Μαζί με την Αναστασία Δουλγέρη, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, Msc Διατροφής Αθλητών, σου παρουσιάζουμε τρεις από τις πιο χαρισματικές.

- Ραπανάκι: Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή σεληνίου και βιταμίνης C. Αποτελεί ένα εύγευστο και εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες σνακ, αφού προσδίδει μόλις 16 θερμίδες στα 100 γραμμάρια. Επιπλέον, το ραπανάκι περιέχει λουτεΐνη η οποία ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών και έχει αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση. Προτίμησε να το καταναλώνεις ωμό, γιατί η θερμοκρασία αλλοιώνει τις ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει.

- Φινόκιο: Από τα πιο «διάσημα» λαχανικά της κουζίνας των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων είναι η γνωστή μας μαραθόριζα. Έχει τονωτική και αντισηπτική δράση, ενώ στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται για τον πόνο των αρθριτικών. Προφυλάσσει από τη γρίπη, το βήχα, τον κοκίτη, το άσθμα, τις στομαχικές διαταραχές, τη ναυτία και τους κοιλιακούς πόνους. Όταν διαλέγεις φινόκιο, πρόσεξε να έχει λαμπερό άσπρο χρώμα χωρίς κίτρινες άκρες και να είναι σχετικά βαρύ για το μέγεθός του. Ενδεικτικό σημάδι της φρεσκάδας του είναι τα τρυφερά πράσινα φυλλαράκια στο πάνω μέρος της ρίζας.

- Ρέβα: Μέχρι το Μεσαίωνα αντικαθιστούσε την πατάτα στο καθημερινό τραπέζι. Θεωρείται πολύ καλή πηγή ασβεστίου και μπορείς να τρως τη ρέβα τριμμένη ωμή σε σαλάτες με ελαιόλαδο και λεμόνι. Οι σφιχτές και αρκετά βαριές για το μέγεθός τους ρέβες με βελούδινη φλούδα και ζωντανό χρώμα είναι και οι πιο φρέσκες.

http://rc-cafe.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.