# #

16 Μαΐ 2010

Μιλησε κι ο Σημιτης???? Απιστευτο.......


«Το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης είναι κοινωνικά άδικο» εκτιμά ο Κώστας Σημίτης
Αθήνα - Κυριακή 16 Μαΐου 2010 [ 11:16 ]
Μονόδρομο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας χαρακτηρίζει την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας ο Κώστας Σημίτης, εκτιμά όμως ότι είναι κοινωνικά άδικο και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η 13η και η 14η σύνταξη θα πρέπει για παράδειγμα να καταβληθούν και πάλι».


Με άρθρο του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ο κ. Σημίτης εκτιμά ότι περικοπές θα μπορούσαν να γίνουν από άλλες πηγές, χωρίς να θιγούν μισθωτοί και συνταξιούχοι.

«Το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης είναι κοινωνικά άδικο» αναφέρει. «Επιβαρύνει κυρίως τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, ενώ θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο περιορισμό των μη μισθολογικών δαπανών. Υπάρχουν δαπάνες που μπορούν να περιοριστούν αισθητά με ειδική έρευνα σε κάθε υπουργείο εντός του 2010» σημειώνει.

«Το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης χρειάζεται αλλαγή. Η 13η και 14η σύνταξη θα πρέπει για παράδειγμα να καταβληθούν και πάλι. Αλλά εκτεταμένες αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν τώρα που δεν έχουμε αξιοπιστία. Οποιαδήποτε σχετική προσπάθεια θα φανεί ως υπαναχώρηση» συμπληρώνει.

Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι αν αποτύχουμε, μια ενδεχόμενη έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική για τη χώρα. Θα επιστρέφαμε στη δραχμή με υποτίμηση τουλάχιστον 30%. Παράλληλα θα προκαλούνταν καταστροφικοί κραδασμοί: μαζική έξοδο κεφαλαίων, απόσυρση καταθέσεων με πιθανή συνέπεια την κατάρρευση της χρηματοδότησης της οικονομίας.

«Η οικονομία θα βρισκόταν πολύ γρήγορα σε πορεία συνεχώς επιτεινόμενης ύφεσης;. Η κοινωνία θα διολίσθαινε σε χωρίς τέλος εξαθλίωση. Η αύξηση του χρέους κατά το ύψος της υποτίμησης θα επέβαλε μακροχρόνια λιτότητα. Πιθανότατα, έπειτα από ένα σύντομο διάστημα θα παρουσιαζόταν έντονος πληθωρισμός, ο οποίος θα εξάλειφε τα όποια προσωρινά οφέλη της υποτίμησης, επιβάλλοντας συνεχείς νέες υποτιμήσεις» αναφέρει.





http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.