# #

26 Απρ 2013

Τροφές για.. δροσερή αναπνοή


Υπάρχουν τροφές που καταπολεμούν την 
κακοσμία του στόματος;

Οι ειδικοί λένε πως ναι. Ας τις γνωρίσουμε και ας τις εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να έχετε μια συνάντηση ή ραντεβού και να συνειδητοποιείτε ότι η αναπνοή σας μυρίζει άσχημα. Το τι τρώτε και η κακή στοματική υγιεινή, αποτελούν τις δύο κύριες αιτίες της κακοσμίας του στόματος και της δυσάρεστης αναπνοής.

Μπορεί να μοιάζει απίστευτο, αλλά πάνω από 600 είδη βακτηρίων ζουν μέσα στο στόμα. Πολλά παράγουν δύσοσμα αέρια, καθώς αφομοιώνουν τα μικροσκοπικά σωματίδια τροφής που μένουν ανάμεσα στα δόντια και τη γλώσσα. Μερικά από τα πιο δυσάρεστα αέρια που παράγονται από τα βακτήρια του στόματος, είναι ενώσεις θείου, οι οποίες σχηματίζονται κατά τη διάσπαση των πρωτεϊνών. Το σκόρδο και το κρεμμύδι για παράδειγμα, περιέχουν πολλές ενώσεις θείου. Η σωστή στοματική υγιεινή, η οποία περιλαμβάνει βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος, ξέπλυμα, καθαρισμό της γλώσσας και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

Είναι αποτελεσματικά τα προϊόντα του εμπορίου;

Ακόμη και με καλή στοματική υγιεινή, μπορεί να αντιμετωπίζετε προβλήματα κακοσμίας στο στόμα. Ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό δαπανάται κάθε χρόνο στον κόσμο, για προϊόντα που φρεσκάρουν την αναπνοή, όπως τσίχλες και καραμέλες. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα λειτουργούν μόνο για να καλύψουν προσωρινά τις οσμές.

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά τρόφιμα που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας, αν θέλετε να νικήσετε μια και καλή την κακή αναπνοή. Εάν ακόμη και τότε το πρόβλημα επιμείνει, καλύτερα να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

1. Τσάι

Για δροσερή αναπνοή, δοκιμάστε να πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μαύρου ή πράσινου τσαγιού χωρίς ζάχαρη, μπορεί να αποτρέψει την κακή αναπνοή. Και τα δύο είδη τσαγιού περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν την κακή αναπνοή -το πράσινο τσάι περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά γιατί η επεξεργασία του γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Pace για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού ήταν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση διαφόρων τύπων βακτηρίων του στόματος, προλαμβάνοντας την ανάπτυξή τους. Οι πολυφαινόλες επίσης, μειώνουν τις δυσάρεστες ενώσεις θείου.

2. Γιαούρτι με προβιοτικά

Πρόσφατες μελέτες, έδειξαν ότι η κατανάλωση 170 γρ. γιαουρτιού χωρίς ζάχαρη κάθε μέρα, μπορεί να μειώσει το επίπεδο υδρόθειου στο στόμα. Ο λόγος είναι ότι διάφορες ουσίες στο γιαούρτι, ανταγωνίζονται με τα βακτήρια στο στόμα μας, που συμβάλλουν στη δυσάρεστη αναπνοή. Η συσσώρευση της πλάκας και η ανάπτυξη της περιοδοντικής νόσου, περιορίζονται επίσης αν τρώμε γιαούρτι, σύμφωνα με έρευνες. Προτιμήστε το γιαούρτι με προβιοτικά και αποφύγετε τους τύπους που έχουν ζάχαρη (τα σάκχαρα επιτρέπουν την ανάπτυξη των βακτηρίων στο σώμα και ιδιαίτερα στο στόμα).

3. Νερό

Πίνετε συχνά νερό. Τα περισσότερα βακτήρια που προκαλούν οσμή, είναι αναερόβια, που σημαίνει ότι αναπτύσσονται σε ξηρό στόμα. Ως εκ τούτου, το νερό βοηθά στο να «ξεπλένονται» τα σωματίδια τροφής και τα βακτήρια που κολλούν στο στόμα. Επίσης, το νερό προάγει την παραγωγή σάλιου, το οποίο δρα σαν ένας ακόμη παράγοντας καθαρισμού.

4. Μαϊντανός και βασιλικός

Τίποτα δεν προκαλεί πιο δυσάρεστη αναπνοή, από την κατανάλωση σκόρδου ή κρεμμυδιού. Αυτό συμβαίνει γιατί σε αυτές τις τροφές, υπάρχουν περίπου 33 διαφορετικές δύσοσμες θειούχες ενώσεις. Παραμένουν στο στόμα, απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος και αποβάλλονται όταν εκπνέουμε. Ο μαϊντανός και ο βασιλικός, βοηθούν στο «φρεσκάρισμα» της αναπνοής. Οι πολυφαινόλες (ενώσεις που δρουν σαν αντιοξειδωτικά) σε αυτά τα βότανα, σπάνε τις ενώσεις θείου του σκόρδου. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, συνδυάστε το σκόρδο με βασιλικό ή μαϊντανό στο ίδιο πιάτο (όπως π.χ. στη σάλτσα πέστο).

5. Μήλα και σπανάκι

Αν και δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι ένα μήλο την ημέρα… τον γιατρό τον κάνει πέρα, η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση μήλου με σκόρδο, μπορεί να μετριάσει της δυσάρεστη αναπνοή. Σε ορισμένα πιάτα μπορείτε να τα καταναλώσετε μαζί (π.χ. χοιρινή μπριζόλα με μήλα και πουρέ με σκόρδο), αλλά αν δε σας αρέσει η ιδέα του συνδυασμού τους, φάτε ένα μήλο ύστερα από την κατανάλωση ενός φαγητού με σκόρδο. Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στα μήλα –όπως και στο σπανάκι- σπάνε τις δύσοσμες θειούχες ενώσεις του σκόρδου.

6. Κεράσια και μαρούλι

Σύμφωνα με διατροφολόγους, τα κεράσια και το μαρούλι, μπορούν επίσης να νικήσουν την κακή αναπνοή. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα δύο τρόφιμα, βοηθούν στην απομάκρυνση της οσμής της μεθυλομερκαπτάνης, ενός άλλου αερίου που απελευθερώνεται από τα βακτήρια του στόματος, καθώς χωνεύουμε τα κομμάτια των τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.