# #

19 Μαρ 2014

Πώς ο... Bin Laden έσωσε την Ευρωζώνη – Το ψέμα που έκρυβαν επί 5 χρόνια οι κεντρικοί τραπεζίτες

Πώς ο... Bin Laden έσωσε την Ευρωζώνη – Το ψέμα που έκρυβαν επί 5 χρόνια οι κεντρικοί τραπεζίτες


Στην Ισπανία, το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ είναι γνωστό με το παρατσούκλι Bin Laden. Ο λόγος; Όλοι έχουν ακούσει για αυτό, αλλά κανένας δεν το έχει δει στην πραγματικότητα.
Όμως, όπως αποκαλύπτει σήμερα η Wall Street Journal, ο “Bin Laden” του ευρώ έσωσε την Ευρωζώνη στις πιο σκοτεινές μέρες της κρίσης του 2008, όταν η νομισματική ένωση κινδύνευσε να ξεμείνει από...
χρήμα.
Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, η εμπιστοσύνη των καταθετών στις τράπεζες κλονίστηκε τόσο, ώστε πολλοί έσπευσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους, με σκοπό να τα κρατήσουν σε μετρητά. Το αποτέλεσμα ήταν η ζήτηση για χαρτονομίσματα του ευρώ να εκτοξευτεί, τόσο μέσα όσο και έξω στην Ευρωζώνη. Όπως λέει ο Antti Heinonen, πρώην υπεύθυνος χαρτονομισμάτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ευρωζώνη θα είχε ξεμείνει από χρήμα εάν δεν υπήρχε το πεντακοσάευρω.
Τις κρίσιμες εκείνες μέρες, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε 500ευρα.
Και όπως αποκαλύπτει εκ των υστέρων ο Heinonen, οι κεντρικές τράπεζες είπαν τότε στον κόσμο ένα... αθώο ψέμα, προκειμένου να σώσουν την Ευρωζώνη από μια οικονομική καταστροφή.
Με τον κόσμο να κρύβει τα ευρώ του σε στρώματα και χρηματοκιβώτια, κάποιες κεντρικές τράπεζες κινδύνευαν να ξεμείνουν από συγκεκριμένα χαρτονομίσματα (π.χ. από εκείνα των 50 ευρώ).
Για να αποτρέψουν τον πανικό, οι κεντρικές τράπεζες συμφώνησαν πως η επίσημη γραμμή τους θα είναι πως σε κάθε περίπτωση υπάρχουν αρκετά χαρτονομίσματα, αν και κάποιες ελλείψεις θα μπορούσαν να σημειωθούν, σε τοπικό μόνο επίπεδο και για κάποια χαρτονομίσματα.
Όταν ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet έμαθε για τη συμφωνία τους, έδωσε εντολή η διευκρίνιση περί τοπικών ελλείψεων να απαλειφθεί.
“Τον ρώτησα για το τι θα κάναμε εάν ξεμέναμε από χρήματα. Και είπε: 'Τίποτα. Απλά θα πούμε στον κόσμο ότι υπάρχει αρκετό χρήμα'”, λέει ο Heinonen. Και για καλή των κεντρικών τραπεζιτών, οι εξελίξεις δεν “πρόδωσαν” το ψέμα τους.


 http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.