# #

22 Απρ 2013

Σύμφωνα με την έρευνα, το 30% θεωρεί πως τα πράγματα ήταν καλύτερα επί χούντας, ενώ ένα 35% θέλει να επιστρέψει στον Χρυσό Αιώνα του Περικλέους και ένα 25% θέλει να επιστρέψει στις σπηλιές....


Πολύ για χούντα μιλάμε…





Αίσθηση προκάλεσε η δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 30% των ερωτηθέντων θεωρεί πως στη δικτατορία τα πράγματα ήταν καλύτερα από σήμερα, ενώ οι υπόλοιποι δεν ζούσαν τότε και δεν ξέρουν τι καλά που ήταν. 

Εν τω μεταξύ, σούσουρο προκλήθηκε ανάμεσα στους δημοσιογράφους –γιατί οι υπόλοιποι είχαν πάει βόλτα στη λιακάδα και δεν τους ένοιαζε- για το αρχικό πρωτοσέλιδο της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» που αποσύρθηκε, επειδή υποστήριζε πως στη χώρα υπάρχει κρίση δημοκρατικών αρχών (γιατί το λες αυτό;) και ένα μεγάλο κομμάτι νοσταλγεί τη χούντα (που ήταν τίγκα στις...
δημοκρατικές αρχές). 



Πολλοί δημοσιογράφοι της «Ελευθεροτυπίας» ξεσηκώθηκαν με το πρωτοσέλιδο που είχε τον τίτλο «ΣΚΑΤΆ!» αλλά ο εκδότης πιέζεται από την χαμηλή κυκλοφορία της εφημερίδας και ήθελε ο άνθρωπος να πουλήσει κάνα φύλλο, οπότε έγινε συμβιβασμός και αποφασίστηκε τελικά να βγει η εφημερίδα με 40 χιλιάδες διαφορετικά πρωτοσέλιδα, ώστε να μπορεί ο κάθε αναγνώστης να διαλέξει αυτό που του αρέσει. 

Κάποιοι υποστηρίζουν πως η έρευνα της Metron Analysis δεν είναι έγκυρη, αφού το ερώτημα ήταν «Ορισμένοι λένε ότι στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα από ό, τι σήμερα. Εσείς προσωπικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την άποψη;», ενώ το σωστό ερώτημα θα ήταν «Χούντα με εκλογές ή χωρίς;», αφού το μεγάλο λάθος της Χούντας του Παπαδόπουλου ήταν που δεν έκανε καθαρές εκλογές αμέσως. 

Με έναν τόσο δουλοπρεπή λαό, αν έκανε εκλογές, θα τις κέρδιζε. 

Οπωσδήποτε, υπάρχει ένα θέμα με τον τρόπο διατύπωσης του ερωτήματος αλλά όχι μόνο επειδή προδιαθέτει τον ερωτώμενο να απαντήσει θετικά αλλά επειδή, όταν ρωτάς τον άλλον αν «τα πράγματα ήταν καλύτερα από ό,τι σήμερα», πρέπει να του πεις και ποια ακριβώς πράγματα εννοείς γιατί αυτός μπορεί να νομίζει τα σκρίνια, τους καναπέδες και τις σαλοτραπεζαρίες. 

Επίσης, η δημοσκόπηση έγινε τηλεφωνικά, οπότε, όταν τον κυνηγάνε στα τηλέφωνα τον άλλον από το πρωί μέχρι το βράδυ οι τράπεζες για τα χρέη, ανακουφίζεται που τον πήραν για δημοσκόπηση -και όχι για να πληρώσει- και απαντάει πάντα θετικά. 

Σύμφωνα με την έρευνα, το 30% θεωρεί πως τα πράγματα ήταν καλύτερα επί χούντας, ενώ ένα 35% θέλει να επιστρέψει στον Χρυσό Αιώνα του Περικλέους και ένα 25% θέλει να επιστρέψει στις σπηλιές. 

Το 25% πιστεύει πως θα ήταν καλύτερα αν ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και τα στελέχη της Τρόικας φορούσαν στρατιωτικές στολές, ενώ το 30% θα προτιμούσε ο Κουβέλης να παίζει στον «Άγνωστο Πόλεμο». 

Το 30% πιστεύει πως η τριανδρία Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη καλύπτει επάξια το κενό των Παπαδόπουλου-Παττακού-Μακαρέζου αλλά θα πρέπει να χορεύουν και κάνα τσάμικο. 

Το 46% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας πιστεύει πως τα πράγματα ήταν καλύτερα επί χούντας, ενώ το 44% προτιμάει την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη επειδή έχει και τούρκικα σίριαλ. 

Το 13% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως τα πράγματα ήταν καλύτερα επί χούντας, ενώ το 84% διαφωνεί επειδή τότε δεν υπήρχαν iPad. 

Το 59% των ερωτηθέντων απαντά πως δεν του άρεσε η Χούντα γιατί δεν είχε ευρώ, ενώ το 25% αναρωτιέται με τι χρήματα θα βάζουν καύσιμα στα τανκς. 

Το 70% πιστεύει πως επί χούντας δεν υπήρχαν παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων αλλά αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπήρχαν κινητά. 

Το 55% των ερωτηθέντων ζητούν να φύγει ο Σαμαράς και να επιστρέψει ο Καραμανλής που είναι εξόριστος στη Ραφήνα. 

Πάντως, το 88% των ερωτηθέντων πιστεύει πως στη δικτατορία τα πράγματα ήταν χειρότερα σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης αλλά αυτό συμβαίνει επειδή δεν εκφράζονται ελεύθερα. 

Εκφραστείτε ελεύθερα και θα διαπιστώσετε αμέσως πόση ελευθερία της έκφρασης υπάρχει σήμερα, αν δεν έχεις πίσω σου έναν εφοπλιστή για να εκφράζεσαι ελεύθερα υπέρ των συμφερόντων του. 

Οπωσδήποτε, η έρευνα της Metron Analysis δεν είναι έγκυρη αλλά όχι για τον παραπλανητικό τρόπο που τέθηκε το ερώτημα αλλά επειδή είναι λογικό κάποιοι να αναπολούν τη Χούντα του Παπαδόπουλου, αφού τότε ήταν 45 χρόνια νεότεροι, ενώ τώρα είναι με το ένα πόδι στον τάφο, οπότε, τελικά, δεν νοσταλγούν τη χούντα αλλά τα νιάτα τους. 

(Σήμερα καταλαβαίνω γιατί η Χούντα των συνταγματαρχών άντεξε 7 χρόνια και γιατί αυτοί που αντιστάθηκαν στη Χούντα ήταν ελάχιστοι. Το βλέπετε και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» -που κυκλοφορούν ακόμα- τον Απρίλιο του ’67. Το σημαντικό στη ζωή είναι να είσαι προσαρμοστικός. Και να σέρνεσαι. Μέσα στη γλίτσα.)

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.