# #

2 Μαΐ 2010

Φωτιά από την Ελλάδα... προκάλει πυρετό την Ισπανία!




Εντείνονται οι φόβοι οτί η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας θα παρασύρει και άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ο «φόβος της μετάδοσης» χτυπά και την Ισπανία. Μετά από την κρίση της Ισπανίας οι επιπτώσεις στο ευρώ έναντι του δολλαρίου είναι αίσθητές.


Σύμφωνα με τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του επικεφαλή του ΟΟΣΑ, κ. Ανχελ Γκουρία, που σύγκρίνει την αυξανόμενη κρίση «χρέους» με τον ιό «Ebola» αναφέρει χαρακτηριστικά :«Δεν είναι θέμα του κινδύνου της μεταδοτικής ασθένειας - η μεταδοτική ασθένεια έχει συμβεί ήδη, αυτό είναι όπως ο Ebola, πρέπει να κόψετε το πόδι σας προκειμένου να επιζήσετε ....»

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor'Αs, με ανακοινωθέν του, υποβάθμισε την δανειοληπτική ικανότητα της Ισπανίας από το επίπεδο «ΑΑ+» σε «ΑΑ».

Η S&P δικαιολόγησε την απόφασή της βάσει «της αναθεώρησης των μεσοπρόθεσμων μακροοικονομικών προβλέψεών της, καθώς η ισπανική οικονομία συναντά δυσκολίες για να ανακάμψει από τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί από το 2008.

Οι άσχημες οικονομικές προοπτικές πρόκειται να επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά της Ισπανίας και είναι απαραίτητες επιπλέον οι μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανσή τους, υποστηρίζει ο οίκος.

Ο S&P έχοντας επικριθεί για το ρόλο του στη οικονομική κρίση, μιλάει για «την μειωμένη ανάπτυξη» στην Ισπανία.

Τα δεκαετή ομόλογα στην Ισπανία, ανήλθαν σε 4.127 %, ενώ το χρηματιστήριο έπεσε 3 %. Το ευρώ ήταν κάτω από 0.1 % σε $1.3135, στα χαμηλότερα του, από τον Απρίλιο του 2009.



Η Ισπανία, ένα από τα πιο αναπτυγμένα κράτη μέλη της Ευρωζώνης αισθάνθηκε ήδη τη θερμότητα από την δική μας φωτιά... «Πιστεύουμε ότι η μετατόπιση της ισπανικής οικονομίας μακριά από την -πίστωση-τροφοδοτημένη με καύσιμα οικονομική ανάπτυξη - είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια πιό παρατεταμένη περίοδο αργόστροφης δραστηριότητας από ότι υπολογίζαμε» λέει χαρακτηριστικά ο πιστωτικός αναλυτής, Μάρκο Μρσίνκ.





Το υπουργείο οικονομικών της Ισπανίας προβλέπει την οικονομική συστολή του 0.3 % γι’ αυτό το έτος, που ακολουθείται από την αύξηση του 1.8 % το προσεχές έτος, 2.9 % το 2012 και 3.1 %το 2013. Οι περισσότεροι όμως «ανεξάρτητοι» οικονομολόγοι θεωρούν αυτούς τους αριθμούς όπως πολύ αισιόδοξους.






Οι γερμανοί κοινοβουλευτικοί εκπροσώποι είπαν χαρακτηριστικά, μετά από την συνάντηση με τον Ντομινίκ Στρος και τον Ζαν Κλοντ Τρισέ, ότι η Ελλάδα θα χρειαζόταν τη οικονομική βοήθεια των €100δις με €120δις κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών. Το €45δις , θα είναι αρκετά μόνο για το πρώτο έτος.





Ο κ. Στρός αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το υψηλό αυτό ποσό , λέγοντας ότι οι λεπτομέρειες των συζητήσεων θα αναγγέλθούν μόλις είναι οριστικοποιημένο ολόκληρο το ελληνικό εφεδρικό πρόγραμμα από τους ανώτερους υπαλλήλους του ΔΝΤ, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής..



Οι όλο και περισσότερο ανήσυχοι τραπεζίτες και «επιχειρησιακοί ηγέτες» από την έναρξη της εβδομάδας έχουν πιέσει την κυβέρνηση να επιταχύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να αποδειχτεί και η αξιοπιστία του προγράμματος..





Η Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τη «διάσωσή της» αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε πως είμαστε αποφασισμένοι να αντιστρέψουμε τα προηγούμενα λάθη… προσθέτοντας ότι πρέπει να δημιουργήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα μια βιώσιμη οικονομία
http://www.sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.