# #

5 Μαΐ 2010

Η διαφθορα στην Ελλαδα και στον κοσμο...


Στοιχεία από το in.gr
Στην 56η θέση σε σύνολο 180 χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα και στην 40η η Κύπρος όσον αφορά την καταπολέμηση στης διαφθοράς, σύμφωνα με την έκθεση για το 2007 της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια».
Στην ίδια έκθεση πέρυσι, η χώρα μας βρισκόταν στην 54η θέση σε σύνολο 163 χωρών. Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα στην ΕΕ βρίσκονται η Ρουμανία (70ή θέση στο σύνολο των 180 κρατών), η Βουλγαρία (64η θέση) και η Πολωνία (62η θέση). Το 2004 η Ελλάδα βρισκόταν στην 46η θέση, μεταξύ 143 χωρών.

Στοιχεία από την isotimia.gr.
Περισσότερα από 20 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ, κοστίζει για την ελληνική οικονομία η διαφθορά, υπολογίζει μελέτη του Brookings Institution.

Όπως υπολογίζει η μελέτη, που προδημοσιεύεται στη Wall Street Journal, εάν ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας ήταν τόσο καθαρός και διαφανής όσο εκείνος της Σουηδίας ή της Ολλανδίας, η χώρα θα εμφάνιζε δημοσιονομικά πλεονάσματα κατά την τελευταία δεκαετία, αποφεύγοντας τη σημερινή κρίση.

«Εάν η Ελλάδα ήλεγχε καλύτερα τη διαφθορά –όχι στα στάνταρ της Σουηδίας, αλλά έστω και στο επίπεδο της Ισπανίας- θα είχε μικρότερο έλλειμμα, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ» κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, είπε ο συντάκτης της έρευνας, Daniel Kaufmann.

Όπως δηλώνει στη Wall Street Journal ο οικονομολόγος του αυστριακού πανεπιστήμιου Linz, Friedrich Schneider, το ένα τέταρτο των φόρων δεν εισπράττεται. Όπως υπολογίζει, το ένα τρίτο της φοροδιαφυγής καθίσταται δυνατό μέσω της δωροδοκίας.

«Μοιράζεσαι το φόρο που σου αναλογεί με τους εφοριακούς και εξασφαλίζεις έκπτωση», εξηγεί ο Schneider. Μάλιστα, η WSJ αποκαλύπτει ότι πρόκειται για το γνωστό στην Ελλάδα σύστημα του «4-4-2». «Εάν ένας ιδιώτης ή μια εταιρεία χρωστά φόρους 10.000 ευρώ, δίνει 4.000 ευρώ στον εφοριακό, κρατά 4.000 ευρώ και πληρώνει 2.000 ευρώ στο κράτος».

Περισσοτερα στο.. http://mhmadas.blogspot.com

2 σχόλια:

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.