# #

18 Μαρ 2014

Μόσχα Vs κυρώσεις ... Oi Ρώσοι απέσυραν ομόλογα 105 δις από τις ΗΠΑ



Η Ρωσία άρχισε ήδη να ταρακουνάει την οικονομία των ΗΠΑ ως «αντίποινα» στον εκβιασμό και την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα για την αναγνώριση του δημοψηφίσματος της αυτονομίας της Κριμαίας και την απόφαση της κυβέρνησης της Χερσονήσου να ενωθεί με τη Ρωσία.

Την τελευταία μόλις..
εβδομάδα αμερικανικά ομόλογα αξίας που ξεπερνούν τα 105 δις δολάρια αποσύρθηκαν από την αγορά των ΗΠΑ καταποντίζοντας τα κεφάλαια που φυλάει η FED. Στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει επικρατήσει ήδη πανικός και σήμερα πραγματοποιείται έκτακτη συνάντηση των επικεφαλής της τράπεζας για την αντιμετώπιση μιας κρίσης.

Το πρακτορείο Bloomberg έδωσε ήδη την εξήγηση: Πρόκειται για ρωσικούς τίτλους που έφυγαν από τις ΗΠΑ υπό τον φόβο ή τη δυσαρέσκεια την επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία και ειδικότερα στην Κριμαία.
Οι ΗΠΑ φαίνεται πώς ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου και διαφαίνεται ένας «οικονομικός πόλεμος» με τη Ρωσία. Τις κυρώσεις επιπέδου «κλεφτοκοτά» λοιπόν που επιβλήθηκαν σε βάρος 11 κορυφαίων αξιωματούχων της Ρωσίας και της Ουκρανίας οι ΗΠΑ τις πληρώνουν με 105 δις δολάρια.

Και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα. Όσο οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. επιμένουν πώς η προσάρτηση της Κριμαίας είναι παράνομη και πρέπει να «τιμωρηθεί» η Ρωσία με την επιβολή κυρώσεων τόσο θα διαφαίνονται στοιχεία ενός νέου «ψυχρού πολέμου» σε οικονομικό (;) επίπεδο. Τώρα ποιος θα επικρατήσει μένει να φανεί.

Οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. πάντως είναι αρκετά εύθραυστες για να ανοίξουν ένα «κορυφαίο» μέτωπο. Η Μόσχα είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω.

Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα. Την ώρα που από το Λευκό Οίκο ανακοινώνονταν οι… κυρώσεις σε συμφωνία βέβαια με την Ε.Ε. ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωνε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και επισφράγιζε την ένταξη της στη Ρωσία.
Από το Κρεμλίνο δε, πηγή ανάφερε πώς η επίσημη απάντηση της Ρωσίας στις κυρώσεις που επέβαλαν ΗΠΑ και Ε.Ε. σε βάρος της, θα έρθει εντός της εβδομάδας. Αναμένονται εξελίξεις με μεγάλο ενδιαφέρον…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.