# #

10 Απρ 2014

«…ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι οἱ τελῶναι καὶ αἱ πόρναι προάγουσιν ὑμᾶς εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ θεοῦ…»

images
«Το να απέχει κανείς από την αμαρτία όταν πια δεν μπορεί να αμαρτήσει, δεν σημαίνει ότι έχει εγκαταλείψει την αμαρτία, αλλά ότι η αμαρτία εγκατέλειψε αυτόν». Άγιος Αυγουστίνος
Της οσίας πόρνης Μαρίας της Αιγυπτίας (1 Απριλίου).
«…ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι οἱ τελῶναι καὶ αἱ πόρναι προάγουσιν ὑμᾶς εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ θεοῦ…» ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 21:31
Αυτός ο ξεκάρφωτος λόγος του Χριστού ήταν επόμενο να κουφάνει τον χριστιανικό κόσμο.
Τέτοια «κοτσάνα» δεν είχε εύκολο να χωνευτεί  ακόμη και μέσα στο ποιο αστόχαστο τσερβέλο. Ούτε φυσικά η εξήγηση του ίδιου του Χριστού, ο οποίος στήριξε την κοτσάνα του αυτή ως εξής:
επειδή λέει τον Ιωάννη τον πίστεψαν οι τελώνες και οι πόρνες κι όχι ο υπόλοιπος λαός του Ισραήλ. Πιάσε δηλαδή το αυγό και κούρεψ΄ το.  Πού είναι γραμμένο και ποιος το είπε ότι τον Ιωάννη τον πρόδρομο τον πίστεψαν μοναχά οι τελώνες και οι πόρνες;  Άλλ’ αντ’ άλλων. Αυτοί που έγραψαν τα ευαγγέλια, κι απ’ εδώ φαίνεται ότι δράμι μυαλό δεν είχαν στο κεφάλι τους. Ιστορίες για χαζούληδες.
Οι χαζούληδες όμως είναι και πολύ μεγάλες κουφάλες. Για να ξεπεράσουν την κουφαμάρα αυτή του Χριστού, έπιασαν οι ερίφηδες και μετέφεραν στην νεοελληνική το επίμαχο αυτό σημείο «προάγουσιν ὑμᾶς εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ θεοῦ » ως εξής: «θα μπουν πριν από σας στην βασιλεία του Θεού», αντί του ορθού «σας δείχνουν τον δρόμο προς την βασιλεία του Θεού». Σιγά τα λάχανα. Ποιος τώρα θα κάτσει να την ψάξει, υπολόγισαν. Ξέχασαν οι απατεώνες τον διάβολο, ο οποίος ποτέ δεν τους αφήνει να ησυχάσουν και ο οποίος τους ελέγχει συνεχώς όσον αφορά στις υποκρισίες και τα ψέματά τους.
Φυσικά ακόμη και μετά απ’ αυτή την αλχημική ερμηνεία, το πρόβλημα δεν εξαφανίζεται. Έστω κι έτσι. Αλλά για ποιόν λόγο οι τελώνες και οι πόρνες θα μπουν πριν από πολλούς άλλους στην βασιλεία του θεού; Επειδή κάποιοι και κάποιες κάποτε πίστεψαν στον Ιωάννη τον βαπτιστή; Αυτή η εξήγηση δεν πείθει ούτε τους βλάκες.
Ναι αλλά ο Θεός ο ίδιος δεν μπορεί να αμόλησε κοτσάνες. Μάλιστα ούτε μια. Τώρα τι κάνουμε; Δεν ρίχνουμε ρε βλάμηδες στο συναξάρι και καμμιά δυο τρεις οσίες  πόρνες να ξεμπερδεύουμε; Καλή ιδέα. Να την λοιπόν η οσία Μαρία Η Αιγυπτία η Πόρνη. Γιατί έγινε οσία; Διότι όταν πέρασε πια η μπογιά της μετανόησε κι έγινε μια πολύ καλή και άγια γυναίκα. Μα και άλλες πόρνες μετανόησαν στα γεράματά τους. Αυτές δεν είναι οσίες;
 Από την άλλη τους εξάψαλμους που της έχουν σύρει της πορνείας οι Πατέρες της Εκκλησίας και οι άγιοι, για να τους συμμαζέψει κανείς χρειάζεται ολόκληρους τόμους (βλ. Η πορνεία και η θεραπεία της)

Η ΦΡΙΚΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ: ΙΔΟΥ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΝΗΣ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΟΝ

porni2

Η Μαρία όταν άγιασε

224982-1=SC-1-osia_maria_aigyptia copy_rs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.